Γερμανικά πυρά κατά Σόιμπλε

soible_merkel.jpg

Σοιμπλε, Μέρκελ Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ έχει δηλώσει πολλές φορές και στο παρελθόν πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για το θέμα της Ελλάδας | AP PHOTO / MICHAEL SOHN

Εξηγήσεις από την καγκελάριο Μέρκελ για τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπεύθυνος για θέματα οικονομίας, Κάρστεν Σνάιντερ, δηλώνοντας παράλληλα πως αμφιβάλλει για το εάν Σόιμπλε και Μέρκελ βρίσκονται στην ίδια γραμμή.

Οπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε γραπτή του δήλωση, «εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει και πάλι να ρίξει την ευρωζώνη σε μια συζήτηση γύρω από το Grexit, όπως έκανε και το 2015, περιμένω από την καγκελάριο να πάρει ξεκάθαρη θέση στο εάν συμφωνεί σε κάτι τέτοιο».

Επίσης, ο Σνάιντερ -συνεχίζοντας- σημειώνει: «Εάν ο κ. Σόιμπλε θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε χρειαζόμαστε μια νέα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Αυτό θα ήταν το τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος εάν ο υπουργός Οικονομικών έχει συνεννοηθεί για κάτι τέτοιο με την καγκελάριο. Ο αριθμός των ανταρτών στην τάξη των Χριστιανοδημοκρατών ήταν αρκετά μεγάλος την τελευταία φορά».

Ο Σνάιντερ προσθέτει ότι «ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στην Ιταλία, όταν το κράτος στηρίζει τις χρεοκοπημένες τράπεζες κάνει πως δεν βλέπει. Αλλά ασκεί κριτική στην Ελλάδα όταν οι μικροσυνταξιούχοι παίρνουν ένα μικρό επίδομα. Με τον τρόπο αυτό εμβαθύνεται η διαίρεση της Ευρώπης».

«Μπορούμε χωρίς το ΔΝΤ»

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών εξηγεί και τη θέση του κόμματός του σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για τις τεχνικές του γνώσεις, αλλά και την ανεξαρτησία του.

»Το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του και έχει παραδεχθεί λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα. Μια οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι όμως οπωσδήποτε απαραίτητη. Είμαστε Ευρωπαίοι και σε θέση με τον ESM να προμηθευτούμε δάνεια από την αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και δίχως το ΔΝΤ».

Για τις δηλώσεις αυτές του Κάρστεν Σνάιντερ και γενικότερα τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών, που συγκυβερνούν με το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ απέφυγε να σχολιάσει την ουσία του θέματος και παρέπεμψε στον ίδιο τον Σνάιντερ. Αρκέστηκε, ωστόσο να επισημάνει: «Δεν έχουμε κάτι καινούργιο. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή -και είναι ο στόχος μας- είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση».

Οταν ρωτήθηκε εάν αληθεύει ο ισχυρισμός Σνάιντερ πως Σόιμπλε και Μέρκελ έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ελλάδα, απάντησε: «Αυτά τα λέει ο κ. Σνάιντερ. Εγώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο».

Τα παραπάνω φανερώνουν πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θέλει να πάρει αποστάσεις από ορισμένες πολιτικές της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, την ώρα που η Γερμανία έχει μπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο για την αναμέτρηση που θα κριθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο Σνάιντερ έχει δηλώσει πολλές φορές και στο παρελθόν πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για το θέμα της Ελλάδας.

Αυτό όμως δεν έχει για την ώρα αποδειχθεί, αφού φαίνεται πως σε πολλά κρίσιμα ζητήματα η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν ταχθεί στην ίδια πλευρά.

Επίσης ο Σνάιντερ αλλά και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και παλαιότερα, αλλά και σήμερα, επιμένουν πως η Ελλάδα είναι απαραίτητο να προβεί σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη και εάν πρόκειται για επώδυνες και αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στις οποίες προχώρησε το κόμμα του, όταν καγκελάριος ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, με την περίφημη «Ατζέντα 2010» και οι οποίες είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος για τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά εκτόξευσαν οικονομικά τη Γερμανία.