Ευθύνη της πολιτείας η προστασία των μαρτύρων

sarakis.jpg

Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης

Την ώρα που καταγγελλόμενοι στη δυσώδη υπόθεση Novartis έχουν επιδοθεί σε ένα κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των καταγγελλόντων όσο και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς για το δήθεν μη σύννομο των ενεργειών περί προστασίας μαρτύρων, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η ουσία της υπόθεσης φέρεται να είναι «δεμένη» από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το FBI.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης στη χώρα μας, καθώς η επίπονη έρευνα των τριών εισαγγελέων κατά της διαφθοράς συνεχίζεται αλλά και η ανάκριση για το ήδη διωκόμενο μη πολιτικό πρόσωπο βρίσκεται στην εκκίνησή της, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών της Αμερικής φέρεται να κουμπώνει την εκεί έρευνά του με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Πρόκειται για ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα σε βάρος των μηνυόμενων, που έφτασαν στα χέρια του FBI από τους τρεις Ελληνες προστατευόμενους μάρτυρες και φέρεται να αποδεικνύουν την εμπλοκή δικών μας πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων στα μαύρα ταμεία της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ο εντολέας των τριών προστατευόμενων μαρτύρων των Αμερικανών, Παύλος Σαράκης, επιβεβαίωσε χθες στην «Εφ.Συν» την ύπαρξη των ντοκουμέντων που παρέδωσαν οι εντολείς τους στο FBI για τις πρακτικές διαφθοράς της Novartis και στη χώρα μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες καταθέσεις των δικών του μαρτύρων έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή».

Ο δικηγόρος δέχεται και ο ίδιος απειλές μετά τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση στην ημεδαπή την τελευταία εβδομάδα, γνωστοποιώντας ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη κινητοποιηθεί, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία θα είναι υπεύθυνη για ό,τι τους συμβεί».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το θέμα της ασφάλειας των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και των εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, ενώ απορία έχει προκαλέσει η τουλάχιστον μέχρι χθες αλαλία των δικαστικών ενώσεων για τις επιθέσεις που δέχονται οι συνάδερφοί τους.

Δικαστική συνδρομή

Από την πλευρά της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς συνεχίζεται η πολύπλοκη και κοπιαστική έρευνα από την Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, οι οποίοι έχουν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής για τη διακίνηση μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Novartis.

Τα αιτήματα αφορούν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε Ελβετία και Κύπρο προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διαδρομή του μαύρου χρήματος, ενώ ερευνώνται offshore εταιρείες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων.

Οι αποκαλύψεις για τις πρακτικές διαφθοράς, που φέρεται να χρησιμοποιούσε και στη χώρα μας η Novartis, έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα καθώς, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στις υποθέσεις χρηματισμού εκ μέρους της φαρμακευτικής εταιρείας εμπλέκονται κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και τέως υπουργοί, διοικητές όπως ο πρώην του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, η Novartis φέρεται να διακινούσε «ζεστό μαύρο» χρήμα μέσα σε μαύρες τσάντες, βαλίτσες Samsonite και κίτρινους φακέλους. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενεργό ρόλο στις δωροδοκίες φέρεται να είχε ο αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κων. Φρουζής, σε βάρος του οποίου ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα είναι και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος κατονομάζεται να λαμβάνει ποσόν 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες μαρτυρίες ο Φρουζής φέρεται να είχε στενή σχέση με τον νυν αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ σε μία από τις καταθέσεις αναφέρεται πως συνεργάτιδα του τότε υπουργού, η οποία κατονομάζεται, είχε αναλάβει το έργο της παραλαβής χρημάτων. Αυτά δόθηκαν σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις μέσα σε κίτρινους φακέλους, ενώ ο ίδιος ο υπουργός εμφανίζεται να έλαβε στο χέρι 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα κατά τους μάρτυρες επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων -που γίνονταν από την εταιρεία Mindwork - ήταν αυξημένες. H Mindwork (σ.σ. συμφερόντων της συζύγου Στουρνάρα), βάσει της δικογραφίας, αναλάμβανε τα εν λόγω συνέδρια και λάμβανε υπέρογκα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Το όνομα του Αβραμόπουλου αναφέρεται στη δικογραφία για μίζες περί τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ως αποδέκτης φέρεται και ο στενός του συνεργάτης Α. Καλογερόπουλος.

Για τον -επίσης πρώην υπουργό- Ανδρέα Λοβέρδο οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και τα «ξέπλενε» μέσω εταιρείας κομπιούτερ, ενώ για τον πρώην υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά αναφέρουν ότι έλαβε ως δώρο ποσόν 120.000 ευρώ σε δεσμίδες.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος επίσης φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis.

Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε την ιλιγγιώδη ζημιά που προκύπτει από τη μέχρι τώρα εισαγγελική έρευνα πως έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο καθώς αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, από τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis κατά τη διάρκεια μιας 15ετίας.

Διευκρίνιση

Από την εταιρεία Computer Team ΑΕΒΕ λάβαμε μια διευκρινιστική επιστολή σχετικά με εταιρεία που έχει την ίδια ονομασία και αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis. «Επειδή και η εταιρεία μας φέρει την επωνυμία Computer Team ΑΕΒΕ θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε ότι η εταιρεία μας ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984, είχε και έχει συγκεκριμένους μετόχους και λοιπά εταιρικά στοιχεία που δημοσιεύονται (και ηλεκτρονικά) σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου.

Η εταιρεία μας δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε μετοχική ή άλλη σχέση (εμφανή ή αφανή) με τον πρώην υπουργό κ. Α. Λοβέρδο, όπως επίσης και οι μέτοχοί της δεν είχαν καμία επαφή ή απλή γνωριμία με αυτόν και δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας