Επιτέλους, η Βουλή δεν είναι χαμαιτυπείο!

georgiadis_salmas.jpg

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη μυθολογία της πρόκλησης δεν είναι καλύτερος ο προκαλούμενος από τον προκαλούντα. Ηθος φέρουν και, αναλόγως, το επιδεικνύουν αμφότεροι∙ στην περίπτωσή μας, και οι τρεις. Βουλευτές. Σε συνεδρία (Πέμπτη) του ναού της δημοκρατίας περί παροχής βοηθήματος σε συνταξιούχους. Τίτλος στην «Εφ.Συν.» (Παρασκευή): «Ντροπιαστικοί διαξιφισμοί».

Βουλευτές που τράβηξαν τα σκουριασμένα σπαθιά της ντροπής (αυτά παλιά τα λέγανε μπακατέλες…): Ο του κυβερνώντος κόμματος, συγχρόνως και αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πουλάκης (αμάν πια αυτός ο άνθρωπος με τη διαρκή αψιθυμία του∙ ανέκδοτο κατάντησε!) και οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης (χαρακτηριστικό, πιστεύω, δείγμα κατάπτωσης του πολιτικού βίου εν Ελλάδι σήμερον) και ο επί κυβερνήσεως Σαμαρά αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (…). Δύο γιατροί, ένας δικηγόρος. Μου έλεγε κάποτε ο ποιητής Αργύρης Μαρνέρος: «Αν δεν έχεις μπλέξει στη ζωή σου με γιατρούς, δικηγόρους και παπάδες, είσαι ευτυχής, ακόμα και αν δεν το έχεις καταλάβει!».

Αβρότητες που αντηλλάγησαν∙ δεν έχει σημασία ποιος είπε τι, ξέρουν οι ίδιοι τι είπαν ο ένας στον άλλο∙ κάνω και την υπόθεση εργασίας ότι μάλλον θα πρέπει να νιώθουν και υπερήφανοι (και πολύ μάγκες να πούμε που… εξέμεσαν όσα εξέμεσαν αλλήλοις, βοήθειά μας!): παλιοκτήνος – παλιοτόμαρο – γαϊδούρι – ψεύτη – θρασύδειλε – απατεώνα – κότα λειράτη – θα σε κλείσω φυλακή – ανόητε – βλάκα – πουλακίδα…

Ολα «μπροστά στα έκπληκτα μάτια μαθητών από την Καλαμάτα που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση» σημειώνει το ρεπορτάζ. Πήγε να τα μαζέψει ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης, αλλά, νομίζω, τα χειροτέρεψε: «Εχει γίνει», εξήγησε στους μαθητές, «μία παρένθεση ανάμεσα σε βουλευτές. Συνηθίζονται αυτά»! Τι το ήθελε το «συνηθίζονται»! Αν έλεγε τουλάχιστον «σπανίζουν»…

Επιβάλλεται, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ως επικεφαλής του Κοινοβουλίου και εκπροσωπών το σώμα, τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη από τους μαθητές. Η Βουλή δεν είναι χαμαιτυπείο!