Ενδεκάδα στην... ομίχλη

lepen-630.jpg

Η Μαρίν Λεπέν Πέντε εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 26,5% και ακολουθεί ο Μανουέλ Μακρόν με 25% | AP Photo/Christophe Ena

Σε ανασύνθεση του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων οδηγούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, μετά τις ρήξεις που προκάλεσαν ο ιδεολογικός διχασμός στην Κεντροαριστερά, η εκτόπιση ηγετών που εκπροσωπούσαν το κατεστημένο σύστημα και οι επιπτώσεις από το θρίλερ των αποκαλύψεων για οικονομικά σκάνδαλα.

Η κρίση αξιοπιστίας των πολιτικών φαίνεται να οδηγεί σε αναθεωρήσεις και κατάρρευση του παραδοσιακού διπολισμού. Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά χάνουν έδαφος.

Η ψήφος μομφής οδηγεί σε άνοδο της Ακροδεξιάς. Παράλληλα, σημειώνεται εντυπωσιακή πρόοδος της κεντρώας τάσης, που φαίνεται ότι θα είναι κύριος άξονας στη σύσταση προεδρικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Πέντε εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 26,5% και ακολουθεί ο Μανουέλ Μακρόν με 25%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Φρανσουά Φιγιόν με 17%–19%.

Ο Μπενουά Αμόν χάνει έδαφος και υποχωρεί στο 12,5%. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν τοποθετείται στο 11%. Στον δεύτερο τελικό γύρο προβλέπεται νίκη του Μακρόν με 62% έναντι 38% της Λεπέν.

Οι μονομάχοι

Το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε επίσημα τις υποψηφιότητες έντεκα προσωπικοτήτων που θα λάβουν μέρος στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου.

Οι υποψήφιοι είναι: η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Οικολόγων και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Μπενουά Αμόν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του Κομουνιστικού Κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι υποψήφιοι κομμάτων της Ακρας Αριστεράς Ναταλί Αρτό, Φιλίπ Πουτού, ο ανεξάρτητος κεντρώος βουλευτής Ζαν Λασάλ και οι δεξιοί «σουβερενιστές» - ευρωσκεπτικιστές Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, Φρανσουά Ασελινό και Ζακ Σεμινάντ.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το πρώτο ντιμπέιτ των πέντε κυριότερων υποψηφίων που θα μεταδοθεί απόψε από τους σταθμούς TF1, LCI. Δύο άλλα ντιμπέιτ έχουν προγραμματιστεί για τις 4 και 20 Απριλίου.

Τα κοστούμια του Φιγιόν

Στη Δεξιά, οι συνεχείς αποκαλύψεις των ΜΜΕ για κρυφές πτυχές των οικονομικών ατασθαλιών του Φρανσουά Φιγιόν διευρύνουν τον κατάλογο των κατηγοριών με τις οποίες επιβαρύνεται. Κατηγορία για «αθέμιτη άσκηση επιρροής» προστέθηκε μετά την αποκάλυψη για αποδοχή κοστουμιών κόστους 13.000, ως δώρων, από τον δικηγόρο Ρομπέρ Μπουρζί, μεσολαβητή για διασυνδέσεις με πολλούς Αφρικανούς ηγέτες.

Ποσοστό 89% των Γάλλων κρίνουν ότι ο Φιγιόν δεν είναι έντιμος και 75% ότι έπρεπε να παραιτηθεί από την προεδρική υποψηφιότητα. Πάντως ο δεξιός ηγέτης κατάφερε να ολοκληρώσει συμφωνία συμμαχίας με το κεντροδεξιό κόμμα UDI, το οποίο είχε αποσυρθεί μετά την παραπομπή του σε δικαστική εξέταση.

www.ira-feloukatzi.com