«Ενα νομοθετικό πλαίσιο φτιαγμένο για να καλύπτει την πρακτική του ΚΕΕΛΠΝΟ»

skopouli_foteini.jpg

Η πρώην υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με την πολιτική ηγεσία, η οποία διαμόρφωσε το νομικό του πλαίσιο, έγινε ένας στενός κορσές. Αυτό οδήγησε σε αναποτελεσματικότητα της δράσης του και χρήση του για οφέλη πολιτικάντικα και όχι σαφή για τη δημόσια υγεία [...] Είναι τέτοιο το νομοθετικό πλαίσιο, φτιαγμένο έτσι που καλύπτει την πρακτική αυτού του οργάνου. Γι' αυτό από την αρχή τόνισα ότι αν αυτή η υπόθεση νομικά αποδειχτεί σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη».

Τα λόγια της πρώην υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη συνοψίζουν τα όσα κατέδειξε χθες μέσα από την κατάθεσή της στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, την οποία κατάθεση προκάλεσε η ίδια με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Επιστολή προς Λυκουρέντζο

Αφού είδε και απόειδε προσπαθώντας να συνεργαστεί με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημόσια υγεία -συνεργασία την οποία περιέγραψε «σαν να βρίσκεσαι μπροστά σε έναν τοίχο»- η πρώην υφυπουργός Υγείας, καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας, τον Απρίλιο του 2013 απέστειλε επιστολή προς τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, την οποία κοινοποιούσε στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους τότε προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Αρκεί να αναφερθεί το σημείο της χθεσινής της κατάθεσης που αφορά την αίτηση οικονομικών στοιχείων που υπέβαλε η ίδια στο ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι αποτελεσματικό, αίτημα στο οποίο μετά 2-3 μήνες ο νομικός σύμβουλος του Κέντρου τής απάντησε ότι «τα οικονομικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προσωπικά δεδομένα».

Ως αρμόδια υφυπουργός που τυπικά επόπτευε ενώ ο υπουργός ασκούσε την ουσιαστική εξουσία στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητούσε με την επιστολή της από τον υπουργό Υγείας μεταξύ άλλων την αλλαγή του νομικού πλαισίου του ΚΕΕΛΠΝΟ - έχοντας συνάψει συγκεκριμένη πρόταση προς συζήτηση με στόχο την ανάληψη από το ΚΕΕΛΠΝΟ του ουσιαστικού του ρόλου τουλάχιστον όσον αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση-, την άμεση ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου και αντικατάστασή του με άλλο προσωρινό μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο νομικό πλαίσιο και την άμεση απομάκρυνση του διοικητικού διευθυντή και αντικατάστασή του από υψηλόβαθμο υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ακόμα ζητούσε τη μείωση κατά το ήμισυ τουλάχιστον του αριθμού των απασχολούμενων σε αυτό (850 άτομα), αναφέροντας ότι το αντίστοιχο όργανο στη Γαλλία των 65 εκατομμυρίων ανθρώπων απασχολεί μόνο 428 άτομα, προσωπικό κατανεμημένο σε 17 περιφερειακά κέντρα.

Προς επίρρωσιν των όσων ζητούσε πρόσθετε ότι σε βάρος του οργανισμού εκκρεμούσαν έλεγχοι για κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση από οκτώ διαφορετικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Το αίτημά της βρήκε αντίσταση από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε χθες η Φωτεινή Σκοπούλη: «Τυπικά, ουσιαστικά, δεν μπορώ να ξέρω», είπε. Ωστόσο, ο τότε υπουργός Υγείας, σημείωσε, «ξεκίνησε τη διαδικασία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τουλάχιστον. Καθυστέρησε όμως πάρα πολύ».

Η ίδια, όπως είπε, παρέδωσε στη διάδοχό της Ζέττα Μακρή τις εκκρεμότητες, αλλά δεν ήταν βέβαιη αν το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Υγείας, ως όφειλε, στον Αδωνη Γεωργιάδη που τον διαδέχτηκε.

Τα αιτήματα για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πριν από τη συγγραφή της εν λόγω επιστολής η Φ. Σκοπούλη είχε αποστείλει στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας συγκεκριμένα αιτήματα για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με το που επισκέφθηκαν οι επιθεωρητές το ΚΕΕΛΠΝΟ, η τότε πρόεδρος του Κέντρου Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο, εξήγησε.

Ο τελευταίος με τη σειρά του απευθύνθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη προκειμένου να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ του ανέφερε ότι έχει 4-5 ελέγχους και δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Το αποτέλεσμα ήταν οι έλεγχοι να σταματήσουν. «Το θέμα έγινε πολιτικό», είπε χαρακτηριστικά η Φ. Σκοπούλη.

Λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο η Φ. Σκοπούλη έστειλε αίτημα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να γίνει έλεγχος: «Εστειλα το αίτημα για έλεγχο γιατί δεν υπάρχει τρόπος στο νομικό πλαίσιο που να περιγράφει πώς μπορείς να ελέγξεις αυτόν τον φορέα».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημείωσε, έχει συσταθεί και λειτουργεί ως ΝΠΔΔ και θεσμικά εποπτεύεται όχι από το κράτος αλλά από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας. Δρα ανεξάρτητα και αυτόνομα, χωρίς να δίνει καμία αναφορά. Ο έλεγχος δε και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του γίνεται από το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέφερε ακόμα στην επιστολή της, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας με 26 εκατ. τον χρόνο (το 2013), ποσό που στο παρελθόν ήταν διπλάσιο, διαχειρίζεται χρήματα από το ΕΣΠΑ ύψους τουλάχιστον 22 εκατομμυρίων, διαχειρίζεται δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα ποσού 200 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων περίπου 850 ατόμων κατανεμημένων και διορισμένων κατά το δοκούν και, παρ' όλα αυτά, δεν είναι ούτε πρόθυμο ούτε και επαρκές να αποδώσει απολογισμό για τις δραστηριότητές του ανά τομέα.

Οι δράσεις

Ενδεικτική των παραπάνω, όπως ανέφερε, ήταν και η αναφορά της πρώην προέδρου Τζένης Κουρέα - Κρεμαστινού ότι η χώρα μας είχε μέχρι το 2013 συμμετάσχει στην υποβολή μόνο τριών εθνικών αναφορών (2008, 2010, 2012) για τον HIV/AIDS, ενώ θα έπρεπε να συμμετέχει κάθε χρόνο.

Αξιο απορίας, σχολίασε η Φ. Σκοπούλη, είναι πώς είναι δυνατόν το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναφέρει ότι δεν χρηματοδοτείται για μία δράση την οποία είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί. «Δηλαδή, οτιδήποτε έπρεπε να παίρνει έξτρα λεφτά, θαρρείς πως ο μισθός είναι για κάτι άλλο εκεί πέρα».

Η Φ. Σκοπούλη παρέθεσε και κάποια ακόμα γεγονότα αλλά και αριθμούς που αφορούν τις δαπάνες: 32 εκατομμύρια για εμβόλια για τη γρίπη και 17 εκατομμύρια για αντι-ιικά φάρμακα, τηλεοπτική διαφήμιση για το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μαζί με την Pfizer, αγορά κρεβατιών μόνιτορ για τις ΜΕΘ 2.800.000 ευρώ, χρηματοδότηση ενημερωτικής εκστρατείας για τη γρίπη 2.844.000 ευρώ, λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για τη γρίπη 3.100.000 ευρώ, λειτουργία γραμμής το 2010 600.000.000 ευρώ, ενημερωτική εκστρατεία το 2010 1.800.000 ευρώ, ΟΚΑΝΑ 10.000.000 ευρώ, χωρίς υπουργική απόφαση, δαπάνες για δράσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου 4.629.000 ευρώ, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ 16 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω του όγκου και της αξίας των κατατεθέντων εγγράφων από την πρώην υφυπουργό Υγείας η Επιτροπή της Βουλής ζήτησε να διακόψει προκειμένου να μελετηθούν από τα μέλη της και να συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 το πρωί.

Ακόμα, λόγω της αναμενόμενης, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ασθένειας του πρώην γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος εισήχθη προχθές στο νοσοκομείο «Ελπίς» ενώ επρόκειτο να συνεχίσει την κατάθεσή του χθες, αποφασίστηκε να κληθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας