Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για την Αμυγδαλέζα

metanastes_amigdaleza.jpg

Oι μετανάστες, που διώχθηκαν άδικα από την ΕΛ.ΑΣ. για μια απολύτως δικαιολογημένη εξέγερση στην Αμυγδαλέζα αθωώθηκαν πανηγυρικά στη δίκη και επιτέλους απελευθερώθηκαν

Φαίνεται πως σε κάποια κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. έχει μείνει μια στάλα λογικής, ευαισθησίας και αίσθησης δικαιοσύνης, που οδήγησε τελικά στην απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι μετανάστες κρατούμενοι που είχαν αθωωθεί ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας, στη δίκη για την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα τον Αύγουστο του 2013.

Είχαν ήδη περάσει 15 μήνες προφυλακισμένοι, με κατηγορίες που βασίζονταν σε «πεπλανημένες, ελαττωματικές και επισφαλείς» ανακριτικές καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας, όπως τις χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας. Και είχαν ήδη εκτίσει επιπλέον πολύμηνη διοικητική κράτηση στην Αμυγδαλέζα, κάποιοι φτάνοντας τους δέκα μήνες, επειδή συνελήφθησαν χωρίς χαρτιά.

Ακόμα και η ΕΛ.ΑΣ. αντιλήφθηκε ότι το συνολικό διάστημα εγκλεισμού για μια διοικητική παράβαση και για αδικήματα που δεν έκαναν, ξεπερνά την τιμωρία που επιφυλάσσεται ακόμα και σε εγκληματίες. Και αποφάσισε να μη συνεχίσει τη διοικητική τους κράτηση, η οποία έτσι κι αλλιώς εφαρμόζεται αυθαίρετα και καταχρηστικά, καθώς ο νόμος προβλέπει πως αποτελεί έσχατο και κατ' εξαίρεση μέτρο περιορισμού της ελευθερίας.

Μετά την απελευθέρωσή τους, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη χθεσινή πρωτοχρονιάτικη γιορτή που είχε εξαγγείλει η Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, μια γιορτή που μπορεί να θεωρηθεί μόνο σαν κυνική ομολογία ενοχής ή κακόγουστο αστείο, με δεδομένο τον αυθαίρετο, καταχρηστικό και παράνομο χαρακτήρα της διοικητικής κράτησης.

Αντιθέτως, η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να αφήσει επιτέλους ελεύθερους τους ανθρώπους που κατηγόρησε αδίκως για μια εξέγερση, έτσι κι αλλιώς δικαιολογημένη, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει μέχρι την τελική κατάργηση του αίσχους των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης.