Εκτός συζήτησης η προληπτική γραμμή

tzanakopoulos-630.jpg

Δημήτρης Τζανακόπουλος ΕUROKINISSI

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής και τόνισε ότι βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της μεταμνημονιακής εποχής. 

Ειδικότερα, μιλώντας στο ρ/σ 24/7 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «αποκυήματα της φαντασίας» πολλά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και εκτίμησε ότι μέχρι τις 27 Απρίλη θα υπάρξει συμφωνία για το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Για το ενδεχόμενο παγώματος της μείωσης των συντάξεων από το 2019, απάντησε ότι όλα εξαρτώνται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

«Το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι να καταλήξουμε με τους εταίρους μας για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο».

Τόνισε ότι συνολικά η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδόσει, κάτι που οφείλεται στην πολύ καλύτερη πορεία των εσόδων, όπως είπε, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους.

Σχετικά με όσα έχουν δημοσιευθεί για μείωση του αφορολόγητου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, όπως είπε, ακόμα και αν τεθεί, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, εφόσον δεν προκύπτει από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μία τέτοια ανάγκη.

Σε ερώτηση για το ύψος του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του προγράμματος, απάντησε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων με την επαναφορά των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σταδιακά, καθώς, ειδικά από το 2012 και μετά έχουν υπάρξει μειώσεις και κατά την άποψη της κυβέρνησης έχει και αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την τέταρτη αξιολόγηση σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές καθώς τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχει κλείσει συμφωνία για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Δεν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε και δεν θα καθυστερήσουμε» είπε. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «τα προαπαιτούμενα που έχουμε συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αξιολογήσεων και τα οποία προβλέπονται στη συμφωνία του 2015, θα υλοποιηθούν».

Για δημοσιεύματα περί ακύρωσης του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου από το ΣτΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει «φημολογίες» καθώς, όπως είπε, οι διασκέψεις του ΣτΕ οφείλουν -«ορθά»- να είναι μυστικές.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι αποφάσεις της μίας γραμμής. Όποια απόφαση πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας θα τη μελετήσουμε, θα δούμε το σκεπτικό της, ποια σημεία, πιθανά, θα πρέπει να τροποποιηθούν, ωστόσο ο κεντρικός κορμός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν τίθεται σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΣτΕ πρέπει να ελέγχει τις διοικητικές πράξεις και τους νόμους και εφόσον βρίσκει ότι κάποιες από τις διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, θα πρέπει να τροποποιούνται, καθώς έτσι λειτουργεί το νομικό σύστημα και «ο καθένας μπορεί να κρίνει αν οι σταθμίσεις που έχει κάνει το ΣτΕ είναι εύλογες ή μη εύλογες».

Ερωτηθείς αν ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τη Φώφη Γεννηματά σε συνάντηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επικαλέστηκε την απαντητική επιστολή προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία αναφέρεται ότι είναι ανοικτός ο διάλογος με όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν στη διαδικασία της συζήτησης.

Στο σημείο αυτό σημείωσε: «(σσ: μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος) θα εστιάσουμε στην ανάγκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συγκλίσεις». Ειδικά για το Κίνημα Αλλαγής, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις σε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, πολιτειακής οργάνωσης, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρχει και η αντίστοιχη βούληση από την άλλη πλευρά.

«Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, οι οποίες μπορεί να είναι και πλειοψηφικές, οι οποίες δεν θα απέτρεπαν ένα τέτοιου τύπου άνοιγμα του πολιτικού ή συνταγματικού διαλόγου, ωστόσο υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες με πολύ ξεκάθαρο τρόπο έχουν τοποθετηθεί, όχι μόνο εναντίον μία τέτοιας εξέλιξης, αλλά θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση ηγείται μίας κατάστασης δημοκρατικής εξαίρεσης στη χώρα, πράγμα το οποίο είναι μάλλον γελοίο, όταν προέρχεται από το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό».

Πρόσθεσε, δε, ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να δει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί, δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό -όπως είπε- «είδαμε τον κ. Σαμαρά να καλεί το Κίνημα Αλλαγής για να κάνουν μαζί υπερβάσεις και συγκρούσεις». Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση και με τη βάση του Κινήματος, αλλά και με μεγάλη μερίδα της πολιτικής ηγεσίας του.

Για τις διαπραγματεύσεις με τη FYROM, o κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συμφωνία, αλλά «θα πρέπει ακόμα να καλυφθεί αρκετός δρόμος, καθώς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση, απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης, λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ και εκτίμησε ότι «όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Τέλος, για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί την κατάσταση με απόλυτη εγρήγορση και προβληματισμό για την προκλητικότητα της γείτονος. τουρκική πλευρά, στην συγκεκριμένη υπόθεση μάλλον έχει υπερβεί τα όρια». Εκτίμησε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί εντός λίγων εικοσιτετραώρων και κατέληξε ότι το σημαντικό είναι να «εξαντληθούν οι πιέσεις, ώστε να λήξει αυτή η υπόθεση».

Τέλος, σχολιάζοντας την εκτίμηση του Νίκου Δένδια ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα έπρεπε να κατεβεί στις εκλογές με την παρούσα ηγεσία και μορφή, εφόσον χαρακτηριστεί από το δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση, εξέφρασε την άποψη ότι εξαρτάται από την απόφαση, καθώς θα μπορούσε να συνεπάγεται και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι είναι νομικά, αρκετά περίπλοκο ζήτημα.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας