Εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και...σχεδόν χωρίς μέλη

ploio_noor_one.jpg

Πλοίο NOOR ONE Η χθεσινή απόφαση, με δυο λόγια, αποδέχεται ότι η ηρωίνη μεταφέρθηκε στην Ελλάδα «τράνζιτ», ότι ολόκληρη η ποσότητα θα μεταφερόταν για διακίνηση μόνο στο εξωτερικό και ότι οι αγοραστές είναι άγνωστοι και μάλλον αλλοδαποί

Μεγάλη ήταν χθες η προσέλευση στο Ναυτοδικείο του Ρουφ, όπου αναμενόταν η έκδοση της απόφασης για τους 35 κατηγορούμενους στην υπόθεση του NOOR ONE και των δύο τόνων καθαρής ηρωίνης που μετέφερε στην Ελλάδα. Μία απόφαση που τελικά έριξε στα μαλακά τους περισσότερους κατηγορούμενους, απάλλαξε πολλούς και προκάλεσε σε όσους παρακολούθησαν την υπόθεση πολλά ερωτήματα.

Παρούσα στην εκφώνηση σχεδόν ολόκληρη η ομάδα της διοίκησης ασφαλείας του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά. Είναι η ομάδα που σε συνεργασία με αλλοδαπές αρχές ξετύλιξε το κουβάρι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης και συνέβαλε στον σχηματισμό της ογκώδους δικογραφίας από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων, Ι. Δούκα, ξεκίνησε απαγγέλλοντας τις εξατομικευμένες πλέον κατηγορίες για τον κάθε κατηγορούμενο.

● Ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα κρίθηκαν αθώοι (σύνολο 11).

● Αθώοι κρίθηκαν ο πλοιοκτήτης Π. Καλαφάτης και η σύζυγός του (για την οποία την ίδια πρόταση είχε κάνει και η εισαγγελέας της έδρας).

● Αθώοι επίσης η πρώην σύντροφος του εφοπλιστή Γιαννουσάκη, ο σύντροφός της, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός που διέμεναν στη βίλα της Φιλοθέης όπου βρέθηκε ο μισός τόνος ηρωίνης, όπως και ο Τούρκος οδηγός της νταλίκας που επρόκειτο εν αγνοία του να μεταφέρει στο Βέλγιο το φορτίο.

● Ο Ιρανός Μπονιάντ, που φερόταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο ως συνοδός του φορτίου στο πλοίο, κρίθηκε αθώος για ένταξη, αθώος για την εισαγωγή και κατοχή και ένοχος για τη διαμετακόμιση.

● Αθώοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες: Α. Κοτσώνης (πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός), Π. Φάρος, Β. Κουρούβανης, ο ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί, Καρτσώνης, και ο υπάλληλος του εφοπλιστή, Σ. Λάγιος. Οι τρεις πρώτοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση και οι δύο άλλοι ένοχοι για αποθήκευση και μεταφορά.

● Οι τρεις κατηγορούμενοι τουρκικής καταγωγής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ένοχοι για τις μεταφορές εντός Ελλάδας και την αποθήκευση και αθώοι για την εισαγωγή. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν και τον επίσης τουρκικής καταγωγής φυγόδικο ιδιοκτήτη της νταλίκας που επρόκειτο να μεταφέρει την ηρωίνη εκτός Ελλάδας.

● Ως μοναδικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης -από τους Ελληνες κατηγορούμενους- κρίθηκαν δύο: ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, στη βίλα του οποίου βρέθηκε το 1/4 της ποσότητας, κρίθηκε ένοχος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αθώος για τη διεύθυνση, άμεσα συνεργός στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, αθώος για την εισαγωγή, ένοχος για τη μεταφορά, ένοχος κατ’ επάγγελμα για την αποθήκευση και ένοχος για την κατοχή της ηρωίνης.

Παρόμοια κατηγορία και για τον Γιώργο Μπουρδούβαλη, που κρίθηκε ένοχος για συγκρότηση και ένταξη, αλλά όχι για διεύθυνση, ένοχος για κατ’ επάγγελμα διαμετακόμιση και κατοχή και αθώος για την εισαγωγή της ηρωίνης.

Στο άκουσμα της απόφασης οι περισσότεροι συνήγοροι και οι πελάτες τους δεν μπορούσαν, όπως ήταν φυσικό, να κρύψουν τα χαμόγελα ανακούφισης.

Από την άλλη μεριά, αιφνιδιασμένοι άκουσαν την απόφαση οι οχτώ παρόντες από την ομάδα των λιμενικών. Οι ίδιοι δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο, αλλά ήταν φανερό το πώς πρέπει να ένιωσαν όταν κατάλαβαν ότι το πολυσέλιδο βούλευμα, οι πολύμηνες ανακρίσεις, η συνένωση δικογραφιών, οι έρευνές τους και, τέλος, η εισαγγελική πρόταση ανατράπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Είχαν... άγιο

Ισως χθες έγινε τελικά κατανοητή η έκπληξη των αμερικανικών αρχών, που τότε συνεργάστηκαν στην υπόθεση, για το πώς ανέλαβαν τους κατηγορούμενους για την ηρωίνη τόσο γνωστά και μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στους συνηγόρους τους.

Η χθεσινή απόφαση, με δυο λόγια, αποδέχεται ότι η ηρωίνη μεταφέρθηκε στην Ελλάδα «τράνζιτ», ότι ολόκληρη η ποσότητα θα μεταφερόταν για διακίνηση μόνο στο εξωτερικό και ότι οι αγοραστές είναι άγνωστοι και μάλλον αλλοδαποί.

Τον... τόνο εξάλλου στην κατεύθυνση αυτή είχαν δώσει και πρόσφατα δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων που απέδιδαν όλη την υπόθεση σε αλλοδαπούς εμπόρους. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, έχουμε μια εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και σχεδόν χωρίς μέλη.

Από τους 6 επιχειρηματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους -σύμφωνα με καταθέσεις- αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, συχνά επισκέπτονταν ή διέμεναν στο Ντουμπάι και είχαν μεταξύ τους κοινωνικές ή επαγγελματικές σχέσεις, μόνο δύο κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην οργάνωση.

Ο μεν εφοπλιστής Γιαννουσάκης λόγω της βίλας και της ενεργητικής παρουσίας του στις μεταφορές και στις συνεννοήσεις για το NOOR ONE ήταν εξαιρετικά απίθανο να απαλλαγεί για τη συμμετοχή στην οργάνωση, ο δε Γ. Μπουρδούβαλης κρίθηκε ως ο βασικός ένοχος, μέλος της οργάνωσης και συνεργός στη διαμετακόμιση του φορτίου.

Στη συνέχεια, όλοι οι κατηγορούμενοι διά των συνηγόρων τους υπέβαλαν αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως του πρότερου εντίμου βίου, της συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές, της καλής οικογενειακής τους κατάστασης κ.λπ. Μάλιστα στις αγορεύσεις επί των ελαφρυντικών έγινε επίκληση από μερίδα συνηγόρων του χριστιανικού και φιλανθρωπικού έργου των πελατών τους.

Για παράδειγμα, για τον Α. Κοτσώνη αναφέρθηκε το φιλανθρωπικό του έργο στη Μητρόπολη Πειραιώς και Γλυφάδας και η αμέριστη βοήθειά του σε φτωχούς πολίτες. Το ίδιο έκαναν και οι συνήγοροι του Μ. Γιαννουσάκη, φέρνοντας μάλιστα στο εδώλιο του μάρτυρα κι έναν ιερέα να το βεβαιώσει, αλλά και οι συνήγοροι του Π. Φάρου ο οποίος, σύμφωνα με επιστολή της μητρόπολης Γλυφάδας, βοήθησε στην ανέγερση ναού.

Τέλος, παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελέως, το δικαστήριο αποφάσισε μέχρι την Τετάρτη που θα ανακοινωθούν οι ποινές να παραμείνουν εκτός φυλακών -με τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί- όσοι εκ των ενόχων δεν είναι κρατούμενοι.

Στην έξοδο, η σύζυγος του καταδικασμένου πλέον, πρώην καπετάνιου του Βαρδινογιάννη, Γ. Μπουρδούβαλη, έκανε στην «Εφ.Συν.» μια έκκληση: «Δεν λέω ότι είναι αθώος ο άντρας μου, διότι και ένοχος να ήταν μπορεί να έλεγα το ίδιο. Ομως καλώ στην Ελλάδα του 2016 ένα έστω άτομο που έχει σχέση με τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη να ασχοληθεί ξανά με τη δικογραφία»!