Δύσκολοι καιροί (και) για τον Σόιμπλε

soimple1.jpg

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε AP PHOTO

Αν στόχος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του εκφοβισμού στον οποίο επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες κατά της ελληνικής κυβέρνησης -με τη βοήθεια φίλιων ΜΜΕ, θεσμών, μηχανισμών και οικονομικών αναλυτών επενδυτικών οίκων- είναι το γνωστό σκηνικό ασφυξίας του παρελθόντος (που στο βάθος του κορυφώνεται όπως και το 2015, με μία ακόμη ταπείνωση της Αθήνας τον Ιούλιο), τότε κάποιος πρέπει να τον πληροφορήσει ότι… ελέω Τραμπ τα πράγματα άλλαξαν.

Η τρέχουσα περίοδος δεν είναι κατάλληλη για διαχωρισμούς στην Ε.Ε., δεν είναι κατάλληλη για bullying σε βάρος των φτωχότερων συγγενών, δεν είναι κατάλληλη για την τέρψη της εκλογικής βάσης του CDU με αίμα «Νοτιοευρωπαίων τεμπέληδων».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ευρωπαϊκό κατεστημένο διακινδυνεύουν πολλά αν δεν σταματήσουν το «blame game» κατά της Ελλάδας, αν δεν απομονώσουν την απειλή ΔΝΤ, αν δεν κλείσουν γρήγορα το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης. 

…Εκτός και αν απώτερος στόχος των γερμανικών ελίτ είναι τελικά η διάλυση της σημερινής ευρωζώνης και η δημιουργία μιας νέας, πιο συμπαγούς ένωσης υπό την ηγεμονία του Βερολίνου.

Ωστόσο ακόμη αυτό το σενάριο -που παλιά κρεμόταν σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του ευρωπαϊκού Νότου- ισοδυναμεί με συρρίκνωση, ισχυρότερο γερμανικό νόμισμα, μικρότερα κέρδη για τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία…

Και βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθεί στο άψε-σβήσε.