Δικαίωμα στη ζωή και στον θάνατο

velios-vivlio.jpg

Αλέξανδρος Βέλιος-Λένα Παπαληγούρα Με τη Λένα Παπαληγούρα | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η αλήθεια ήταν πως τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Και για το θέμα της προχθεσινής βραδιάς αλλά και για το πώς εξελίχθηκε τελικά.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο «Εγώ κι ο θάνατός μου» (εκδόσεις Ροές) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο κόσμος που περίμενε στη σειρά για να μπει στο ήδη κατάμεστο αμφιθέατρο ήταν πολύς και απορημένος, καθώς έπρεπε να περιμένεις να πάρεις δελτίο εισόδου και μάλιστα με αριθμημένο κάθισμα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε παρουσίαση βιβλίου.

Το κοινό ήταν επίσης ανάμικτο - κυρίες ντυμένες με βραδινά φορέματα, φίλοι του συγγραφέα, πολιτικά πρόσωπα (παρόντες ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος) αλλά και αρκετά νέα παιδιά.

Το ζήτημα που πραγματεύεται, μέσω της προσωπικής περιπέτειας ο Αλ. Βέλιος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν είναι άλλο από το δικαίωμα του ασθενή στον θάνατό του, δηλαδή στην ευθανασία.

Ο ίδιος μάχεται με μία δύσκολη μορφή καρκίνου και έχει αποφασίσει, υπογράφοντας μάλιστα σχετικό συμβόλαιο, να δώσει τέλος στη ζωή του, αν τα πράγματα πάρουν πολύ άσχημη τροπή, σε κλινική της Ελβετίας, όπου η ευθανασία είναι νόμιμη.

«Πίνεις ένα ειδικό υγρό και σε λίγα λεπτά φεύγεις», έχει πει ο ίδιος.

Το «Εγώ κι ο θάνατός μου» είναι οι προσωπικές σκέψεις του συγγραφέα πάνω στις αξίες της ζωής, της αξιοπρέπειας του βίου και του δικαιώματος στον τρόπο και την ώρα θανάτου.

Το ιδιάζον αυτό θέμα πραγματεύτηκαν με τις παρεμβάσεις τους ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Στέφανος Γερουλάνος, ο συγγραφέας και αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος και ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Θεοδόσης Τάσιος.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.

Ακούστηκαν επίσης σε μαγνητοσκοπημένα μηνύματα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος και Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ειδικός γραμματέας της Ενωσης Ποινικολόγων, Βασίλης Χειρδάρης, καθώς και ασθενείς σε τελικό στάδιο.

Ολοι συμφώνησαν πως το θέμα της νομιμοποίησης της ευθανασίας από γιατρούς κατόπιν συμφωνίας με τον ασθενή και υπό ειδικές προϋποθέσεις πρέπει να ανοίξει άμεσα ως διάλογος και η Ελλάδα να «εκσυγχρονιστεί» και σε αυτό το ζήτημα.

Ο καθηγητής κ. Γερουλάνος προσπάθησε, κάπως αδέξια, να ανασύρει από αρχαία και θρησκευτικά κείμενα, αποφθέγματα, θέλοντας να καταδείξει πως το δικαίωμα στην ευθανασία υπάρχει ζωντανό στην ελληνική φιλοσοφική και θρησκευτική παράδοση.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει μία ομιλία με ειρμό και στόχο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση μέρους του κοινού.

Ομολογουμένως ο καθηγητής κ. Τάσιος κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς μίλησε με ευγνωμοσύνη προς τον συγγραφέα και με ειλικρίνεια για την αξία της ίδιας της ζωής.

«Είμαι 100 ετών και δεν μου έχει ξανατύχει αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε.

Ο Αλέξανδρος κατάφερε να μας έχει καλωδιωμένους και να μας παρέχει ζωή», είπε.

Τόνισε πως το δικαίωμα στην ευθανασία φέρει ηθικές, φιλοσοφικές και νομικές διαστάσεις που πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών εξοντώσεων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν (ναζιστική Γερμανία) με επιστημονική βούλα.

Οσο για τον ίδιο τον πάσχοντα συγγραφέα, αφού αφιέρωσε την εκδήλωση στον γιο του, τόνισε πως «έχω δώσει πολλές προσωπικές μάχες στη ζωή μου. Για πρώτη φορά αισθάνομαι πως δίνω μια συλλογική».