Αρχηγοί κρατών σε μορφή λειψάνων

agia_eleni.jpg

Τα ιερά λείψανα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης | ΕUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για να είμαστε δίκαιοι, δεχόμασταν και κατά το παρελθόν αρχηγούς κρατών σε μορφή ιερών λειψάνων, αγίας φλόγας, σεπτής εικόνας ή ζώνης.

Απλώς είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται σχεδόν συνήθεια, και μάλιστα με μία κυβέρνηση που είχε περάσει όλον τον προηγούμενο αντιπολιτευτικό έντιμο βίο της κατακεραυνώνοντας, αν όχι χλευάζοντας, την απόδοση κρατικού αξιώματος σε σύμβολα της θρησκευτικής λατρείας. Και φυσικά την οργανική ανάμιξη του κράτους σε τελετουργίες που θα έπρεπε αυστηρά να αφορούν την Εκκλησία και το ποίμνιό της.

Ισως είναι η ισοπεδωτική επικυριαρχία του μικρού το δέμας αλλά πληθωρικού ως προς το εθνικοχριστιανικό συναίσθημα συγκυβερνώντος κόμματος, πάνω στο μεγαλύτερο, άμαθο μέχρι τώρα περί τα θρησκευτικά και της ψηφοθηρικής χρησιμότητάς τους, που όμως φαίνεται να μαθαίνει γρήγορα.

Εχει καλό δάσκαλο, τον συνεταίρο αρχηγό, που το ορθόδοξο το έχει μέσα του, γι’ αυτό και κάνει με τα δάκτυλα στο γήπεδο μια χειρονομία παραλλαγή της ευλογίας του δεσπότη.

Για να εξηγούμαστε, σέβομαι απεριόριστα το θρησκευτικό συναίσθημα κάθε ανθρώπου. Στο Τολό, όπου μεγάλωσα, έβλεπα καθημερινά την ψυχοθεραπευτική δύναμη που είχε η στροφή του βλέμματος προς τον ουρανό και η λυτρωτική βεβαιότητα ότι υπάρχει ένας άγγελος που σε ακολουθεί και σε προστατεύει. Απλώς δεν είναι δυνατόν να γίνεται το κράτος ο ενδιάμεσος αυτής της πίστης, είναι η δουλειά των παπάδων για όποιον χρειάζεται διαμεσολαβητή.

Η εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ηγείται σώματος υπουργών, βουλευτών, στρατιωτικών και διπλωματών στην υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και του τεμαχίου Τιμίου Ξύλου τα οποία εναποτίθενται σε κιλλίβαντα πυροβόλου δείχνει μια χώρα που δεν μπορεί να ξεπεράσει την Ανατολή μέσα της, και τον Διαφωτισμό τον έχει για να στολίζει βιβλιοθήκες. Αραγε την Ισαπόστολο την ξεπροβόδισαν ο Σέρτζιο Ματαρέλα και Ιταλοί υπουργοί;

Ο Πρόεδρος και οι λοιποί λειτουργοί του πολιτεύματος είναι εκπρόσωποι της κοσμικής εξουσίας, οι οποίοι στην ιδιωτική τους ζωή μπορούν να πιστεύουν ό,τι θέλουν, αλλά δημοσίως οι πράξεις τους οφείλουν να αντανακλούν θρησκευτική ουδετερότητα, γιατί οι μισθοί τους πληρώνονται και από φορολογουμένους που δεν ανήκουν στο ορθόδοξο δόγμα.

Αλλά, βλέπεις, η επικρατούσα θρησκεία, δηλαδή αυτή με τους πολυπληθέστερους ψηφοφόρους, είναι η Ορθόδοξη, γι’ αυτό ο πειρασμός της καπηλείας μεγάλος, άσε που για όλους ήταν μια ευκαιρία να βιώσουν τη σπάνια εμπειρία του κ. Τζανακόπουλου και να γνωρίσουν κι αυτοί το Αιγάλεω. Τζακ ποτ.