Απαιτήσεις... χωρίς χρηματοδότηση

tsipras-imf.jpg

Αλέξης Τσίπρας - Κριστίν Λαγκάρντ AP Photo

Η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου αναδεικνύεται σε μια πολύ δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση, καθώς ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους ενώ οι μηχανορραφίες και τα τεκταινόμενα «κάτω από το ελληνικό τραπέζι» πιθανόν να οδηγούν σε ακόμη πιο δυσάρεστες καταστάσεις για τη χώρα μας και τους κατοίκους της. 

Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ από το 2014 δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ως δάνειο στην Ελλάδα και εξακολουθεί να θέτει προαπαιτούμενα για το μέλλον και να επιβάλλει οδυνηρά μέτρα χωρίς να δεσμεύεται για χρηματοδότηση. 

Αυτή τη φορά τα πράγματα για τη στάση του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού χειροτερεύουν παρά τις πρόσφατες -μάλλον θετικές- εκθέσεις του για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Στους γκρίζους διαδρόμους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και στα γραφεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπου το «πνεύμα Σόιμπλε» εξακολουθεί να ίπταται, συντηρητικοί κύκλοι προωθούν το σενάριο της λεγόμενης «διασταυρωμένης συμμετοχής». Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι το ΔΝΤ ως αυτόνομη και αυτοτελής παρουσία αποσύρεται από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τον ρόλο του στη στήριξη των οικονομιών με μνημόνια αναλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΣΜ), όπως εδώ και κάμποσο καιρό υποστήριζε ο κ. Σόιμπλε και οι δορυφόροι του.  

Ομως -και εδώ βρίσκεται το ενδιαφέρον και συνάμα οδυνηρό στοιχείο- το ΔΝΤ θα μετάσχει στο κεφάλαιο του ΕΣΜ με μια σχέση ανταλλαγής μετοχών, με τον ΕΣΜ να μετέχει και αυτός στο κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Ετσι το ΔΝΤ «δεν βάζει φράγκο» στο ελληνικό πρόγραμμα και εμφανίζεται να στρέφει τη δραστηριότητά του στη χρηματοδότηση του Τρίτου Κόσμου και όχι των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών (κάνοντας έτσι το «χατίρι» των ισχυρών μελών του Εκτελεστικού του Συμβουλίου Βραζιλίας, Ινδίας κ.ά.).

Και το κυριότερο, στην ουσία διαιωνίζει την παρουσία του στην Ευρώπη, αλλά και την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού (από τον οποίο κυριαρχείται) στις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Πολύ εύγλωττα ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Joerg Decressin, δήλωσε πριν από λίγες μέρες στο Reuters («Εφ.Συν.» 14.11.2017) ότι «δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα...

Παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας προκειμένου να βοηθήσουμε σε όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει».

Από τη δήλωση είναι σαφές ότι δεν γίνεται αναφορά σε αυτόνομο ρόλο του ΔΝΤ, ενώ αντίθετα τονίζεται η μετοχική σύνθεση του Ταμείου. 

Η προώθηση του σεναρίου των συντηρητικών κύκλων περί «διασταυρωμένης συμμετοχής» ΔΝΤ και ΕΣΜ διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις των υπουργών και των τραπεζιτών (Καραμούζη, Φραγκιαδάκη, Ρουμελιώτη κ.ά.) που τον συνόδευαν, με ομολόγους τους. 

Το σενάριο μαγειρεύεται, αλλά συναντά και αντιδράσεις, μας είπε γνωστός τραπεζίτης. Πριν καλά καλά ο ΕΣΜ εξελιχθεί και ορθοποδήσει ως υποκατάστατο του ΔΝΤ εμφορούμενος από τις ιδέες και τις πρακτικές του νεοφιλελευθερισμού (λιτότητα, δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές δημόσιων δαπανών, αποκρατικοποίηση κ.λπ.). 

Γνωρίζοντας προφανώς τις συντηρητικές μηχανορραφίες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά ντε Γκαλό, απέκλεισε έναν τέτοιο ρόλο για τον ΕΣΜ.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει, είπε, για τη δημιουργία μηχανισμού που θα παρέχει δάνεια στις χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση, χωρίς να ζητάει μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα σε όλα τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί. Ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεσε, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος χωρίς να χρειάζεται η εφαρμογή κάποιου προγράμματος ή μέτρων λιτότητας. 

Τους Ελληνες φορολογούμενους και συνταξιούχους δεν ενδιαφέρουν οι θεωρίες και οι συνωμοσίες, αλλά η ικανοποίηση των απαραίτητων αναγκών διαβίωσης.

Τους διακατέχει η ελπίδα ότι τα μέτρα του 2019 και 2020 (μείωση αφορολογήτου και περικοπή συντάξεων μέχρι 18%) δεν θα εφαρμοστούν αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Είναι γνωστά δύο δεδομένα: 

 Πρώτον, ότι οι περικοπές αποφασίστηκαν και επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ στη δεύτερη αξιολόγηση σε συμπαιγνία με τον κ. Σόιμπλε. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Η αναίρεση των μέτρων αποτελεί την κρυφή ελπίδα των φορολογούμενων αλλά και το σημαντικότερο του οπλοστασίου της Ν.Δ. (και του ΠΑΣΟΚ) στην προσεχή προεκλογική περίοδο. Αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι η απογοήτευση που διακατέχει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα ελαχιστοποιηθεί αν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν και συνεπώς μπορεί και πάλι να κατακτηθεί η πρώτη θέση στις εκλογές. 

 Δεύτερον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, έχει καλέσει -σε σχετικά ανύποπτο χρόνο πριν από περίπου τρεις μήνες- το ΔΝΤ να δηλώσει μέχρι τα Χριστούγεννα αν θα παραμείνει (ευνοείται χρηματοδοτικά) στο ελληνικό πρόγραμμα. Διαφορετικά οι περικοπές δεν θα εφαρμοστούν.

Στο θέμα αυτό εκτιμάται ότι η μνήμη των Ελλήνων είναι πολύ ισχυρή. Απομένουν περίπου 40 ημέρες για τη λήξη του «μηνύματος» Τσακαλώτου, χωρίς να προκύπτει από πουθενά η πρόθεση και η απόφαση του ΔΝΤ. Αντίθετα, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε και πάλι ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ προϋποθέτει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό δεν αλλάζει. Μάλιστα ρίχνεται και πάλι το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, την ίδια στιγμή που οι περί τον Σόιμπλε αξιωματούχοι συναρτούν τις αποφάσεις για το χρέος μετά τη λήξη του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν ότι για να δώσουν περίπου 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (τα χρειαζόμαστε;) πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της.

Και αναφέρουν ότι τον Φεβρουάριο του 2018 («υπερβαίνουν» τα Χριστούγεννα του κ. Τσακαλώτου) θα εξεταστεί από το Ταμείο η πρόοδος που έχει γίνει στο θέμα του χρέους. Εύλογα Ελληνες αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτά είναι προσχηματικά και οι «εταίροι» παίζουν ακόμη ένα παιχνίδι σε βάρος μας. 

Στο ελληνικό πολιτικό πεδίο λέγεται ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκτήσει κινηματικά χαρακτηριστικά η επιδίωξη να αναιρεθούν η μείωση του αφορολογήτου και η περικοπή των συντάξεων.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας