ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα»

antarsia.jpg

ΑΝΤΑΡΣΥΑ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνειδητή θεωρεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την πολιτική πορεία της κυβέρνησης από το αντιμνημονιακό στρατόπεδο στην υιοθέτηση του 3ου Μνημονίου και φυσικά δεν εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της Αριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε στη μνημονιακή πολιτική όχι γιατί ‘‘δεν γινόταν αλλιώς’’, ή από ‘‘λάθη της ηγεσίας του’’, αλλά γιατί η πολιτική και η στρατηγική του αναπόφευκτα οδηγούσαν σε αυτή την κατάληξη», σημειώνεται στις θέσεις της παράταξης για την 3η Συνδιάσκεψή της που θα γίνει στις 5 και 6 Μαρτίου.

Εκτιμώντας τις πολιτικές εξελίξεις αυτόν τον τελευταίο χρόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει ότι «ένας νέος συσχετισμός διαμορφώθηκε μέσα στην Αριστερά με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ηγεμονική δύναμη και εν συνεχεία με το ανοιχτό πέρασμά του στο μνημονιακό στρατόπεδο και τη μετατροπή του σε δύναμη κρούσης του συστήματος για τη μνημονιακή επίθεση στην εργατική τάξη και τον λαό».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε στην πολιτική των Μνημονίων «επειδή ήταν κυρίαρχα στις γραμμές του τα παρακάτω στοιχεία»:

■ η λογική της διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου του ευρώ και της Ε.Ε., της αυταπάτης δηλαδή ότι υπάρχει δυνατότητα πιο φιλολαϊκής διαχείρισης εντός των ορίων που τίθενται από τους θεσμούς αυτούς

■ η λογική ότι μπορεί να ανοίξει άλλος δρόμος σε συμμαχία με την ελληνική αστική τάξη ή τμήματά της στο πλαίσιο του καπιταλιστικού μονόδρομου και των νόμων του

■ η λογική ότι μέσα από μια κυβέρνηση με λογική συνέχειας και διαχείρισης του κράτους, συμμαχίας με τα εγχώρια και ξένα κέντρα εξουσίας και του ιμπεριαλισμού μπορεί να υπάρξει βελτίωση της θέσης των εργαζομένων

■ η λογική ότι η ενοποίηση-συνύπαρξη τμημάτων της Σοσιαλδημοκρατίας με τμήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κάτω από την ηγεμονία μιας λογικής σοσιαλδημοκρατικής-κεϊνσιανής διαχείρισης, θα μπορούσε να φέρει έστω μια ανακούφιση των εργαζομένων.

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι βαθιά ταξική και εχθρική απέναντι στον λαό. Αποτελεί τον κύριο πόλο προώθησης της επίθεσης για την επιβολή των Μνημονίων». Ταυτόχρονα, «ως πολιτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύει τις σχέσεις του με την Αριστερά και το εργατικό κίνημα, ‘‘έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα’’ και έχει ενταχθεί ανοιχτά στο μνημονιακό στρατόπεδο.

Η πολιτική αυτή πορεία, σε συνδυασμό με την οργανωτική αποχώρηση-εκκαθάριση μεγάλου τμήματος της οργανωμένης βάσης του ορίζει ως αναπότρεπτη τη διαδικασία μετατροπής του σε αστικό σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα».