6 πανεπιστημιακοί προτείνουν

syntagmatiki_anatheorisi.jpg

Γ. Κατρούγκαλος, Αν. Δημητρόπουλος, Κ. Ζώρας, Η. Νικολόπουλος, Κ. Χρυσόγονος και Χρ. Βερναρδάκης συνεργάστηκαν και υπογράφουν μια πρόταση που περιλαμβάνει πέντε άξονες | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσίασαν προχθές τη δική τους ξεχωριστή πρόταση έξι γνωστοί πανεπιστημιακού (νομικοί, συνταγματολόγοι, πολιτικοί κοινωνιολόγοι) σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, Κώστας Χρυσόγονος και Χριστόφορος Βερναρδάκης συνεργάστηκαν και υπογράφουν την πρόταση αυτή, που, όπως δήλωσαν, «βρίσκεται σε προοδευτική κατεύθυνση» (ο τελευταίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εν λόγω εκδήλωση).

Η πρόταση περιλαμβάνει πέντε άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης: την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος (προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας), τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας (η πλήρης ουδετερότητα του πρώτου θα ισοσκελίζεται από την αναγνώριση του ιστορικού ρόλου της δεύτερης), την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας (μεταξύ των οποίων είναι και το συνταγματικό δημοψήφισμα), την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου και τέλος τη θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων «έναντι του επελαύνοντος νεοφιλελευθερισμού».

Από την αρχή κιόλας, ο κ. Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις) ξεκαθάρισε πως η πρόταση «δεν είναι ούτε της κυβέρνησης ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς, πέραν της πολιτικής ιδιότητας τριών από τους έξι συμμετέχοντες, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του εργάστηκαν ως ανεξάρτητοι επιστήμονες στην επεξεργασία και σύνταξη του «αναθεωρητικού αυτού σχεδίου».

«Μνημονιακό παρασύνταγμα»

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως «όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, υπήρξε έλλειμμα συνταγματικών εγγυήσεων, οι οποίες εάν υπήρχαν θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στην πίεση που ασκήθηκε τα χρόνια αυτά της κρίσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μνημονιακό παρασύνταγμα. Το ίδιο το Σύνταγμα υπήρξε ένα από τα θύματα της κρίσης» τόνισε.

Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών) σημείωσε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απολύτως αναγκαία, καθώς «ο χρηματοπιστωτισμός έχει διαταράξει τη συνταγματική ισορροπία τόσο στο πεδίο της δημοκρατίας όσοι και των κοινωνικών δικαιωμάτων» και ότι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται και η πρότασή τους.

Συνακόλουθα, ο Κώστας Ζώρας (καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου) υπερθεμάτισε της συνταγματικής αναθεώρησης, λέγοντας πως «δεν είναι συνταγματικός λαϊκισμός η διαβούλευση με την κοινωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πώς συντηρητικοποιείται η κοινωνία όταν διευρύνεται η λαϊκή κυριαρχία;» διερωτήθηκε ως απάντηση για τα αρνητικά σχόλια που έχει δεχτεί η όλη διαδικασία.

Οσον αφορά τη δική τους, ανεξάρτητη πρόταση, διευκρίνισε πως μόνο σε συντηρητική κατεύθυνση δεν κινείται, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «εάν η μεταμνημονιακή εποχή συνιστά ένα νέο στάδιο για τη χώρα, τότε έχουμε ανάγκη και από ένα νέο Σύνταγμα».

Ο Ηλίας Νικολόπουλος (συνταγματολόγος) σημείωσε ότι ένας από τους στόχους της ομάδας των 6 είναι η ενίσχυση της Βουλής είτε με την πρόβλεψη ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον εκατό βουλευτές είτε με εκείνη ότι οι πρόεδροι των μισών επιτροπών θα πρέπει να προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δέσμη ιδεών προς συζήτηση»

Τέλος, από την πλευρά του, ο Κώστας Χρυσόγονος (συνταγματολόγος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε ότι η συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας και τόνισε και ο ίδιος πως η πρόταση που καταθέτουν δεν είναι δεσμευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που στους συντάκτες περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης, καθώς στόχο έχει μια ευρεία δημόσια συζήτηση, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη πολιτική και επιστημονική προεργασία. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε χωρίς οξύτητα, υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης έπειτα από χρόνια ακινησίας», συμπλήρωσε.

Ειδικά στην «Εφ.Συν.» δήλωσε ότι: «Η πρόταση της ομάδας εργασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην οποία μετείχα είναι μια δέσμη ιδεών προς συζήτηση. Δεν αποτελεί πρόταση αναθεώρησης, αφού τέτοια μπορούν να επιβάλουν μόνο 50 ή περισσότεροι βουλευτές στη Βουλή, ώστε να εκκινήσει η προβλεπόμενη από το άρθρο 110 του Συντάγματος διαδικασία αναθεώρησης. Προφανώς δεν βρισκόμαστε ακόμη σε τόσο προχωρημένο στάδιο. Προς το παρόν το ζητούμενο είναι να υπάρξει ευρεία ανταλλαγή απόψεων για ένα ζήτημα που είναι πια ώριμο. Μην ξεχνάμε πως η προηγούμενη αναθεώρηση είχε γίνει ουσιαστικά το 2001, καθώς η αντίστοιχη του 2008 ήταν στην πράξη ανύπαρκτη.

»Σημαντικό είναι να ειπωθεί και πως η δική μας ομάδα εργασίας συνέκλινε στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να λείπουν επιμέρους διαφωνίες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι με αφορά, θεωρώ ανεπίτρεπτη κάθε τροποποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας.

»Δεν θεωρώ, δηλαδή, πως είναι θεμιτό ν’ αλλάξει το άρθρο 110. Πέρα από αυτά, ελπίζω στον πολιτικό και νομικό κόσμο να υπάρξει η απαιτούμενη νηφαλιότητα, προκειμένου να γίνει επί της ουσίας και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και να οικοδομηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις ώστε να ακολουθήσει η κατά κυριολεξία διαδικασία αναθεώρησης».

Μπορεί κάθε Ελληνας πολίτης ατομικά ή συλλογικότητες να συμμετέχουν στον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσω της ανοιχτής πλατφόρμας:
www.syntagma-dialogos.gov.gr/

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας