• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Μεγαλολογήματα και κενολογήματα

 • A-
 • A+

Εχθρός του κάθε παραδοσιακού γραφιά που δεν έχει ενδώσει στις νέες τεχνολογίες είναι το αρχείο του. Με τον καιρό μαζεύει χιλιάδες αποκόμματα που του χρησιμεύουν ελάχιστα έως καθόλου.

Και φτάνει κάποια στιγμή που πια δεν υπάρχει χώρος να τα αποθηκεύσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία. Κατά κανόνα οι γραφιάδες δεν έχουν μεγάλο σπίτι.

Και έρχεται κάποια στιγμή που η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο. Και φτάνει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Αλλά μέχρι να εκτελεστεί η απόφαση περνάει καιρός.

Πολύτιμος αρωγός για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση είναι η γκρίνια της γυναίκας του, που δεν μπορεί να υποφέρει άλλο αυτό το χαρτομάνι, το οποίο έχει άγριες και επιθετικές διαθέσεις και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο του σπιτιού.

Και έρχεται η μεγάλη στιγμή της εκκαθάρισης, που ο γραφιάς ξανακοιτάζει ένα ένα τα χαρτιά του, τα ελέγχει προσεχτικά, μην τυχόν και χάσει κάποιο πολύτιμο ντοκουμέντο.

Σε αυτή τη θέση βρέθηκα κι εγώ. Ο όγκος τεράστιος, απέδωσε τέσσερις σακούλες του σούπερ μάρκετ αποκόμματα.

Η πρώτη αίσθηση ήταν μια λύπη για τον εαυτό μου. Τόσες φορές πιάστηκα κορόιδο και αγόρασα εφημερίδες και περιοδικά γελασμένος από κάποιο πρωτοσέλιδο ή ψάχνοντας να βρω κάποια αποκλειστικότητα ή αποκάλυψη σε κάποια αναξιόπιστα περιοδικά.

Ή ακόμα από περιέργεια για να σχηματίσω μια εικόνα για τον λάιφ-στάιλ κόσμο. Το υλικό προς ανακύκλωση ήταν των δύο τελευταίων ετών, κατά βάση πολιτικά άρθρα και ρεπορτάζ. Δηλαδή την εποχή του βασιλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Και στάθηκα σε αυτά που είχαν γράψει οι σοβαρές εφημερίδες, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες. Στην ουσία ήταν το ίδιο αφήγημα στη θετική ή στην αρνητική μορφή του. Αλλά η ουσία ήταν ίδια.

Η κοινωνία και τα προβλήματά της ή είχαν εντελώς αποκλειστεί ή είχαν ελάχιστη παρουσία στις σελίδες τους.

Αντίθετα, το κράτος και η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή η κυβέρνηση, είχαν εγκατασταθεί μονίμως στα πρωτοσέλιδα, μαζί με τα παρεπόμενά τους. Φυσικά, υπήρχαν εξαιρέσεις από αρθρογράφους και κυρίως σκιτσογράφους, αλλά η απήχησή τους δεν ήταν μεγάλη.

Οι δηλώσεις πολιτικών, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, δηλαδή ο αέρας, γίνονται γεγονός και το γεγονός αέρας. Είδαμε ποτέ κανένα πρωτοσέλιδο για το πογκρόμ των επιζησάντων αμάχων της Συρίας που ήρθαν πρόσφυγες στην Ευρώπη και έπεσαν σε τείχη;

‘Η ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που έφτασαν σε φιλόξενες χώρες, βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που τα ονομάσαμε ευρωπαϊστί hot spots, που έγιναν cold spots και οι άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο;

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και τα παραπολιτικά της κάθε εφημερίδας, που κατά κανόνα σχολιάζουν αυτό το τίποτα με τιποτένια σχόλια.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό ισοδυναμεί με γενικευμένη λογοκρισία για να κρατηθούν στο απυρόβλητο τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης.

Και αν αυτό ακούγεται βαρύ, να κάνω κι εγώ μια συναίνεση που είναι τόσο της μόδας και να χρησιμοποιήσω έναν τίτλο από την εφημερίδα «Παλιγγενεσία» (Μάιος 1893). Αυτά όλα είναι «Μεγαλολογήματα και κενολογήματα».

Και ποια είναι η πικρή και δυσκολοχώνευτη αλήθεια που κρύβουν και τη μεταμφιέζουν με ένδοξα μυθεύματα; Κατ’ αρχάς η Επανάσταση του 1821 νικήθηκε κατά κράτος.

Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο και ο Ιμπραήμ Πασάς αρχίζει να κατακτά την Πελοπόννησο με εξαιρετική βιαιότητα και βρίσκει ντόπιους συνεργάτες.

Τον οπλαρχηγό Νενέκο, τους λεγόμενους προσκυνημένους που ο Κολοκοτρώνης απειλούσε με τσεκούρι και φωτιά. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, στο πλαίσιο του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, νικούν κατά κράτος τον Ιμπραήμ στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Αποσπούν ένα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Ελλάδα, όχι για να της δώσουν την ανεξαρτησία της, αλλά για να την κάνουν προτεκτοράτο τους. Περάσαμε δηλαδή από τη μια αυτοκρατορία σε τρεις αυτοκρατορίες.

Αλλά ήδη η χώρα είχε χρέος από το δάνειο που πήρε μεσούσης της Επανάστασης του ’21. Και έκτοτε είναι μονίμως χρεωμένη, παρά τις επτά πτωχεύσεις που έχει κάνει. Και όλοι ξέρουμε πως το χρέος μιας χώρας είναι η μετονομασία μιας ξενικής κατοχής χωρίς στρατό.

Αυτόν τον ρόλο παίζουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις και παλιότερα το παλάτι. Είναι τυχαίο άραγε πως ποτέ δεν είχαμε έναν Ελληνα βασιλιά;

Αυτό σημαίνει πως μια Realpolitik είναι η συμμόρφωση και η υποταγή του προτεκτοράτου στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, όπως έκαναν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν η παύση της εξυπηρέτησης του χρέους και ύστερα από λογιστικό έλεγχο μιας εγνωσμένου κύρους διεθνούς επιτροπής, να δούμε ποιο είναι το πραγματικό και ποιο το απεχθές χρέος.

Τέτοια επιτροπή υπήρχε στη Βουλή και καταργήθηκε. Η μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες.

Εχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τα προεκλογικά ψέματα γίνονται σήμερα δημαγωγίες που δεν πείθουν κανέναν. Και μια έωλη κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει για καιρό.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Οχιά στον κόρφο μας
Αυτό που κάνει μια κυβέρνηση να έχει μια αριστερή κοινωνική πολιτική είναι πάντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις που αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να κάνουν υποχωρήσεις, για να αποφύγουν ανεπιθύμητες καταστάσεις και...
Οχιά στον κόρφο μας
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Η ολιγαρχία στη δημοκρατία
Αν τώρα η καταστροφή της χώρας συγκρίνεται με την καταστροφή που είχε πάθει η Γαλλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι εύκολο να φανταστούμε πώς θα είναι η Ελλάδα μετά το τέλος της θητείας του Τσίπρα. Αν τα...
Η ολιγαρχία στη δημοκρατία
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Eυρωκράτες και χρέος
Το 1997, στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρχαν δεκατρείς σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε σύνολο δεκαπέντε. Και τι αποτέλεσμα έφεραν; Πήγαν εναντίον των εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε., δεν υπολόγισαν συνδικάτα και άλλους...
Eυρωκράτες και χρέος
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Podemos ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι αδιανόητο το πόσα λίγα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι από τις εμπειρίες τους, τα οικονομικά ή πολιτικά συμβάντα, από τέχνη ή πολιτισμό. Το χειρότερο τηλεοπτικό σκουπίδι το καταπίνουν - σε πολλά σπίτια η TV...
Podemos ΣΥΡΙΖΑ;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Αριστερά και Δεξιά
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει αναταραχή στη δημοκρατική Ευρώπη. Η Ακρα Δεξιά, σε όλες τις μορφές της, πέτυχε σημαντικές νίκες...
Αριστερά και Δεξιά
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ο κυρίαρχος λόγος χρειάζεται αποκρυπτογράφηση
Στην πιο μακρόχρονη ομαλή κοινοβουλευτική περίοδο που είχαμε αναδείχθηκαν τρία συστημικά κόμματα που σχημάτισαν κυβέρνηση. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα τρία, με κάποιες μικρές παραλλαγές, υπηρετούν το...
Ο κυρίαρχος λόγος χρειάζεται αποκρυπτογράφηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας