• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 11.9°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.4°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  3 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  73%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόμματα-supermarkets

 • A-
 • A+

Ο κ. Τσίπρας προσέδωσε στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μας υπενθυμίζει ο Μ. Δρεττάκης. Και κάνει τους αντίστοιχους υπολογισμούς: 58,3% «ναι» στη Ν.Δ., 41,7% «όχι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή έχουμε μια διαφορά 16,5 μονάδων. Εντυπωσιακή διαφορά, όπως βέβαια και η πραγματική διαφορά των περίπου δέκα μονάδων.

Δηλαδή έχουμε μια σοβαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το μέλλον του. (Και όχι μόνο μια σίγουρη ήττα στις εθνικές εκλογές.) Λογικά το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να λάβει πολύ σοβαρά αυτά τα δεδομένα. Και να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα. Ας δούμε τι κατάλαβαν κάποια επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπαδημούλης, μαζί με άλλους, εξέφρασε μια «πίκρα» που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα. Δηλαδή η ήττα οφείλεται στον λαό, που δεν κατάλαβε το θαυμαστό μας έργο. Ο κ. Κουβέλης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος συγκροτεί και εκφράζει ηγεμονικά την προοδευτική πολιτική και τον προοδευτικό πόλο». Και ο ηγεμόνας βέβαια κρατάει την ηγεμονία του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος βρήκε μικρό το κακό, δεν υπήρξαν ευθύνες ηγετικών στελεχών γύρω από τον πρωθυπουργό και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «έχουμε τη δυνατότητα να καταφέρουμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα». Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάδης το πάει ακόμα πιο μακριά και μας εξηγεί την προεκλογική γραμμή: «Πηγαίνουμε στις εθνικές εκλογές διεκδικώντας μια νέα τετραετία για την προοδευτική παράταξη με πρωθυπουργό τον Τσίπρα... Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

Πρόοδος ή συντήρηση;» Υπήρχαν βέβαια και κάποιες φωνές που μίλησαν για κάποια λάθη ή παραλείψεις, που αυτά βέβαια μπορούν να διορθωθούν. Εντούτοις το «προϊόν ΣΥΡΙΖΑ» είναι άψογο και εκ φύσεως ηγεμονικό και αυτό που χρειάζεται είναι η κατάλληλη προβολή και προώθηση στην αγορά, που έχει μόλις ένα μήνα για να καταλάβει την αξία του. Και αυτό θα δούμε μέχρι τις εκλογές.

Τη διαφημιστική καμπάνια των κομμάτων-supermarkets. Με αυτά τα συμπεράσματα, ύστερα από μια τόσο σοβαρή ήττα, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επαφή με την πραγματικότητα. Και οδεύει στο χάος με απρόβλεπτες συνέπειες. Από την περίοδο της ανόδου θα περάσουμε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην περίοδο της καθόδου. Οι εθνικές εκλογές μπορεί να είναι ακόμα μια πιο δυσάρεστη έκπληξη από τις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοψήφισμα του 2015, διασπάται και η Αριστερή Πτέρυγα αποχωρεί με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους εμφανίζεται ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζεται με το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Η μόνη σχέση με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο όνομα. Τώρα το κόμμα είναι ιδιοκτησία του ηγεμόνα, με αυλικούς και παρατρεχάμενους, χωρίς καμία ουσιαστική σχέση με το κόμμα ή τους βουλευτές.

Ενα επιτελείο ευέλικτο, με έναν χαρισματικό ηγέτη και μεγάλο τακτικιστή, αναλαμβάνουν να διαχειριστούν το σύστημα, με μια ρητορική που είναι πάντοτε υπέρ των ασθενέστερων. Οι βουλευτές και το κόμμα αποδέχονται αυτή την κατάσταση και πειθήνια ακολουθούν τον αρχηγό.

Και κάποιοι εμφανώς ζητούν την εύνοιά του στην προσπάθειά τους για καλύτερο υπουργείο. Και η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης εφαρμόζεται με αριστερό μανδύα και με φιλανθρωπικό έργο (πουρμπουάρ σαν αυξήσεις και προεκλογικές παροχές. Επιπρόσθετα εκλογικά έξοδα, αλλά από τον κρατικό κορβανά). Αλλά αυτό που μετράει είναι οι πράξεις. Οχι τα λόγια. Το 2017 το 43,3% του πληθυσμού είχε μισθό κάτω από 382 ευρώ τον μήνα. Και ένας στους τρεις μισθωτούς παίρνει μισθό-βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Να μη μιλήσουμε για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που οι αμοιβές κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα.

Πέρα από τους αυλικούς του ηγεμόνα που έπαιξαν κακό ρόλο, χειρότερο παιχνίδι έπαιξαν οι αριστεροί δημοσιογράφοι-προπαγανδιστές της αριστερής ηγεμονίας. Η κυβέρνηση χρειαζόταν αριστερή αντιπολίτευση. Οχι προπαγάνδα σοβιετικού τύπου. Κάτι θα μάζευε, κάτι θα διόρθωνε, όπως γίνεται πάντα όταν υπάρχει πίεση. Και ίσως να διαμορφωνόταν ένα αριστερό αντιπολιτευτικό ρεύμα που να δείχνει πως η Αριστερά σκέφτεται ελεύθερα. Ευτυχώς, λίγοι το έπραξαν.

Αλλά δυστυχώς ένας κούκος, έστω και δύο, τρεις, δεν φέρνουν την άνοιξη και παραμένουν κούκοι που λαλούν στο σκοτάδι. Αποτέλεσμα: ο κόσμος σκέφτεται με την τσέπη του. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως για αυτούς τίποτα δεν αλλάζει. Ολοι ίδιοι είναι. Και ψηφίζει τιμωρώντας αυτόν που τον κορόιδεψε. Και έτσι πρέπει να δούμε το πλεόνασμα των ψήφων της Ν.Δ. Τιμωρία στον Τσίπρα. Να μην το ξεχνάμε. Είμαστε λαός συντηρητικός.

Ολες οι έρευνες, ελληνικές ή διεθνείς, αυτό δείχνουν. Η θρησκοληψία και η δεισιδαιμονία είναι στα ύψη. Ολοι οι κρατικοί θεσμοί είναι αξιόπιστοι (στρατός, αστυνομία κ.λπ.) και φυσικά είμαστε ανώτεροι από όλους τους άλλους. Επομένως από μια Δεξιά-μαϊμού του κ. Τσίπρα, γιατί να μην προτιμηθεί μια αυθεντική Δεξιά, του κ. Μητσοτάκη, ενισχυμένη με εξαιρετικά πικάντικες γεύσεις Ακροδεξιάς; Και μέχρι να έρθει η σειρά του να τιμωρηθεί, έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ν.Δ.: από την Kεντροδεξιά στην Aκροδεξιά
Οι εκλογές γίνονται σε κλίμα μελαγχολίας και θα έλεγα αδιαφορίας. Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει το πρώτο κόμμα και ίσως και πάλι η αποχή να βγει η πραγματική θριαμβεύτρια των εκλογών. Εντούτοις αυτές...
Ν.Δ.: από την Kεντροδεξιά στην Aκροδεξιά
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Πολιτικοί παντός κόμματος
Τα κομματικά στελέχη έχουν κάποια ιδεολογία; Εχουν κάποιες αρχές; Πιστεύουν σε κάποιο Θεό; Και αν αυτό συμβαίνει, πώς εξηγείται αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα από την Αριστερά προς τη Δεξιά;
Πολιτικοί παντός κόμματος
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
H μειοψηφία κυβερνά και η πλειοψηφία χτενίζεται
Για να δούμε το έμπρακτο γκάλοπ των ευρωεκλογών. Αποχή 41,31%. Αν προσθέσουμε και αυτούς που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν λευκό ή άκυρο, έχουμε ακόμα ένα 4,46%. Μας μένουν οι «λοιποί» που συγκέντρωσαν ένα...
H μειοψηφία κυβερνά και η πλειοψηφία χτενίζεται
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
H ψήφος ως μίζα
Ο ψηφοφόρος δεν ψηφίζει για κάποια ιδανικά, αλλά για τη βόλεψή του. Αλλά στα κοινά δεν συμμετέχει και αποποιείται το δικαίωμά του ως πολίτη. Δίνει την ψήφο του μίζα στους πολιτικούς.
H ψήφος ως μίζα
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ο κυρίαρχος λόγος χρειάζεται αποκρυπτογράφηση
Στην πιο μακρόχρονη ομαλή κοινοβουλευτική περίοδο που είχαμε αναδείχθηκαν τρία συστημικά κόμματα που σχημάτισαν κυβέρνηση. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα τρία, με κάποιες μικρές παραλλαγές, υπηρετούν το...
Ο κυρίαρχος λόγος χρειάζεται αποκρυπτογράφηση
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Η φτώχεια των πολλών, πλούτος των ολίγων
Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού κομμουνισμού και την προσχώρηση της σοσιαλδημοκρατίας στη δεξιά πολιτική, μπήκε το ερώτημα αν πραγματικά υπάρχει διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Και αυτό το επιχείρημα...
Η φτώχεια των πολλών, πλούτος των ολίγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας