• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.8°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  76%
Photo by Francis Joseph Dean/Deanpictures
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρώπη: έξι αιώνες ρατσισμού

 • A-
 • A+

Τα ρατσιστικά φαινόμενα, σε όλη τους την γκάμα, παρουσιάζονται όλο και συχνότερα. Από δολοφονίες ή βιαιοπραγίες εναντίον μεταναστών μέχρι προσπάθειες γονιών να αποκλείσουν παιδιά μεταναστών από το σχολειό των παιδιών τους. Να μη μιλήσουμε για τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των γηγενών που βλέπουν τη γειτονιά τους να γίνεται πολυεθνική και ακούνε γλώσσες που δεν ξέρουν τι είναι. Και αισθάνονται πως ζουν σε υποβαθμισμένη περιοχή. Σε ένα γκέτο.

Να μη μιλήσουμε για την πλειονότητα των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών ή εντύπων, που υπηρετούν την ξενοφοβία με ποικίλους τρόπους. Η Ακροδεξιά έχει κάνει τον ρατσισμό ραχοκοκαλιά του προγράμματός της και κερδίζει έδαφος. Η γενική άνοδος της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη οφείλεται, εκτός των άλλων παραγόντων -κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών-, και σε μια ρητορική μίσους για έναν άλλο άνθρωπο, που ήρθε από μια άλλη χώρα, για να αποφύγει φυλακές και βασανιστήρια ή ακόμα και τον ίδιο τον θάνατο.

Ο ρατσισμός είναι μια ολοκληρωμένη θεωρία εγκλήματος που βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της στο Ολοκαύτωμα. Ο Χίτλερ, γνήσιο τέκνο του «ευρωπαϊκού πολιτισμού» (ό,τι έπραξε είχε ξαναγίνει στην Ευρώπη. Δεν πρωτοτύπησε. Η κλίμακα άλλαξε) στη βάση αυτής της θεωρίας εξόντωσε 6 εκατομμύρια Εβραίους, Σλάβους, Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους και όσους είχαν χαρακτηριστεί κομμουνιστές, άσχετα αν ήταν απλοί δημοκράτες.

Ο ρατσισμός ήταν κυρίαρχη και επίσημη ιδεολογία της Ευρώπης για περίπου έξι αιώνες. Η ιστορία του ρατσισμού αρχίζει με την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία. Η Πορτογαλία στον πόλεμό της εναντίον του Ισλάμ κατακτάει την περιοχή Σέτα, αντίκρυ από το Γιβραλτάρ (ακόμα αποικία των Αγγλων, η μόνη στην Ευρώπη) το 1415. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας βρίσκει πολλούς μιμητές. Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία ακολουθούν άμεσα. Αργότερα προστίθενται το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ιταλία και δημιουργούν 160 αποικίες σε όλο τον κόσμο και κατέχουν το 70% του πλανήτη. Να σημειώσουμε πως όλοι οι αποικιοκράτες ήταν λευκοί.

Το αποικιοκρατικό σύστημα άρχισε να διαλύεται μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πήρε καμιά τριανταριά χρόνια για να τελειώσει. ‘Η, για να είμαστε πιο ακριβείς, η παλιά αποικία να μετασχηματιστεί σε νέα αποικία με τη μορφή του χρέους. Οπότε λοιπόν ο κόσμος διαχωρίζεται σε λευκούς και μη λευκούς.

Οι λευκοί, όντας κυρίαρχοι, διαμορφώνουν τη θεωρία της ανώτερης φυλής που εκπολιτίζει τους ημιάγριους μαύρους, Ανατολίτες, ιθαγενείς που δεν έχουν κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Και επομένως μπορούν να πουληθούν σαν σκλάβοι, όπως ακριβώς τα κτήνη, και οι άνθρωποι είναι περιουσιακό στοιχείο των λευκών. Και αυτό το εμπόριο συνεχίστηκε ακόμα και μετά την κατάργηση της δουλείας.

Στην Αγγλία δεν καταργήθηκε η δουλεία, γιατί οι σκλάβοι ήταν ιδιοκτησία. Και φυσικά ήταν ιερή και απαραβίαστη. Το κράτος λοιπόν αγοράζει όλους τους σκλάβους αποζημιώνοντας στην τιμή της αγοράς τους ιδιοκτήτες. Και μετά τους απελευθερώνει αφήνοντάς τους στην τύχη τους.

Και οι πιο πολλοί ξαναγύρισαν στα παλιά τους αφεντικά. Περιττό να πούμε πως αυτός ο «ευρωπαϊκός εκπολιτισμός» κατέστρεψε πανάρχαιους πολιτισμούς (Αφρική, Αμερικές, Αυστραλία κ.λπ.). Εξαφάνισε λαούς, διέπραξε γενοκτονίες. Περίπου 10 εκατομμύρια νέοι από την Αφρική με τη βία μετατράπηκαν σε σκλάβους. Και περίπου οι μισοί πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς με τα δουλεμπορικά, που τους πακετάριζαν σαν σαρδέλες για να εξοικονομήσουν χώρο.

Εντούτοις ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Ετσι ένας κατώτερος λαός το φέρνει η Ιστορία και βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία ισότιμη κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία για να ρυθμίσουν την τύχη του κόσμου.

Πέρα από την καταστροφική Συνθήκη των Βερσαλιών, όσον αφορά την τύχη της Γερμανίας, το βασικό θέμα είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου θεσμού, που θα λύνει τις διαφορές των κρατών με ειρηνικά μέσα και όχι με πόλεμο. Πρόκειται για την Κοινωνία των Εθνών. Η Ιαπωνία προτείνει να μπει στο καταστατικό του νέου οργανισμού η ισότητα των φυλών, χωρίς καμία διάκριση. Οι ίδιοι οι Ιάπωνες ήταν ρατσιστές και μιλιταριστές, υπηρετούσαν μια αυτοκρατορία, άρα και αυτοί ανώτεροι από τους άλλους Ασιάτες. Και αυτό που τους τραυμάτιζε θανάσιμα ήταν που στις ΗΠΑ τους κατέτασσαν στην ίδια κατηγορία με τους Κινέζους και τους Κορεάτες. Η πρόταση των Γιαπωνέζων απορρίφθηκε. Και έτσι ο ρατσισμός παρέμεινε νόμιμος για ακόμα τριάντα χρόνια.

Μόλις το 1948, η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο άρθρο 1 λέει: «Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα». Δηλαδή έχουμε ισότητα και δικαιώματα μόνο λίγες δεκαετίες. Και αυτό πάντα θεωρητικά. Ευρωεκλογές έρχονται. Θα τα θυμηθεί κανένα κόμμα αυτά; Ή μήπως είναι περιττά για μια Ευρώπη που χτίζεται πάνω στο αμαρτωλό ιμπεριαλιστικό της παρελθόν;

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Το μίσος ως εθνική αρετή
Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ιμπεριαλιστική χώρα και ούτε είχε παράδοση σε τέτοιες ρατσιστικές αντιλήψεις. Κάποιοι διανοούμενοι επινόησαν την τρισχιλιετή ιστορία μας για να δείξουμε πως είμαστε κολεγιά με τους...
Το μίσος ως εθνική αρετή
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Μετανάστες, τζιχαντιστές με ΑΦΜ
Εδώ κάθε έννοια ανθρωπισμού εξοβελίζεται, ο άνθρωπος εκμηδενίζεται και γίνεται λαθρομετανάστης, άρα παραβάτης επειδή επιδιώκει να ζήσει. Και όσο η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στις ρίζες του,...
Μετανάστες, τζιχαντιστές με ΑΦΜ
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Κόμματα-supermarkets
Ολες οι έρευνες, ελληνικές ή διεθνείς, αυτό δείχνουν. Η θρησκοληψία και η δεισιδαιμονία είναι στα ύψη. Ολοι οι κρατικοί θεσμοί είναι αξιόπιστοι (στρατός, αστυνομία κ.λπ.) και φυσικά είμαστε ανώτεροι από όλους...
Κόμματα-supermarkets
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Εκλογές με 1.796 πολιτικούς κρατούμενους
Εθνικές εκλογές αύριο ταυτόχρονα σε είκοσι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες -ψευδεπίγραφα ονομάζονται ευρωεκλογές. Θα αναδείξουν ένα Κοινοβούλιο που έχει κάποιες εξουσίες, αλλά αυτές είναι για τα μάτια. Είναι το μόνο...
Εκλογές με 1.796 πολιτικούς κρατούμενους
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ευρω-αποικιοκρατικές εκλογές
Τον Μάη θα κληθούμε όλοι να ψηφίσουμε τους ευρωβουλευτές μας. Η μικρή Ελλάδα θα στείλει τους εκπροσώπους της στο Ευρωκοινοβούλιο και δίπλα με τους Γάλλους και Γερμανούς συναδέλφους τους θα αποφασίζουν για την...
Ευρω-αποικιοκρατικές εκλογές
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Μητροπολίτες, σταρ του μίσους
Ο κ. Αμβρόσιος, μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, είναι ένας άνθρωπος με φασιστικές ιδέες που ουδέποτε έκρυψε. Ανήκει σε ομάδα 4-5 μητροπολιτών που εκφράζουν τις απόψεις της Χρυσής Αυγής από άμβωνος....
Μητροπολίτες, σταρ του μίσους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας