• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 9.6°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 2.3°C / 5.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.0°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.8°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  75%

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρω-αποικιοκρατικές εκλογές

 • A-
 • A+

Τον Μάη θα κληθούμε όλοι να ψηφίσουμε τους ευρωβουλευτές μας. Η μικρή Ελλάδα θα στείλει τους εκπροσώπους της στο Ευρωκοινοβούλιο και δίπλα με τους Γάλλους και Γερμανούς συναδέλφους τους θα αποφασίζουν για την τύχη των λαών της Ευρώπης. Φυσικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έναν ευγενικό σκοπό, ασχέτως σε ποιο κόμμα ανήκουν. Και εκεί υπάρχουν «διεθνή» κόμματα: της Αριστεράς, του Κέντρου, της Δεξιάς, που το καθένα από τη σκοπιά του επιδιώκει την ευημερία και την ευτυχία μας. Και αυτό δηλώνουν στις προεκλογικές τoυς διακηρύξεις. Αλλά φυσικά ο καθένας με διαφορετική μέθοδο. Περιττό να πούμε πως οι ευρωβουλευτές μας έχουν κάνει λαμπρές σπουδές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συχνά έχουν περισσότερα προσόντα από αυτά των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Και γι’ αυτό διαπρέπουν. Ο,τι πει Ελληνας ευρωβουλευτής, όχι σπάνια, γίνεται τσιτάτο. Και υπάρχουν περιπτώσεις που τους συγκρίνουν με τους αρχαίους κλασικούς.

Η ως άνω παράγραφος που μόλις διαβάσατε, είναι όλη ψευδής. Και για να γίνω πιο κατανοητός, είναι fake news, εκτός από τον μήνα των εκλογών. Αλλά θα μπορούσε να την είχε επινοήσει κάποιο γραφείο δημοσίων σχέσεων.

Και ο μέσος Ελληνας ψηφοφόρος θα το έχαβε, όπως έχει συνηθίσει εξάλλου να τρώει αμάσητα τα λόγια των κομμάτων εξουσίας. Είναι αλήθεια πως μια Ενωμένη Ευρώπη των λαών την είχαν ονειρευτεί πολλοί στοχαστές. Εκτός από την κατάργηση της φτώχειας, ήθελαν και την απαγόρευση των πολέμων.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την επέλαση των βαρβαρικών φυλών –που σε τελική ανάλυση αυτές διαμόρφωσαν τα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη– δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή οι πόλεμοι. Ενας μάλιστα κράτησε εκατό χρόνια. Και όντως, η παύση των πολέμων έγινε πραγματικότητα για την Ευρώπη. Αλλά δεν καταργήθηκαν οι πόλεμοι. Απλά μεταφέρθηκαν στην περιφέρεια. Πράγματι, έχουμε ζήσει τα τρία τέταρτα ενός αιώνα με ειρήνη. Τέτοιο μεγάλο ειρηνικό διάστημα δεν έχει ξαναγνωρίσει η Ευρώπη.

Ομως η φτώχεια όχι μονάχα δεν καταργήθηκε, αλλά αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οχι μονάχα στις χώρες του Νότου αλλά και στον ανεπτυγμένο Βορρά, που εξαθλιώνει τις μεσαίες τάξεις και μετατρέπει τους φτωχούς σε σκουπίδια. Γιατί αυτό; Η καπιταλιστική επανάσταση του νεοφιλελευθερισμού, που επικράτησε σε όλη την υφήλιο, στηρίζεται πάνω στον κανιβαλισμό.

Οι άνθρωποι είναι προς βρώσιν. Δεν έχουν αξία. Μόνο το κέρδος μετράει. Και προϋπόθεση αυτής της ανάπτυξης είναι οι ανισότητες. Οσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ φτωχών και πλουσίων, τόσο τα κέρδη αυξάνονται. Από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού που μας κυβερνούν στο όνομα της Αριστεράς και της Προόδου, θα ήθελα την άποψή τους για κάποια στοιχεία που μας γνωστοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πεντακόσιες εταιρείες έχουν περιουσία όσο το 52,8% του παγκόσμιου πλούτου. Η Exxon Mobil είναι πιο πλούσια από την Αυστρία. Η General Motors ξεπερνάει κατά πολύ το ΑΕΠ της Δανίας. Οι 562 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο είδαν να αυξάνεται η περιουσία τους μεταξύ 2010-2015 κατά 41%.

Την ίδια περίοδο 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, έχασε 44% από τα εισοδήματά του. Αυτοί είναι οι νέοι κυρίαρχοι του κόσμου. Και όχι μόνο οικονομικά. Ελέγχουν κατά απόλυτο τρόπο την πολιτική και κοινωνική ζωή, όπως και τα ΜΜΕ, και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Στη Γαλλία πέντε άνθρωποι ελέγχουν το 80% του Τύπου.

Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν λαμβάνεται καμία απόφαση. Απλά επικυρώνουν τις αποφάσεις που έχει πάρει η Κομισιόν, όργανο που δεν έχει εκλεγεί από κανέναν. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Στην ουσία οι παλιοί ιμπεριαλιστές της Ευρώπης, που κάποτε είχαν 160 αποικίες σε όλο τον κόσμο, περίπου το 70% του πλανήτη, και σ’ αυτές οφείλουν τον πλούτο τους, συνεχίζουν την ίδια πολιτική, αλλά με άλλα μέσα.

Πια δεν χρειάζονται πόλεμοι και στρατιωτικά αγήματα για να κλαπεί ο πλούτος μιας χώρας. Μια πίστωση αρκεί και η χώρα γίνεται αποικία. Οπότε όλος της ο πλούτος πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους το οποίο αναπαράγεται και δεν τελειώνει ποτέ. Και αν μια κυβέρνηση δεν υποταχθεί πλήρως στους κανίβαλους του καπιταλισμού, είναι αναλώσιμη. Και όπου η Αριστερά προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα, έγινε πιο δεξιά και από τη δεξιά και πήρε μέτρα που δεν θα τολμούσε να πάρει μια συντηρητική κυβέρνηση.

Δεν είναι πρώτος ο Τσίπρας που έκανε κωλοτούμπα. Είχε προηγηθεί η Σοσιαλδημοκρατία που στη Γερμανία ήταν το κόμμα του Μαρξ. (Ο πρώτος τόμος του Κεφαλαίου, που εκδόθηκε όσο ζούσε, πούλησε 42 αντίτυπα. Ας ενθαρρυνθούν οι νέοι συγγραφείς που θα συγκρίνονται με τον Κάρολο).

Αποτέλεσμα: Εδωσαν την κοινωνική τους βάση σε ακροδεξιά και φασιστικά κινήματα που βρήκαν έκφραση μέσα από τον εθνικισμό σαν αντίθεση στον πολυεθνισμό της Ευρώπης. Και αν η Μαρίν Λεπέν έρθει πρώτη στις εκλογές του Μαΐου και επαναλάβει την επιτυχία της στις εθνικές, τότε η έξοδος της Γαλλίας ίσως θα πρέπει να αναμένεται. Και τα πράγματα γίνονται πιο μαύρα απ’ ό,τι είναι. Μετά τον εθνικισμό ακολουθεί ο πόλεμος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Υπάρχει πάλη των τάξεων;
Αν εξαιρέσει κανείς τη χρυσή περίοδο της Ευρώπης 1945-1975, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες, σε μεγάλο βαθμό, διαμόρφωναν τη λεγόμενη κοινωνική Ευρώπη, οι μετέπειτα κυβερνήσεις της Αριστεράς, μετά την επικράτηση του...
Υπάρχει πάλη των τάξεων;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Συμπεράσματα προ εκλογών
Οποια και αν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, θα είναι όπως τη θέλουν οι Βρυξέλλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίστηκε διεθνώς, διασπάστηκε όπως ακριβώς ήθελαν, βάζοντας τον Τσίπρα να υπογράψει μια συμφωνία που είναι η...
Συμπεράσματα προ εκλογών
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Eυρωκράτες και χρέος
Το 1997, στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρχαν δεκατρείς σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε σύνολο δεκαπέντε. Και τι αποτέλεσμα έφεραν; Πήγαν εναντίον των εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε., δεν υπολόγισαν συνδικάτα και άλλους...
Eυρωκράτες και χρέος
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Τα στερεότυπα στην εξουσία
Τελικά το έργο και η πολιτεία ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είχε τίποτα από τα οράματα και τις θέσεις κάποιας ριζοσπαστικής Αριστεράς; Ή απλά είχαμε «άρωμα Αριστεράς», όπως λέμε στις κρέμες «άρωμα βανίλιας» χωρίς να...
Τα στερεότυπα στην εξουσία
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Εδώ Αριστερά, εκεί Αριστερά, πού είναι η Αριστερά;
Τα κινήματα για να διαμορφωθούν, όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία, να εξελιχθούν και να καταλήξουν σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη θέλουν δεκαετίες. Οπου εμφανίζεται χαρισματικός αρχηγός μπορεί σε σύντομο...
Εδώ Αριστερά, εκεί Αριστερά, πού είναι η Αριστερά;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Η ληστεία ως επένδυση
Η κανονικότητα της νέας κυβέρνησης της Δεξιάς είναι η συμμόρφωση με τους κανόνες του νεοφιλελευθερισμού που απαιτούν τεχνοκράτες για να εφαρμόσουν τους κανόνες-τυφλοσούρτη του ΟΟΣΑ,*** οι οποίοι επιβάλλονται...
Η ληστεία ως επένδυση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας