• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.0°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 14.5°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.0°C
  0 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.1°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 13.8°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  2 BF
  78%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H υπόθεση του αναρχο-κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου

 • A-
 • A+

Φυσικά όλοι χαιρόμαστε όταν ένας αθώος άνθρωπος, ύστερα από έξι χρόνια απηνούς δίωξης, ξαναβρίσκει την ελευθερία του και με απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα αθώος. Να συμμεριστώ τον ενθουσιασμό του διαπρεπούς δικηγόρου τού Θεοφίλου, κ. Παπαδάκη, που βρίσκει «μια εξαιρετικά θετική πλευρά στην αίτηση αναίρεσης.

Ο Αρειος Πάγος επικυρώνει μια απόφαση-ανάχωμα στον τρομονόμο και στην κατάχρηση του DNA ως αποδεικτικού μέσου...

Ευτυχώς, η απόφαση Θεοφίλου δείχνει ότι υπάρχουν στον Αρειο Πάγο κάποιοι δικαστές που δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως νομιμοποιητικού παράγοντα των επιλογών των μηχανισμών καταστολής». («Εφ.Συν.» Ντίνα Δασκαλοπούλου 16.8.18).

Ο κ. Παπαδάκης σίγουρα νομικά έχει δίκιο και καλά κάνει και αξιοποιεί αυτήν την απόφαση. Προσωπικά αντιμετωπίζω το πρόβλημα από μιαν άλλη σκοπιά. Την πολιτική. Και εδώ για μένα έχουμε ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που το ανέχτηκε τόσο ο πολιτικός κόσμος, όσο και η κοινωνία. Σίγουρα ο Θεοφίλου δεν ήταν μόνος και είχε συμπαραστάτες. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ταλαιπωρία του για έξι ολόκληρα χρόνια.

Για να βάλουμε κάτω τι ξέρουμε για τον Θεοφίλου από αυτά που έχουν φτάσει στη δημοσιότητα. Το Τριμελές Εφετείο τον ανακήρυξε αθώο για την ένταξή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξης «για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε ληστεία».

Ερώτημα: Αφού δεν ήταν μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς», πώς είναι δυνατόν να συμμετείχε σε μια ενέργειά της; (Αν ήταν δικιά της, βέβαια).

Πού στηρίζεται η κατηγορία; Κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν τον αναγνώρισε. Βασικός κατήγορος ήταν ένα καπέλο, στο οποίο, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, υπήρχε δικό του DNA. Και εδώ μπαίνουμε στο εξής παράλογο.

Ενα καπέλο μπορεί να γίνει ανακριτής, εισαγγελέας, δικαστής και να καταδικάσει τον ιδιοκτήτη του σε 25 χρόνια φυλακή; Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε πως ναι. Την παρανοϊκή αυτή απόφαση αναίρεσε το Πενταμελές Εφετείο και τον κήρυξε αθώο από όλες τις κατηγορίες.

Αλλά ο πρώην εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής, κ. Ι. Αγγελής, ήθελε ντε και καλά τη δίωξη του Θεοφίλου και άσκησε αναίρεση της απόφασης, χωρίς να προσκομίσει κάποιο νέο στοιχείο. Εχουμε μια δίωξη για τη δίωξη.

Γιατί; Μήπως για την ταυτότητα που διεκδικεί ο Θεοφίλου; Ο ίδιος δηλώνει «αναρχοκομμουνιστής». Αν και υπάρχει κίνημα με αυτό το όνομα, εντούτοις ο όρος είναι αντιφατικός.

Το αναρχικό και το κομμουνιστικό κίνημα ήδη από την Α’ Διεθνή ήταν αντίπαλα και η διαμάχη Μαρξ-Μπακούνιν διέσπασε την οργάνωση και την οδήγησε στη διάλυσή της. Αλλά υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί. Αναρχομαοϊκοί, αναρχοτροτσκιστές, ελευθεριακοί, αντιεξουσιαστές, αναρχοσυνδικαλιστές, αναρχοαυτόνομοι, σκέτα αναρχικοί ή αναρχικοί που δεν αναφέρονται στην Αναρχία.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Αν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά που διαπερνούν όλο το αναρχικό κίνημα, αυτά είναι ο αντικρατισμός, η αυτοοργάνωση της κοινωνίας και η αυτονομία της, ο μη βίαιος χαρακτήρας των κινημάτων (εκτός από τη βία της αυτοάμυνας) και κυρίως η υψηλή πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή. Συχνά με αστέρες διεθνούς επιπέδου (Τσάρλι Τσάπλιν, Αδελφοί Μαρξ, Μπρασένς, Λεό Φερέ κ.λπ.).

Και ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η μόνιμη και διαρκής διάσπαση, που οδήγησε τον Μπάκτσιν στα γεράματα, αφού σπατάλησε μια ολόκληρη ζωή για την ενότητα του κινήματος, στο συμπέρασμα πως η διάσπαση του χώρου είναι δομικό στοιχείο του αναρχισμού.

Ο χώρος αυτός έχει συκοφαντηθεί και διωχθεί περισσότερο και από τους κομμουνιστές της καλής περιόδου που πίστευαν στην επανάσταση. Και εκεί που οι αναρχικοί γνώρισαν το ολοκαύτωμά τους δεν ήταν επί Χίτλερ, αλλά επί Μπολσεβίκων, αν και πολέμησαν στο πλευρό τους.

Επομένως αυτός ο πολιτικός χώρος διώκεται από το σύνολο των συστημικών πολιτικών δυνάμεων, είτε από την αριστερή τους πτέρυγα είτε από τη δεξιά τους. Και είναι έκθετος σε κάθε λοιδορία και παραπληροφόρηση. Ετσι αποτελεί μια δεξαμενή εξιλαστήριων θυμάτων για πάσα κοινωνική νόσο και μαλακία. Και ένας αντιτρομοκρατικός νόμος αρκεί για να κάνει νόμιμη κάθε παρανομία.

Να σημειώσουμε πως το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει αναγνωρίσει τους τρομονόμους. Και νομίζω ο Θεοφίλου ήταν ένα αθώο θύμα που αλιεύτηκε από αυτόν τον χώρο. Δηλαδή επινοήθηκε ένας εχθρός και διώκεται όχι γι’ αυτό που κάνει αλλά γι’ αυτό που είναι.

Ο Θεοφίλου είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, θεολόγος και συγγραφέας, δραστήριος στην μπλογκόσφαιρα. Φυλακίστηκε για τις ιδέες του. Και κάθισε παραπάνω φυλακή από ό,τι ο Ντρέιφους.

Ποιος θα τον αποζημιώσει για τα καλύτερά του χρόνια που έχασε στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή δημιουργούσε; Και εδώ έχει ευθύνες η Νεοδεξιά του ΣΥΡΙΖΑ που επινόησε σαν «Brand Name» το Αριστερά. Σε πνευματικό και πολιτιστικό πεδίο αυτή η κυβέρνηση είναι ένας σκοταδισμός.

Ενα από τα επιτεύγματα της «Αυγής» ήταν το ένθετο «Παιδεία και Κοινωνία». Ενα πολύτιμο περιοδικό που είχε μια συνολική άποψη για την Παιδεία και παράλληλα έδινε μαθήματα Ιστορίας και πολιτισμού.

Ενας διαφωτισμός, δηλαδή αυτό θα έπρεπε να είναι η Αριστερά. Και ο Τσίπρας το έκλεισε, παρά το ελάχιστο κόστος που είχε.

Μήπως θα πρέπει να δούμε εδώ μια άλλη δίωξη των αριστερών ιδεών και μια απαξίωση της αριστερής σκέψης; ‘Η ακόμα εξουσία και Αριστερά πήγαν ποτέ μαζί; Πού και πότε;

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Οι αμυντικές και επιθετικές μίζες
Τι θα γίνει με τη Νovartis; Τίποτα παραπάνω από μια υπόθεση ρουτίνας. Θα πληρώσει ένα πρόστιμο, θα απαλλαγεί ο πολιτικός κόσμος και ίσως μπορεί να την πληρώσει κάποιος άτυχος πολιτικός ή κάποια δευτερεύοντα...
Οι αμυντικές και επιθετικές μίζες
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Yπουργοί* και πρωθυπουργοί. Για ποιον;
Αν υποθέσουμε πως όλα τα εξημερωμένα ζώα, όπως τα άλογα, τα μουλάρια, τα πρόβατα κ.λπ., διέθεταν το χάρισμα της ομιλίας, ουδέποτε θα έπεφταν σε αιχμαλωσία και αν πιάνονταν θα επέστρεφαν εκεί που ανήκαν. Στην...
Yπουργοί* και πρωθυπουργοί. Για ποιον;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ποια η υγεία και ποια η αρρώστια;
Αν κάποιος πάθει κάτι μικρό ή μεγάλο και, ως είθισται, το ανακοινώσει στο περιβάλλον του, θα διαπιστώσει πως είμαστε λαός γιατρών, που ξέρει τα πάντα για κάθε νόσο, δίνει αφειδώς συμβουλές και συνιστά...
Ποια η υγεία και ποια η αρρώστια;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Εδώ Αριστερά, εκεί Αριστερά, πού είναι η Αριστερά;
Τα κινήματα για να διαμορφωθούν, όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία, να εξελιχθούν και να καταλήξουν σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη θέλουν δεκαετίες. Οπου εμφανίζεται χαρισματικός αρχηγός μπορεί σε σύντομο...
Εδώ Αριστερά, εκεί Αριστερά, πού είναι η Αριστερά;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Μπορούμε ή δεν μπορούμε;
Συχνά, ένας ορισμός γίνεται η πιο βλακώδης αποσαφήνιση ενός φαινομένου. Το ορίζει, το περιορίζει και από κει οδηγεί στην απαγόρευση. Φανταστείτε ένα φασιστικό καθεστώς, που πιστεύει στην καθαρότητα της φυλής...
Μπορούμε ή δεν μπορούμε;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Συνοικιακοί γκόμενοι
Πώς λοιπόν, αφού είναι όλα τόσο καλά, έχουμε τέτοιους πολιτικούς; Εδώ πρέπει να ψάξουμε την απάντηση στην καθολική ψηφοφορία. Είναι σίγουρα μια μεγάλη νίκη του λαϊκού κινήματος. Αρχικά η ψήφος ήταν για τους...
Συνοικιακοί γκόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας