• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 9.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.6°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 9.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 6.2°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.1°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.5°C / 8.3°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 9.3°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.3°C / 8.8°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  57%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πίσω από τα δακρυγόνα, ένα μωρό

 • A-
 • A+

Κάποιοι από τους εργοδότες-αναγνώστες μας έπαψαν να είναι χρηματοδότες της εφημερίδας μας, μειώνοντας τον τζίρο μας κατά 1,30 ευρώ -κατά κεφαλήν- ημερησίως.

Σύμφωνα με τη σοφία του λαού μας που αποφαίνεται πως φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι, τα λεφτά που χάνονται δεν είναι λίγα. Για ποιον λόγο έπαψαν να επενδύουν σε μας; Αγνωστο.

Δεν έχει γίνει καμία επιστημονική έρευνα για να στηριχθούμε πάνω της. Εχουν γίνει έρευνες για το ποιοι μας διαβάζουν, αλλά όχι γι’ αυτούς που μας εγκατέλειψαν. Από εμπειρικές έρευνες, δικές μου, και κάποιων συναδέλφων, δηλαδή γκάλοπ στις παρέες μας, καταλήξαμε όλοι στο συμπέρασμα πως δεν συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική που υποστηρίζει η «Εφ.Συν.». Και σε αυτό έχουν δίκιο.

Αλλά μήπως δεν υπάρχουν και κριτικά, από αριστερή σκοπιά, άρθρα προς την κυβέρνηση σχεδόν σε καθημερινή βάση; Αρθρα που ουδέποτε θα έμπαιναν σε μια κυβερνητική εφημερίδα.

Η εφημερίδα μας από την αρχή είχε δηλώσει πως θα είναι μια πλουραλιστική εφημερίδα της Αριστεράς και ανοιχτή σε όλο το δημοκρατικό τόξο. Και αυτό το έχει αποδείξει.

Αλλά για να δώσουμε και λίγη εξουσία στη φαντασία. Να πάρουμε την υπόθεση πως οι εργοδότες-αναγνώστες μας επιβάλλουν μια άλλη πολιτική γραμμή στην εφημερίδα από τη σκοπιά της αριστερής αντιπολίτευσης. Και αν αυτή η γραμμή δικαιωθεί και φέρει την εφημερίδα στην πρώτη θέση κυκλοφορίας, θα πάψει να έχει άρθρα φιλοκυβερνητικά;

Αν κάποιοι συνάδελφοι, στυλοβάτες του εγχειρήματός μας, βρίσκουν την πολιτική τους φιλοσοφία στον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.-ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΠΑΣΟΚ (ΑΠΟ.ΠΑΣ. για συντομία), με γεια τους, με χαρά τους.

Να μάθουμε επιτέλους στον πλουραλισμό και ας εγκαταλείψουμε τη μία και μοναδική αλήθεια.

Προσωπικά, ως αναγνώστης της εφημερίδας, έχω τις αντιρρήσεις μου, αλλά και την ανταμοιβή μου. Και μαθαίνω και πληροφορούμαι έγκυρα. Από τις έρευνές μας τίποτα δεν έχει διαψευστεί και στο γνωστικό πεδίο ουδέν έχει αμφισβητηθεί.

Και μερικές φορές με τα ένθετά μας έχουμε πολύτιμες και μοναδικές προσφορές. Θα σταθώ στην τελευταία για τον Μάη του ’68 (σε επιμέλεια Νόρας Ράλλη).

Τον Γαλλικό Μάη τον έζησα στον απόηχό του (τότε ήμουν παράνομος στην Ελλάδα). Είναι μύθος ότι έληξε την Πεντηκοστή και όλοι ξαναγύρισαν στην κανονικότητα. Τουλάχιστον ως πολιτική πρακτική κράτησε περίπου μία δεκαετία (μέσω των πολιτικών οργανώσεων που προέκυψαν από αυτόν).

Οι ιδέες του και οι προβληματισμοί του είναι ακόμα ζωντανά σε όλα τα κινήματα του κόσμου. Παράλληλα, η σύγχρονη αριστερή σκέψη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να αγνοήσει τον Μάη, που παραμένει πάντοτε δεξαμενή σκέψης και στοχασμού.

Το πρόβλημα είναι με τους κοινωνιολόγους και τους οικονομολόγους, οι οποίοι στις προβλέψεις τους συμπίπτουν με τους αστρολόγους. Και σχεδόν κατά κανόνα πέφτουν πάντα έξω και αδυνατούν να εξηγήσουν κάποιο φαινόμενο που ξεφεύγει από τις θεωρίες τους. Πώς να ερμηνεύσουν μια επανάσταση με τη μορφή μιας θεατρικής πρόβας τζενεράλε και με συμμετοχή δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που τη ζούσαν; Αυτό πού εντάσσεται;

Ακόμα και ο Μαρξ θα είχε προβλήματα, αφού δεν θα έβλεπε το προλεταριάτο του να πρωταγωνιστεί και στη θέση του ήταν φοιτητές από τις πλούσιες συνοικίες του Παρισιού.

Και εδώ μια επισήμανση: Οι επαναστάσεις δεν γίνονται ούτε από τους εξαθλιωμένους και εξωπεταγμένους, ούτε από τους συνωμότες, ούτε από τους τρομοκράτες (ακόμα κι αν είναι τζιχαντιστές), και φυσικά ούτε από τα κόμματα, όσους εργάτες και αγρότες κι αν έχουν οργανωμένους και όσο κι αν έχουν τα μέλη τους διαπαιδαγωγηθεί σε μια επαναστατική προοπτική.

Η Γαλλική Επανάσταση, η Παρισινή Κομμούνα, η Ρωσική Επανάσταση και ο Γαλλικός Μάης είχαν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: μια πολύχρωμη λάβα που την αποτελούν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα (πλην της άρχουσας τάξης, εκτός αποστατών) μπορεί να ξεχυθεί από μια ασήμαντη αφορμή (στον Μάη, π.χ. από τον διαχωρισμό των κοιτώνων αγοριών και κοριτσιών στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ), ορμάει χειμαρρωδώς στους δρόμους και απειλεί τα πάντα. Και ή ανατρέπει την εξουσία χωρίς να έχει δικό της εναλλακτικό πρόγραμμα -αυτό προκύπτει στην πορεία- ή συντρίβεται αν λειτουργεί το κράτος και ο στρατός υπακούει στην κυβέρνηση.

Η ελίτ του ΚΚΕ Εσωτερικού στο Παρίσι, ανάμεσά τους και ηγέτες, τασσόταν με σφοδρότητα εναντίον του Μάη. Φωτεινή εξαίρεση οι φοιτητές αυτού του χώρου, που μπορεί να μην έδρασαν οργανωμένα, αλλά μετείχαν οι περισσότεροι ως άτομα. Το πρόβλημα που απασχολούσε τους Ελληνες φοιτητές ήταν η χούντα και η σταλινο-εδαΐτικη νοοτροπία δεν τους επέτρεψε να καταλάβουν τον Μάη.

Στη δουλειά που έχει κάνει η καλή μας Νόρα, ακούμε τους Ελληνες φοιτητές να αφηγούνται με απόλυτη ειλικρίνεια την εμπειρία τους (αρκετοί από αυτούς είναι πια συνταξιούχοι καθηγητές Πανεπιστημίου με συνεπή στάση στη ζωή τους) και έτσι έχουμε στα χέρια μας ένα ιστορικό ντοκουμέντο απολύτως ακριβές. Και όλοι συμφωνούν πως η συμμετοχή τους στον Μάη άλλαξε τη ζωή τους και θυμούνται αυτήν την περίοδο σαν μέρες ευτυχίας.

Και εγώ θυμάμαι τη φήμη της «θρυλικής Πόπης» (Μοσκώβ) που έτρεχε ανάμεσα σε σύννεφα δακρυγόνων με το μωρό της στην αγκαλιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ερωτήματα σε απαντήσεις δύο διευθυντών
Στις επιστολές που έστειλαν στην «Εφ.Συν.» οι διευθυντές της «Αυγής» και του ρ/σ «Στο Κόκκινο», σχετικά με το σημείωμά μου «Από το καπνισμένο τσουκάλι, στον καπνιστό σολομό», θεωρητικά δεν έχω δικαίωμα να...
Ερωτήματα σε απαντήσεις δύο διευθυντών
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Αριστερά: τα ζώα μου αργά
Αυτό το μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα που δέχτηκα ήταν πολύτιμο. Παιζόταν στην τηλεόραση το ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη, «Μνήμες», το οποίο είχα χάσει. Ο Καβουκίδης καταγράφει την πρόσφατη ιστορία αυτού του...
Αριστερά: τα ζώα μου αργά
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Αβράκωτοι με κίτρινα γιλέκα
12 νεκροί. 3.200 τραυματίες. Εκατοντάδες νοσηλεύονται, 6 βρίσκονται σε κώμα. Περίπου 300 ακρωτηριασμένοι από τα νέα όπλα της αστυνομίας. Οι συλληφθέντες έχουν φτάσει στους 8.300. Ήδη οι 400 πρώτοι στη φυλακή....
Αβράκωτοι με κίτρινα γιλέκα
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Τα δημοσιογραφικά μαντρόσκυλα
Υπάρχει αριστερή δημοσιογραφία; Και πώς ορίζεται; Και αν υποθέσουμε πως υπάρχει, τότε αναγκαστικά υπάρχει και μια δεξιά δημοσιογραφία. Ακολουθεί αναγκαστικά μια κεντρώα και έπονται οι διάφορες διαβαθμίσεις,...
Τα δημοσιογραφικά μαντρόσκυλα
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Οχιά στον κόρφο μας
Αυτό που κάνει μια κυβέρνηση να έχει μια αριστερή κοινωνική πολιτική είναι πάντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις που αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να κάνουν υποχωρήσεις, για να αποφύγουν ανεπιθύμητες καταστάσεις και...
Οχιά στον κόρφο μας
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Οι τρεις μεθύστακες που άλλαξαν τον κόσμο
Στις 8 Δεκέμβρη του 1991, σε ένα υπέροχο τσαρικό ανάκτορο, προς τα σύνορα της Φινλανδίας, γνωστό στους περίοικους και ως «ανάκτορο των στελεχών», παρατηρείται ασυνήθιστη κίνηση. Καταφτάνουν δεκάδες...
Οι τρεις μεθύστακες που άλλαξαν τον κόσμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας