• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Οι τρεις μεθύστακες που άλλαξαν τον κόσμο

 • A-
 • A+

Στις 8 Δεκέμβρη του 1991, σε ένα υπέροχο τσαρικό ανάκτορο, προς τα σύνορα της Φινλανδίας, γνωστό στους περίοικους και ως «ανάκτορο των στελεχών», παρατηρείται ασυνήθιστη κίνηση. Καταφτάνουν δεκάδες τεθωρακισμένες λιμουζίνες. Ισχυρότατες στρατιωτικές μονάδες με βαρύ εξοπλισμό αποκλείουν την περιοχή σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων και επιβάλλουν καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

Οι κάτοικοι απορημένοι κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους. Είχαν συνηθίσει βέβαια οι χωριάτες σε τέτοια συμβάντα κάθε φορά που ερχόταν κάποιος υψηλός αξιωματούχος, αλλά σε τέτοια έκταση πρώτη φορά έβλεπαν. Τα ελικόπτερα πετούσαν σε χαμηλό ύψος και αναστάτωναν τα ζωντανά που ούρλιαζαν. Η θερμοκρασία είχε φτάσει στους -42.

Αλλά αυτό δεν εμπόδιζε την ομορφιά του τοπίου που έμοιαζε με καρτ ποστάλ. Και ένας τεράστιος ήλιος χάιδευε το πολικό κρύο και το ’κανε φιλικό. Μέσα στο ανάκτορο η θερμοκρασία ήταν στους 30 βαθμούς, πράγμα που επέτρεπε στις κυρίες να επιδεικνύουν τα ντεκολτέ τους με τα πλούσια ελέη τους.

Σε αυτή τη δεξίωση, που κανείς δεν είχε καταλάβει γιατί γινόταν, είχε μαζευτεί η αφρόκρεμα της νομενκλατούρας. Τα εδέσματα ήταν δημιουργία τριών εκλεκτών σεφ, ενός Ρώσου, ενός Λευκορώσου και ενός Ουκρανού. Η σαμπάνια κυλούσε ποτάμι, η μουσική ήταν μαλακή τζαζ και αυτό βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις κάθε είδους. Η ΕΣΣΔ ήταν πια ελεύθερη. Ο κομμουνισμός είχε πέσει. Και τα πάντα ήταν επιτρεπτά.

Στο βάθος της αίθουσας ακούγονταν δυνατές φωνές και βρισιές. Και όλοι αναρωτιούνταν πώς μπόρεσαν αυτοί οι μέθυσοι να περάσουν τις φρουρές και να χαλάσουν αυτή την ωραία γιορτή. Αλλά όταν τους πρόσεξαν καλύτερα κατάλαβαν. Ο πρώτος ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Γέλτσιν. Ο δεύτερος, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Σούσκεβιτς και ο τρίτος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Κραβτσούκ. Και οι τρεις τους ήταν τόσο χάλια που τους υποβάσταζαν δύο μπράβοι.

Ο ένας είχε χεστεί, ο άλλος είχε κατουρηθεί και ο τρίτος είχε ξεράσει πάνω του. Και όλοι αναρωτιούνταν, αφού είναι τόσο χάλια, γιατί πρέπει να είναι και οι τρεις μαζί και δεν τους μαζεύουν. Την απορία έλυσε ο σεβάσμιος καθηγητής μαρξισμού-λενινισμού Γκενάντι Μπουρμπούλις που διάβασε την απόφαση των τριών προέδρων: «Διακηρύσσουμε ότι η Σοβιετική Ενωση ως υποκείμενο της διεθνούς νομοθεσίας και ως γεωπολιτική πραγματικότητα παύει να υφίσταται».

Αυτά μας μεταφέρει ο βαθύς γνώστης της ΕΣΣΔ, Τζουλιέτο Κιέζα*. Ο,τι δεν κατόρθωσε ο Χίτλερ με τέσσερα χρόνια πόλεμο, το πέτυχαν τρεις επαγγελματίες αλκοολικοί σε μια νύχτα. Ετσι, ο ιστορικός κομμουνισμός του 20ού αιώνα εξαφανίστηκε από την Ιστορία. Και μαζί του χάθηκαν σε μεγάλο βαθμό ο διάλογος και ο προβληματισμός για την Αριστερά.

Οι νέοι που γεννήθηκαν το 1991 είναι πια μια ολόκληρη γενιά. Τι τους άφησε η προηγούμενη γενιά; Ποια σκυτάλη παρέδωσε; Φοβάμαι, κάτι στάχτες που ίσως μέσα τους να έχουν κάποιον σπινθήρα. Αλλά αυτές οι τελευταίες τρεις δεκαετίες ήταν χρόνια ξηρασίας για την Αριστερά.

Αν πάρουμε ως ημερομηνία γέννησης της Αριστεράς τη Γαλλική Επανάσταση (1789) -σε αυτήν οφείλει και το όνομά της από τα αριστερά έδρανα που κατείχαν οι ριζοσπάστες βουλευτές-, κλείνουμε περίπου διακόσια τριάντα χρόνια. Σε αυτή τη μακρά περίοδο δεν έχουμε ένα διάστημα αγρανάπαυσης της Αριστεράς, όπως αυτό που ζούμε σήμερα.

Ολο και κάτι γινόταν στον κόσμο, εξεγέρσεις, επαναστάσεις, πόλεμοι, κινήματα ανεξαρτησίας των αποικιών κ.λπ., που κρατούσε πάντα την Αριστερά εν εγρηγόρσει. Με συμφωνίες, διαφωνίες, πολεμικές, διασπάσεις, καταγγελίες κ.ά. Δηλαδή σε μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Και τώρα πέσαμε σε διαλογισμό. Αλλά ας μην τον υποτιμήσουμε. Από εδώ θα γεννηθεί ο νέος διαφωτισμός, απαραίτητη προϋπόθεση για να συγκροτηθεί η Αριστερά του 21ου αιώνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο -και όχι πια μόνο ευρωπαϊκό- όλα τα «ταμπού» της παραδοσιακής-ιστορικής Αριστεράς τίθενται επί τάπητος και κουβεντιάζονται ενδελεχώς. Ενώ έχουν εκδοθεί και σημαντικά βιβλία που άλλα δεν έχουν μεταφραστεί και άλλα έχουν μεταφραστεί, όμως ακόμα οι ενδιαφερόμενοι δεν τα έχουν ανακαλύψει (εδώ φταίμε κι εμείς οι έχοντες δημόσιο λόγο).

Αυτή την προβληματική υπηρετεί στο μέτρο του δυνατού και αυτή η στήλη, η οποία φυσικά έχει την προϊστορία της. Κάποιοι από τη δική μου τη γενιά, που έχουν μείνει ακόμα στην παλιά τους αναπαυτική σταλινική πολυθρόνα, θεωρούν τον προβληματισμό μου αντικομμουνιστικό, εν αντιθέσει με ένα νεότερο αναγνωστικό κοινό που ψάχνεται και έχει θέσει προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που πραγματεύεται η παρούσα στήλη.

Σκέφτομαι τι έχει να γίνει όταν θα υποστηρίξω την άποψη πως ο Λένιν δεν είχε καμία σχέση με τον μαρξισμό. Και φυσικά όταν φτάσω στο απόλυτο ταμπού, τον Μαρξ, που έπεσε έξω σε όλες του τις προβλέψεις. Σοφός μεν, αλλά υπερτιμημένος.

▪ Η μαρτυρία του Κιέζα βρίσκεται στο εξαίρετο βιβλίο του Κοστάντσο Πρέβε «Κριτική ιστορία του μαρξισμού» (Εκδόσεις ΚΨΜ). Εδώ παρουσιάζεται σε εμπλουτισμένη εκδοχή.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Πίσω από τα δακρυγόνα, ένα μωρό
Κάποιοι από τους εργοδότες-αναγνώστες μας έπαψαν να είναι χρηματοδότες της εφημερίδας μας, μειώνοντας τον τζίρο μας. Για ποιον λόγο έπαψαν να επενδύουν σε μας; Αγνωστο. Αν κάποιοι συνάδελφοι, στυλοβάτες του...
Πίσω από τα δακρυγόνα, ένα μωρό
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Δύο άγνωστες επαναστάσεις (Κρονστάνδη και Μαχνοβίτσα)
Τα τελευταία μου σημειώματα που αναφέρονταν στην Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε το πραξικόπημα των μπολσεβίκων, ενόχλησαν αρκετούς φίλους και συντρόφους, που η σχέση μας μετράει αρκετές...
Δύο άγνωστες επαναστάσεις (Κρονστάνδη και Μαχνοβίτσα)
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Aγαθές αυταπάτες
Φέτος γιορτάσαμε τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ισως είναι το τελευταίο μεγάλο ψέμα που μας άφησε κληρονομιά η πρώην ΕΣΣΔ. Η Επανάσταση είχε γίνει από τον Φεβρουάριο από έναν εξεγερμένο και...
Aγαθές αυταπάτες
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Η χάρτινη αυτοκρατορία
Εκτός από τα πενηντάχρονα της χούντας, υπάρχει και μια άλλη επέτειος που ακόμα δεν έχουμε αρχίσει να τη θυμόμαστε. Κλείνουν εκατό χρόνια από την Μπολσεβίκικη Επανάσταση. Σύμφωνα με τον μεγάλο ιστορικό Ερικ...
Η χάρτινη αυτοκρατορία
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Μέθεξη και συγκυρία
Τι γίνεται σήμερα, την εποχή του άγριου, αρπακτικού καπιταλισμού και της ανελέητης λιτότητας, που τείνουν να γίνουν η φυσική κατάσταση για όλους σχεδόν τους λαούς του πλανήτη; Και αυτό αφορά άμεσα τη ζωή μας,...
Μέθεξη και συγκυρία
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Για έναν οικουμενικό ανθρωπισμό
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που είναι επιφορτισμένο για τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και το Ισραήλ...
Για έναν οικουμενικό ανθρωπισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας