• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  89%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Οι αμυντικές και επιθετικές μίζες

 • A-
 • A+

Συχνά η τρέχουσα δημοσιογραφία, τόσο η έντυπη και ακόμα περισσότερο η ηλεκτρονική, όση έκταση και να δώσει σε ένα σκάνδαλο, όσες αποκλειστικές πληροφορίες και αν πλασάρει, πραγματικές ή πλαστές, κατά κανόνα αποφεύγει μια ανάλυση βάθους. Συνήθως μετατρέπει το σκάνδαλο σε ένα θέαμα-σίριαλ και κατά κανόνα επιδιώκει άλλους σκοπούς. Αν είναι έντυπο θα κοιτάξει να αυξήσει την κυκλοφορία του. Αν είναι κόμμα θα χρησιμοποιήσει το σκάνδαλο εναντίον των αντιπάλων του ή ακόμα για να ξεκαθαρίσει εσωτερικούς λογαριασμούς. Αλλά στο βάθος θα υποστηρίξουν το υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα, μια και είναι τα ιδεολογικά και προπαγανδιστικά του όργανα.

Δείτε ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας εφημερίδας ή ενός τηλεοπτικού σταθμού και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Οι κ. Μαρινάκης, Αλαφούζος, Σαββίδης κ.λπ., στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του αρπακτικού καπιταλισμού, θα βγάλουν μια αντικαπιταλιστική εφημερίδα και θα πάνε εναντίον των συμφερόντων τους; Τους χρειάζονται τα ΜΜΕ για να διαμορφώνουν μια κοινή γνώμη που θα υποστηρίζει τα συμφέροντά τους, τις πολιτικές τους επιλογές, και για να τη χειραγωγούν κατά το δοκούν. Ο Ουμπέρτο Εκο εδώ και χρόνια είχε διαπιστώσει: «Οταν υπάρχει τηλεόραση, δεν χρειάζονται τανκς».

Τι θα γίνει με τη Νovartis; Τίποτα παραπάνω από μια υπόθεση ρουτίνας. Θα πληρώσει ένα πρόστιμο, θα απαλλαγεί ο πολιτικός κόσμος και ίσως μπορεί να την πληρώσει κάποιος άτυχος πολιτικός ή κάποια δευτερεύοντα στελέχη. Και η υπόθεση θα ξεχαστεί όπως και η περίπτωση Siemens. Προς επίρρωσιν των παραπάνω, δείτε τα εκατοντάδες αντίστοιχα σκάνδαλα που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, και συχνά με τις ίδιες εταιρείες.

Οταν πέθανε ο αιμοσταγής δικτάτορας Πινοσέτ, ο πρώτος που εφάρμοσε την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα, βρέθηκαν περίπου 120 λογαριασμοί στο όνομά του σε όλα τα δυνατά σκληρά νομίσματα, σε πολλές σίγουρες χώρες. Αρπακτικός καπιταλισμός και διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι ένα αχώριστο ζευγάρι, που το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου. Κατά τα άλλα, ουδέν νεώτερον από το καπιταλιστικό μέτωπο.

Και τώρα ας μου επιτραπεί να θέσω ένα ερώτημα στους αγαπημένους μας αναγνώστες-εργοδότες. Υπάρχει κάποιος που να μην έχει δώσει φακελάκι ή μίζα για να κάνει μια τελείως νόμιμη δουλειά; Το φακελάκι στον γιατρό δεν είναι επιβεβλημένο; Ακόμα και αυτοί οι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι και που ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται, ουδέποτε καταγγέλλουν τους συναδέλφους τους. Οποιος θέλει να ανοίξει μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν δεν δώσει μίζα, υπάρχουν μάλιστα και ταρίφες, δεν θα πάρει ποτέ άδεια, έστω και για σουβλατζίδικο. Να μην πούμε τώρα για πολεοδομίες ή εφορίες.

Για όλα αυτά έχω δεκάδες μαρτυρίες από καθημερινούς ανθρώπους και εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται πιο πάνω. Εδώ κάποιος σχολαστικός κοινωνιολόγος της Σχολής της Φρανκφούρτης θα έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αμυντικές μίζες και επιθετικές μίζες. Οι πρώτες είναι για να κάνεις τη δουλειά σου, οι δεύτερες έχουν σκοπό το κέρδος. Και για να ενισχύσω το ερώτημά μου. Εχω υποπέσει και γω στο αμάρτημα της αμυντικής μίζας για να εκτελωνίσω τα βιβλία μου που είχα φέρει από το εξωτερικό (μόλις η επικαιρότητα μας το επιτρέψει θα διηγηθώ αυτή την ιστορία).

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη δύναμη που έχουν τα ΜΜΕ τα οποία υπηρετούν την εξουσία. Διαθέτουν δεκάδες πειθήνιους δημοσιογράφους που η ικανότητά τους είναι να παρουσιάζουν έναν μύθο σαν αλήθεια. Και ο δημοσιογράφος που υπηρετεί την εξουσία, πέρα από τα οφέλη που μπορεί να αντλήσει, παύει να είναι δημοσιογράφος και γίνεται προπαγανδιστής. Δηλαδή αναξιόπιστος για τους νουνεχείς, αποτελεσματικός και δημοφιλής για τους απαίδευτους.

Να πάρουμε το Μακεδονικό που ξεσήκωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό το θέμα ήταν μια επικίνδυνη κρυπτομιλιταριστική μπούρδα. Πώς είναι δυνατόν μια χώρα με τον μισό πληθυσμό της Αθήνας και έκταση κατά πολύ μικρότερη από αυτήν της Πελοποννήσου, σχεδόν χωρίς στρατό, με μια οικονομία που παραπαίει, να απειλήσει τον δυνατότερο στρατό των Βαλκανίων; Στην ουσία εμείς θέλαμε σύνορα με τη Σερβία και όχι η ΠΓΔΜ σύνορα με τον Θερμαϊκό.

Σωστά παρατηρεί ο καθηγητής της Ιστορίας Πολυμέρης Βόγλης («Εφ.Συν.» 12/2/18) πως απαξάπαντες έχουν λόγο για το Μακεδονικό, πλην των ιστορικών. Γιατί απλά κόβει το εθνικό αυγολέμονο. Και παραθέτει μερικά στοιχεία. Στις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων οι σλαβόφωνοι ήταν περίπου 268.000. Στη Θεσσαλονίκη το 1913, ζούσαν 40.000 Ελληνες, 45.000 μουσουλμάνοι και 61.000 Εβραίοι. Και η Μακεδονία γίνεται ελληνική με την έλευση 638.000 προσφύγων από τη Μ. Ασία και τον Πόντο. Αυτά δεν τα πήραν υπόψη τους οι Μακεδονομάχοι, αλλά ούτε και η πατριωτική Αριστερά των Μακεδονομάχων.

Η σχεδόν δικτατορική Τουρκία διεκδικεί 18 ελληνικά νησιά. Επισήμως. Και είναι από τις λίγες περιφερειακές δυνάμεις που έχουν άδεια πολέμου (επεμβάσεις Ιράκ, Συρία), εμβολίζει για πλάκα ελληνικά πλοία και παραβιάζει το FIR Αθηνών σχεδόν κάθε μέρα. Εδώ πού είναι ο πατριωτισμός; Πού είναι οι διαμαρτυρίες για την αποδεδειγμένη απειλή που θα κλιμακωθεί συστηματικά;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Μπορούμε ή δεν μπορούμε;
Συχνά, ένας ορισμός γίνεται η πιο βλακώδης αποσαφήνιση ενός φαινομένου. Το ορίζει, το περιορίζει και από κει οδηγεί στην απαγόρευση. Φανταστείτε ένα φασιστικό καθεστώς, που πιστεύει στην καθαρότητα της φυλής...
Μπορούμε ή δεν μπορούμε;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Η επανάσταση της μπαγκέτας
Κάνοντας ζάπινγκ έπεσα σε ένα πάνελ και από αρρωστημένη περιέργεια θέλησα να δοκιμάσω τα νεύρα μου. Ακουσα κάποιον κύριο, προφανώς βουλευτή, να λέει την άποψή του για το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Δεν...
Η επανάσταση της μπαγκέτας
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
H υπόθεση του αναρχο-κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου
Ευτυχώς, η απόφαση Θεοφίλου δείχνει ότι υπάρχουν στον Αρειο Πάγο κάποιοι δικαστές που δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως νομιμοποιητικού παράγοντα των επιλογών των μηχανισμών καταστολής». Προσωπικά...
H υπόθεση του αναρχο-κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
H πρέζα της εξουσίας
Σε αυτό το σημείωμα δεν θα ασχοληθώ με τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, αλλά με την ανθρωπολογία του. Σαν ένα είδος ερασιτέχνη ανθρωπολόγου που παρατηρεί τη φυλή των «πολιτικών» και προσπαθεί να...
H πρέζα της εξουσίας
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ο άνθρωπος που ήθελε να με δαγκώσει
Μια συζήτηση στο μπαρ γι’ αυτά που γράφω κατά διαστήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με χαροποίησε που κάποιος Συριζαίος ήθελε να μου μιλήσει. Κατά κανόνα όσοι είναι στην κυβέρνηση ή την υποστηρίζουν, όταν συναντηθούμε...
Ο άνθρωπος που ήθελε να με δαγκώσει
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Βοήθεια από το μέλλον
Εμείς εδώ στην «Εφ.Συν.» ξεκινήσαμε ένα εγχείρημα που ξεπερνάει τις δυνατότητές μας. Θελήσαμε να κάνουμε μια εφημερίδα που να εκφράζει την ανάσα αυτού του λαού. Αλλά με ποιες δυνάμεις; Αδύναμοι είμαστε, όπως...
Βοήθεια από το μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας