• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.3°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 13.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  77%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Πώς γράφεται η ιστορία

 • A-
 • A+

Εχω πλήρη επίγνωση πως τα τελευταία μου σημειώματα σχετικά με τη Ρωσική Επανάσταση ενόχλησαν μια μερίδα αναγνωστών αυτής της στήλης. Το βρίσκω απολύτως λογικό. Η προπαγάνδα της σταλινικής ΕΣΣΔ συμπεριφέρθηκε σαν θρησκεία μαζί με την ιεραρχία της και το τελετουργικό της. Υπήρχε μία και μοναδική αλήθεια: οι αδήριτοι νόμοι της Ιστορίας που εσχατολογικά οδηγούν στον σοσιαλισμό.

Αποκλειστικός και μόνος ερμηνευτής αυτής της αλήθειας ήταν το κόμμα και ο γραμματέας, που ως εγκόσμιος πάπας είχε και αυτός το αλάθητο. Μπορούσε να ερμηνεύσει το παρελθόν και να προβλέψει το μέλλον. Οποιαδήποτε αμφιβολία ή υποψία αμφιβολίας αυτής της ορθότητας γινόταν αυτομάτως αίρεση και επέφερε κολασμό σε στρατόπεδα ή εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.1 Ολα αυτά κρύβονταν επιμελώς. Και όποιος στη Δύση μιλούσε γι’ αυτά κέρδιζε τον τίτλο του αντικομμουνιστή, του αντισοβιετικού ή του πράκτορα. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, παρά τα ντοκουμέντα που έχουμε από τα επίσημα αρχεία της ΕΣΣΔ και των μυστικών υπηρεσιών.

Αντίστοιχα όλη η Ιστορία ήταν πλαστογραφημένη. Ο Τρότσκι εξαφανίστηκε ακόμα και από τις φωτογραφίες που τον εικόνιζαν με τον Λένιν. Αντίθετα, ο Στάλιν σε έναν διάσημο πίνακα του Σοκόλοφ είχε προστεθεί πίσω από τον Λένιν, στο περίφημο τρένο που τον έφερε από την Ελβετία, ενώ ουδέποτε είχε κάνει αυτό το ταξίδι και ούτε καν τον περίμενε στον σταθμό. Ενα από τα βιβλία που θαύμαζε ο Λένιν και έγραψε και έναν μικρό πρόλογο γι’ αυτό ήταν του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Ριντ, το «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», το οποίο έγινε η βάση του σεναρίου του φιλμ «Οκτώβρης» του Αϊζενστάιν.

Ο Λένιν έγραφε: «Αυτό το βιβλίο πρέπει να τυπωθεί σε εκατομμύρια αντίτυπα και να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου». Αυτό το βιβλίο το απαγόρευσε ο Στάλιν και κατάσχεσε όλα τα αντίτυπα και αποσύρθηκε από τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Για ποιον λόγο; Το όνομα του Στάλιν αναφερόταν μόνο δύο φορές. Και υπήρχαν πλήθος αναφορές στους Τρότσκι, Ζινόβιεβ, Κάμενεφ, Ράντεκ κ.ά. οι οποίοι εκτελέστηκαν αργότερα από τον Στάλιν. Οπως υποστηρίζουν οι ιστορικοί αδελφοί Μεντβέντιεφ2, ο Στάλιν έσφαξε πιο πολλούς κομμουνιστές απ’ ό,τι όλοι οι φασίστες μαζί.

Και αν το όνομα του Στάλιν αναφέρεται τόσο λίγο στο βιβλίο του Ριντ, δεν είναι από μεροληψία, αλλά από αντικειμενικότητα. Ο Στάλιν έπαιξε ασήμαντο ρόλο στην επανάσταση. Μια πολύ σημαντική πτυχή της Ρωσικής Επανάστασης είναι το κίνημα των μαχνοβιτών στην Ουκρανία. Αυτό απουσιάζει εντελώς από την επίσημη ιστοριογραφία της ΕΣΣΔ και όσων ιστορικών της Δύσης έχουν παραμείνει πιστοί στον μπολσεβικισμό. Οσες αναφορές υπάρχουν μιλούν για «ληστοσυμμορίτες», «ληστές» ή ακόμα για «στρατό κουλάκων», δηλαδή των πλούσιων γαιοκτημόνων.

Στην πραγματικότητα ήταν ένα παντοδύναμο αναρχικό κίνημα με επικεφαλής τον Μάχνο, έναν χαρισματικό στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη που συνομιλούσε με τον Λένιν (άσχετα αν δεν τα πήγαν καλά). Ενα σφάλμα είχε αυτό το κίνημα. Ηταν αναρχικό. Ολα ξεκίνησαν από τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, που ακόμα και πολλούς από τους μπολσεβίκους τους τρέλανε αφού τη θεώρησαν προδοτική.

Οι σύμμαχοι είχαν γίνει μπαρούτι. Αυτή η συνθήκη σήμαινε πως απελευθερώνονται όλες οι γερμανικές δυνάμεις από το Ανατολικό Μέτωπο για να ενισχύσουν το Δυτικό. Στην ουσία αυτή η συνθήκη ήταν η παραδοχή της ήττας της Ρωσίας, η οποία έχανε περίπου το ένα τρίτο των εδαφών που είχε προπολεμικά και υποχρεωνόταν να πληρώσει βαριές πολεμικές αποζημιώσεις. Και η Ουκρανία βρίσκεται κάτω από αυστρογερμανική κατοχή. Τη μόνη αντίσταση που συναντούν είναι το αντάρτικο του Μάχνο.

Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, εμφανίζονται οι Λευκοί, τα τσαρικά στρατεύματα, με επικεφαλής τον στρατηγό Ντενίκιν και μετά τον Βράγκλερ, που και αυτοί συντρίβονται από τους μαχνοβίτες, κάτι που απέτρεψε την πιθανή κατάληψη της Μόσχας, η οποία ίσως να ήταν μοιραία για τους μπολσεβίκους.

Σε όποια περιοχή απελευθερωνόταν η γη μοιραζόταν στους αγρότες και τα εργοστάσια τα έπαιρναν οι εργάτες. Στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε το σύνθημα «όλη η εξουσία στα σοβιέτ» και όχι στο κράτος-κόμμα. Και η ελευθερία του Τύπου ήταν απόλυτη. Το παιδαγωγικό σύστημα που επέλεξαν ήταν αυτό του μεγάλου Ισπανού παιδαγωγού Φερέρ. Επικίνδυνο πείραμα για τους μπολσεβίκους που συνέτριψαν αυτό το κίνημα με τις υπέρτερες δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού.

Ο προϊστάμενος της Τσεκά στη Μόσχα, Σαμσόνοφ, ήταν σαφής: «Οσο χρειαζόμασταν τον Μάχνο τον εκμεταλλευτήκαμε... και όταν έγινε μόνο ενόχληση, τον ξεφορτωθήκαμε μια και καλή». Σταράτες κουβέντες, ντόμπρες, μπολσεβίκικες. Και η Ουκρανία κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό. Αλλά ούτε στην Ουκρανία διατηρήθηκε η μνήμη του Μάχνο. Προτιμούν τις χιτλερικές τους ρίζες και τιμούν τη συνεργασία τους με τους ναζί. Οι συνεργάτες των ναζί σήμερα θεωρούνται ήρωες. Και η σφαγή των 90.000 Πολωνών και Εβραίων έχει πια ξεχαστεί.

 1. Α. Σολζενίτσιν «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», εκδόσεις Πάπυρος.
 2. Ζ. Μεντβέντιεφ και Ρ. Μεντβέντιεφ, «Ο άγνωστος Στάλιν», εκδόσεις Καστανιώτη.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Δύο άγνωστες επαναστάσεις (Κρονστάνδη και Μαχνοβίτσα)
Τα τελευταία μου σημειώματα που αναφέρονταν στην Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε το πραξικόπημα των μπολσεβίκων, ενόχλησαν αρκετούς φίλους και συντρόφους, που η σχέση μας μετράει αρκετές...
Δύο άγνωστες επαναστάσεις (Κρονστάνδη και Μαχνοβίτσα)
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ο Μεσσίας Λένιν
H εξουσία δεν είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Είναι επίκτητη όπως και η ιδιοκτησία. Οταν οι άνθρωποι από τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί, εγκαταλείπουν τη νομαδική τους ζωή και εγκαθίστανται σε μόνιμο έδαφος, τότε...
Ο Μεσσίας Λένιν
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Η κανονικότητα διά του τρία
Είναι αυτήν την περίοδο που προφανώς ο κ. Μητσοτάκης ονομάζει κανονικότητα. Δηλαδή το καθεστώς που επέβαλε η θριαμβεύτρια πλευρά του Εμφυλίου: μια φορά νικητές, για πάντα νικητές.
Η κανονικότητα διά του τρία
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Αριστερά: τα ζώα μου αργά
Αυτό το μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα που δέχτηκα ήταν πολύτιμο. Παιζόταν στην τηλεόραση το ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη, «Μνήμες», το οποίο είχα χάσει. Ο Καβουκίδης καταγράφει την πρόσφατη ιστορία αυτού του...
Αριστερά: τα ζώα μου αργά
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ο άγνωστος Βύρων της Κρήτης
Ο Φλουράνς, ο Βύρων της Κρήτης, όπως τον έλεγαν στην εποχή του, είναι ξεχασμένος παντελώς σήμερα, ακόμα και από Κρητικούς που έχουν παλέψει για το νησί τους. Υπήρξε μια μεγάλη επαναστατική φυσιογνωμία και από...
Ο άγνωστος Βύρων της Κρήτης
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Πίσω από τα δακρυγόνα, ένα μωρό
Κάποιοι από τους εργοδότες-αναγνώστες μας έπαψαν να είναι χρηματοδότες της εφημερίδας μας, μειώνοντας τον τζίρο μας. Για ποιον λόγο έπαψαν να επενδύουν σε μας; Αγνωστο. Αν κάποιοι συνάδελφοι, στυλοβάτες του...
Πίσω από τα δακρυγόνα, ένα μωρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας