• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.0°C / 16.9°C
    2 BF
    66%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 12.6°C / 14.7°C
    2 BF
    77%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 15.5°C / 20.4°C
    0 BF
    62%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.9°C
    3 BF
    72%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 16.9°C
    2 BF
    63%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 14.0°C
    2 BF
    85%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.5°C / 10.4°C
    1 BF
    66%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    1 BF
    62%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.2°C / 16.5°C
    2 BF
    77%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 15.7°C / 16.9°C
    0 BF
    63%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 15.8°C / 16.4°C
    1 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 12.9°C / 14.7°C
    1 BF
    72%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.6°C / 14.6°C
    2 BF
    66%
  • Λάρισα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    1 BF
    78%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 15.5°C / 17.7°C
    2 BF
    57%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 18.2°C
    3 BF
    58%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 16.0°C / 17.1°C
    1 BF
    56%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.3°C / 14.4°C
    2 BF
    80%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 12.7°C / 13.9°C
    2 BF
    87%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.7°C
    2 BF
    69%

Η χάρτινη αυτοκρατορία

  • A-
  • A+

Εκτός από τα πενηντάχρονα της χούντας, υπάρχει και μια άλλη επέτειος που ακόμα δεν έχουμε αρχίσει να τη θυμόμαστε. Κλείνουν εκατό χρόνια από την Μπολσεβίκικη Επανάσταση.

Σύμφωνα με τον μεγάλο ιστορικό Ερικ Χομπσμπάουμ, ήταν μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός από τη Γαλλική Επανάσταση. Και όντως, το ένα τρίτο του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, ήταν υπό κομμουνιστικό καθεστώς.

Αν το δούμε με όρους αυτοκρατορίας, ουδέποτε υπήρξε στην Ιστορία μια τόσο μεγάλη σε έδαφος και πληθυσμό δύναμη. Αλλά και η πιο βραχύβια. Οι προηγούμενες αυτοκρατορίες μετρούσαν τη ζωή τους σε εκατοντάδες χρόνια, ενώ η τελευταία μέτρησε λίγες δεκαετίες.

Από όλο αυτό το ιμπέριουμ διασώθηκε μόνο η Β. Κορέα και λίγα Κ.Κ. που είναι από ανύπαρκτα έως περιθωριακά. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν μια μικρή κοινοβουλευτική δύναμη, ανάμεσά τους και το δικό μας.

Να σημειώσουμε πως όλα αυτά τα καθεστώτα δεν έπεσαν ύστερα από κάποια στρατιωτική παρέμβαση, επανάσταση ή πραξικόπημα. Διαλύθηκαν από μόνα τους. Σίγουρα υπήρξε ένας ολόκληρος Ψυχρός Πόλεμος που δεν ήταν αυτό που λέει το όνομά του. Στην περιφέρεια γινόταν θερμός.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ήταν το Βιετνάμ. Η μεγάλη παγκόσμια προσδοκία, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «ποτέ πια πόλεμος και διαρκής και μόνιμη ειρήνη», αποδείχτηκε φενάκη. Οι πόλεμοι συνεχίστηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Είτε με άμεση συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων είτε με συνασπισμούς χωρών (ΝΑΤΟ) είτε διά αντιπροσώπων (Συρία). Αλλά δεν ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος που έριξε το Σοβιετικό Ιμπέριουμ. Ηταν οι εσωτερικές αντιθέσεις. Δεκάδες χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί για την άνοδο και την πτώση του κομμουνισμού.

Και εξακολουθούν να γράφονται κατά δεκάδες. Η μεγάλη πλειονότητα είναι αντικομμουνιστικά και προπαγανδιστικά υπέρ του καπιταλισμού. Είναι οι κυρίαρχες ιδέες του πλανήτη μας και βρήκαν την πλήρη δικαίωσή τους με το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, ενώ σε μερικές περιπτώσεις απέδωσαν ακροδεξιά και φασιστικά κινήματα.

Για να γίνουν πιστευτά αυτά τα αφηγήματα χρειαζόταν και μια αναθεώρηση της Ιστορίας, χτίζοντας μια νέα μυθολογία. Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι η άρνηση των στρατοπέδων εξόντωσης των ναζί που τη θεωρούν προπαγάνδα των Εβραίων.

Και για να μιλήσουμε για τα καθ’ ημάς, υπάρχει ο μύθος πως η χούντα δεν άφησε χρέος. Στην πραγματικότητα υπερτετραπλασίασε το χρέος και το πληρώνουμε ακόμα μαζί με τα άλλα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης.

Αλλά άλλοι μελετητές που κινούνται από τη σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης και πιστεύουν πως αυτός ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος και δεν σταματάει ποτέ, ψάχνουν να βρουν τι πήγε στραβά και η επανάσταση έγινε δικτατορία.

Ακόμα και για αυτούς που ήταν οι πρωτεργάτες της και κατέληξαν ή στο απόσπασμα ή στη Σιβηρία. Πώς είναι δυνατόν ένας Τρότσκι, ισόβαθμος του Λένιν, να εξαφανίζεται από έναν ασήμαντο γραμματέα, τον Στάλιν (σε αυτή τη θέση θα μπορούσαν να έπαιρναν κάποια ικανή κοπέλα) και να κατορθώσει αυτός ο ικανός γραφειοκράτης και τακτικιστής να γίνει κοσμικός παντοκράτορας; Τα ερωτήματα είναι πολλά και ευτυχώς πια υπάρχουν σημαντικές και αξιόλογες μελέτες.

Και το κεντρικό πρόβλημα που μπαίνει είναι η εξουσία. Μπορεί ποτέ η όποια εξουσία, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, να είναι δημοκρατική;

Η ίδια η λέξη που είναι αρχαιοελληνική, εκ του έξεστι, σε αντίθεση με άλλες λέξεις που έχουν επιζήσει στη νεοελληνική αλλά με άλλο νόημα, αυτή έχει κρατήσει αυτούσια τη σημασία της. Και όποιος έχει εξουσία κινείται κατά τη θέλησή του. Και θα πρόσθετα εγώ, και κατά τα συμφέροντά του.

Αρα η εξουσία που διεκδικεί τη θέση της στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας, φιλοσοφίας ή θρησκείας, καταλήγει να λειτουργεί για τον εαυτό της και για τα συμφέροντα των εξουσιαστών.

Οι εξουσιαζόμενοι πρέπει να πιστέψουν κάτι που να τους πείθει πως στο τέλος θα βρουν τη σωτηρία τους. Αυτή η πίστη δεν έχει και μεγάλες διαφορές από τη θεολογική προσέγγιση των μονοθεϊστικών δογμάτων.

Αν και αυτή η «ορθοδοξία» αμφισβητείται από επιφανείς θεολόγους που υποστηρίζουν πως ο Θεός είναι άναρχος και είναι ειρήνη και αγάπη (Αναστάσιος Αλβανίας). Αλλά η ειρήνη και η αγάπη είναι ανθρώπινες ενέργειες και το θείο γίνεται βίωμα και όχι μια αφηρημένη αναφορά. Και εδώ μπαίνουμε στα δύσκολα.

Ο στυγνός ολοκληρωτισμός του Σοβιετικού Ιμπέριουμ δικαιολογήθηκε με έναν μυθολογικό λόγο που κωδικοποιήθηκε από την Γ’ Διεθνή και αποτέλεσε την ιδεολογική καθαρότητα, διά πυρός και σιδήρου, του κάθε Κ.Κ. ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα τον αργό ή γρήγορο ευνουχισμό του.

Εξ ου και η τύφλωσή τους και η αποκοπή τους από την πραγματικότητα. Και στην ίδια παγίδα έπεσαν και όλες οι κομμουνιστικές διασπάσεις που προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια νέα «ορθοδοξία» εκτός πραγματικότητας και κοινωνίας.

Γιατί να μην έχουμε κρίση; Μπορούμε να δούμε διά γυμνού οφθαλμού την πραγματικότητα, χωρίς τα παραμορφωτικά γυαλιά της όποιας μυθολογίας-ιδεολογίας;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Aγαθές αυταπάτες
Φέτος γιορτάσαμε τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ισως είναι το τελευταίο μεγάλο ψέμα που μας άφησε κληρονομιά η πρώην ΕΣΣΔ. Η Επανάσταση είχε γίνει από τον Φεβρουάριο από έναν εξεγερμένο και...
Aγαθές αυταπάτες
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
18 Μαρτίου, η Ημέρα της Παγκόσμιας Επανάστασης
Οι γιορτές, οι τελετουργίες, οι λιτανείες δεν είναι κάτι καινούργιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι τόσο παλιές όσο και η ιστορία του πλανήτη μας. Ακόμα και πριν εμφανιστούν τα ανθρωποειδή. Τα ζώα την...
18 Μαρτίου, η Ημέρα της Παγκόσμιας Επανάστασης
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Οι τρεις μεθύστακες που άλλαξαν τον κόσμο
Στις 8 Δεκέμβρη του 1991, σε ένα υπέροχο τσαρικό ανάκτορο, προς τα σύνορα της Φινλανδίας, γνωστό στους περίοικους και ως «ανάκτορο των στελεχών», παρατηρείται ασυνήθιστη κίνηση. Καταφτάνουν δεκάδες...
Οι τρεις μεθύστακες που άλλαξαν τον κόσμο
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Δύο άγνωστες επαναστάσεις (Κρονστάνδη και Μαχνοβίτσα)
Τα τελευταία μου σημειώματα που αναφέρονταν στην Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε το πραξικόπημα των μπολσεβίκων, ενόχλησαν αρκετούς φίλους και συντρόφους, που η σχέση μας μετράει αρκετές...
Δύο άγνωστες επαναστάσεις (Κρονστάνδη και Μαχνοβίτσα)
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Οι ταριχευτές του σοσιαλισμού
Ο σταλινισμός κατά την άποψή μου ήταν μια γήινη θρησκεία και είχε την ίδια συμπεριφορά με τις άλλες μεταφυσικές ομολογίες. Και χρειαζόταν έναν αθάνατο προφήτη (η ταρίχευση είναι η λατρεία της εξουσίας) με την...
Οι ταριχευτές του σοσιαλισμού
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ο άγνωστος Βύρων της Κρήτης
Ο Φλουράνς, ο Βύρων της Κρήτης, όπως τον έλεγαν στην εποχή του, είναι ξεχασμένος παντελώς σήμερα, ακόμα και από Κρητικούς που έχουν παλέψει για το νησί τους. Υπήρξε μια μεγάλη επαναστατική φυσιογνωμία και από...
Ο άγνωστος Βύρων της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας