• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 10.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.3°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  70%

Το πιο λιτό αρχοντικό του Τσίλερ και το πρώτο του έργο στη Β. Σοφίας

Φωτ. Βασίλης Μαθιουδάκης

Το αρχοντικό των εστεμμένων

 • A-
 • A+

Πρεσβεία Αιγύπτου

Η Βασ. Σοφίας είναι ο πιο ενδιαφέρων δρόμος της πρωτεύουσας. Διαθέτει μεγάλο πλάτος, που δείχνει ακόμη μεγαλύτερο καθώς ενισχύεται από τις υποχρεωτικές πρασιές των παρακείμενων ακινήτων, αλλά και... ένα προεδρικό διάταγμα που από το 1930 την προστατεύει σε όλο της το μήκος από κακόγουστες υπαίθριες διαφημίσεις.

Τα δύο αυτά στοιχεία την έχουν αναδείξει στην πρώτη θέση στο άτυπο χρηματιστήριο της γης.

Υπάρχουν όμως και άλλα δύο πολεοδομικά «μυστικά» που συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή εικόνα της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Το 1833 ήταν κατάφυτη με αμπέλια και αυτό βοήθησε τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ να τη σχεδιάσουν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο με ικανό πλάτος όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα.

Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων δεν διέθεταν πολιτικά ερείσματα και η πρότασή τους δεν πετσοκόφτηκε όπως σε άλλους κεντρικούς δρόμους.

Ομως... μετακόμισε βορειότερα, αφού στα αρχικά σχέδια αποτελούσε συνέχεια της Ερμού, που άλλαξαν για χάρη των ανακτόρων, τα οποία έπειτα από πολλές εναλλακτικές χωροθετήσεις κατέληξαν στη σημερινή τους θέση.

Λόγω «βασιλικής διαταγής», ολόκληρη η βόρεια πλευρά έμεινε ώς το 1870 εκτός σχεδίου και δεσμευμένη για τις ανάγκες του σχεδιαζόμενου βασιλικού πάρκου.

Περιορίστηκε όμως στα γνωστά όρια του Εθνικού Κήπου, αφού το Δημόσιο δεν διέθετε πόρους για απαλλοτριώσεις ακινήτων.

Η αποδέσμευση ήταν το «πράσινο φως» για πλούσιους ομογενείς που ήθελαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Το έναυσμα είχε δώσει ο Ανδρέας Συγγρός, με το αρχοντικό που έχτισε στη γωνία με την Ακαδημίας, όπου εδρεύει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τα μέγαρα Μπενάκη, Μέρλιν, Ράλλη, Ρέντη, Καζούλη, Εμπειρίκου, Σταθάτου, Βεργωτή και άλλων σημαντικών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κατεδαφιστεί στην εποχή της αντιπαροχής.

Δύο αρχοντικά, διά χειρός Τσίλερ, διέθεταν οι γόνοι της επιχειρηματικής οικογένειας Ψύχα.

Το ένα στεγάζει την ιταλική πρεσβεία και ανήκε στον Στέφανο Ψύχα, ο οποίος τον Μάιο του 1889, με νόμο, ανέλαβε την πρώτη υπόγεια επέκταση του Ηλεκτρικού από το Θησείο στο Μοναστηράκι και την Ομόνοια, που προχώρησε με τις συνήθεις καθυστερήσεις και υπερβάσεις των έργων.

Το δεύτερο αρχοντικό ήταν το χρονικώς πρώτο έργο του Ερν. Τσίλερ επί της Βασ. Σοφίας και ανήκε στον Γεώργιο Ψύχα, ο οποίος είχε αγοράσει το ακίνητο από τον Αθηναίο έμπορο Δημήτριο Σπαρτάλη.

Το προόριζε για τον γιο του Παντελή, ο οποίος όμως προτιμούσε το Παρίσι ως τόπο διαμονής και έτσι το μέγαρο έπρεπε να αναδιαμορφωθεί για να στεγάσει τον πρίγκιπα Γεώργιο που μόλις είχε παντρευτεί την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας.

Το ζευγάρι παρέμενε περίπου ένα χρόνο, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1922 ανακηρύχτηκε βασιλιάς.

Ηταν η χρονιά που η Ελλάδα υποδεχόταν τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και το κτίριο στέγασε τις υπηρεσίες που είχαν συγκροτηθεί για την αποκατάστασή τους.

Τον Οκτώβριο του 1930 η οικογένεια Ψύχα το πούλησε στην κυβέρνηση της Αιγύπτου με τίμημα 28.000 λιρών.

Στην αρχή αποτέλεσε τόπο προσωρινής διαμονής του βασιλιά Φαρούκ (1920-1965), που επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα.

Ο τελευταίος εστεμμένος της Αιγύπτου, που ήταν γνωστός για την αδυναμία του στο καλό φαγητό και τις γυναίκες, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον θρόνο του το 1952.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το μέγαρο στέγασε την πρεσβεία της χώρας, η οποία σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αποτέλεσε την έδρα της εξόριστης κυβέρνησης και των ελληνικών στρατευμάτων που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στις μάχες της Αφρικής, αλλά και το καταφύγιο των αγωνιστών που κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια της Γκεστάπο.

Φωτ. Βασίλης Μαθιουδάκης

Το νεοκλασικό στη διασταύρωση με την πεζοδρομημένη οδό Ζαλοκώστα κατασκευάστηκε το 1885 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ (1837-1923), του Σάξονα αρχιτέκτονα που επέβαλε τον νεοκλασικό ρυθμό στη χώρα μας.

Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1868, παντρεύτηκε την πιανίστρια Σοφία Δούδου και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Θεωρείται το πιο λιτό ανάμεσα στα περισσότερα από 500 έργα του, αλλά δεν στερείται αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ακολουθεί την παραδοσιακή συμμετρία και στο κέντρο της πρόσοψης επί της Βασ. Σοφίας δεσπόζει η μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στο προστώο, τον χαρακτηριστικό ημιυπαίθριο χώρο ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερις κολόνες ιωνικού ρυθμού και στον όροφο εξελίσσεται σε εξώστη με απεριόριστη θέα προς την Ακρόπολη, τη ζώνη γύρω από τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος.

Στις δύο πλευρές του είχαν διαμορφωθεί κόγχες για αγάλματα, ενώ στο στηθαίο του, όπως στην περίμετρο της στέγης, έχουν τοποθετηθεί μπαλούστρα και βάζα, σημαντικά δείγματα του κλασικισμού.

Στο εσωτερικό του κυριαρχεί η κεντρική τραπεζαρία με τη θαυμάσια ξύλινη επένδυση, ενώ στην απέναντι πλευρά, στην ανατολική αίθουσα που συχνά ανοίγει τις πύλες της στο κοινό για τις ανάγκες της πρεσβείας έχει αναρτηθεί ιστορική φωτογραφία του 1930 από θρησκευτική τελετή μπροστά στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα στην ελληνική συνοικία της Αλεξάνδρειας, δείγμα των πανάρχαιων σχέσεων μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Το βιτρό στην «πλάτη» της μαρμάρινης σκάλας που ενώνει τους δύο ορόφους διατηρεί τα αρχικά χρώματά του, αλλά οι παραστάσεις του αναφέρονται σε στοιχεία της αραβικής παράδοσης και έχει ενδιαφέρον ότι συνυπάρχουν με τα ιταλικής προέλευσης φωτιστικά που είχαν επιλεγεί από τους αρχικούς ενοίκους του αρχοντικού.

Φωτ. Βασίλης Μαθιουδάκης

1. Οι φοίνικες

Το σήμα κατατεθέν της πρεσβείας είναι οι πανύψηλοι φοίνικες στην μπροστινή αυλή. Προέρχονται από την Αίγυπτο και είναι μέρος των φυτών που είχαν προσφερθεί στην Ελλάδα, έπειτα από παράκληση της Αμαλίας η οποία φύτεψε τους περισσότερους στη δυτική είσοδο του Εθνικού Κήπου.

2. Η έδρα της αστυνομίας

Το πρώτο κτίριο της Βασ. Σοφίας ήταν το μέγαρο Παπούδωφ, που ανήκε σε ομογενή και στη συνέχεια με περιπετειώδη τρόπο περιήλθε στο Δημόσιο και στέγαζε την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Τον «μαύρο» Δεκέμβριο του 1944 από το γραφείο του ο Αγγελος Εβερτ είχε δώσει το έναυσμα για να ανοίξει πυρ κατά των άοπλων που διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος. Κατεδαφίστηκε το 1971.

3. Η Ζαλοκώστα

Η πεζοδρομημένη οδός φέρει το όνομα του ποιητή Γεωργίου Ζαλοκώστα (1805-1858). Γεννήθηκε στο Συρράκο Ιωαννίνων, ωστόσο η οικογένειά του κυνηγημένη από τον Αλή Πασά βρέθηκε στην Ιταλία. Ο ίδιος πήρε μέρος στην πολιορκία του Μεσολογγίου και σε πολλούς απελευθερωτικούς αγώνες. Είναι ο στιχουργός του μελοποιημένου «Μια βοσκοπούλα αγάπησα», αλλά το έργο του σημαδεύτηκε από τον πόνο του πατέρα που έχασε επτά από τα εννέα παιδιά του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το σπίτι με τις Καρυάτιδες
Το ζωγράφισε ο Γιάννης Τσαρούχης και το χρησιμοποίησε ως σκηνικό στις «Εκκλησιάζουσες» που είχε ανεβάσει στη δεκαετία του 1960 το Θέατρο Τέχνης. Το απαθανάτισαν σπουδαίοι φωτογράφοι και δεν είναι τυχαίο ότι το...
Το σπίτι με τις Καρυάτιδες
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το αρχοντικό των ήχων
Το διώροφο κτίριο στους Αέρηδες είναι ένα από ελάχιστα δείγματα της εικόνας που θα είχε η Αθήνα αν δεν είχαν ακολουθήσει οι αρχιτέκτονες που κατέφθασαν στην πρωτεύουσα μαζί με τον Οθωνα και επέβαλαν τον...
Το αρχοντικό των ήχων
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το εξοχικό που σώθηκε
Το πανέμορφο κτίριο στην οδό Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια, που δίνει «ανάσα» σε μια γειτονιά όπου κυριαρχούν οι πολυκατοικίες-κουτιά, είναι είναι ένα από τα λίγα κτίρια που ξέφυγαν από τις μπουλντόζες στις πάλαι...
Το εξοχικό που σώθηκε
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Υμνούν την ομορφιά της
Θεωρείται το περικαλλέστερο νεοκλασικό της πρωτεύουσας και η εντυπωσιακή είσοδός του με τους έξι ιωνικού ρυθμού κίονες και την τριγωνική μετόπη θυμίζει το Ερέχθειο. Το υπερβολικό κόστος κατασκευής είχε...
Υμνούν την ομορφιά της
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Υποδειγματική ανακαίνιση
Βρισκόταν από την ίδρυσή της στη σκιά του Πολυτεχνείου, από το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε το 1930 και από τη δεκαετία του 1990 η Σχολή Καλών Τεχνών μετακόμισε στο βιομηχανικό συγκρότημα της οικογένειας Σικιαρίδη...
Υποδειγματική ανακαίνιση
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το σπίτι των ζωγράφων
Περιτριγυρισμένο από ψηλά δέντρα, το ιστορικό καστρόσπιτο είναι σχεδόν αθέατο από τους εποχούμενους που διασχίζουν τη λεωφόρο Αθηνών. Προσδιορίζει όμως την πιο όμορφη γειτονιά του Χαϊδαρίου και αποτελεί ανάσα...
Το σπίτι των ζωγράφων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας