• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%

Η έκταση των 10 στρεμμάτων του Ασύλου Ανιάτων είναι η μόνη «όαση» πρασίνου στην πυκνοδομημένη περιοχή της Κυψέλης που βρίσκεται γύρω από τον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης. Το αρχικό κτίριο του 1831 έχει υποστεί πολλές προσθήκες, αλλά ο κήπος διατηρείται σε καλή κατάσταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πανάκριβο εξοχικό

 • A-
 • A+
Η έπαυλη Μάλκολμ άρχισε να κατασκευάζεται το 1831, δύο χρόνια πριν από την παράδοση της Ακρόπολης στις ελληνικές δυνάμεις. Το 1905 αγοράστηκε από το Ασυλο Ανιάτων και στεγάζει τον φορέα που από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Ο πεζόδρομος και η γειτονική εκκλησία της Αγίας Ζώνης είναι μια μικρή «ανάσα» στην πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Αθήνας, όπου η αντιπαροχή από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ισοπέδωσε τα διώροφα με τις αυλές που ευωδίαζαν «αγιόκλημα και γιασεμί», όπως τραγούδησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Στη θέση τους, χάρη στις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών δόμησης, υψώθηκαν απρόσωπες πολυκατοικίες με διαμερίσματα-κλουβιά, στοιχεία που δεν εμπόδισαν να γίνουν το φετίχ της ανερχόμενης μεσαίας τάξης και οι καλύτερες... προίκες της εποχής.

Η αρχική «βολή» είχε έρθει με τον νόμο 3741/1929, που θεσμοθέτησε για πρώτη φορά την οριζόντια ιδιοκτησία και επέτρεψε τις ανεξάρτητες κατοικίες με κοινή είσοδο στο ίδιο οικόπεδο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνιδιοκτησία στο ίδιο ακίνητο.

Ως τότε η Κυψέλη διατηρούσε στοιχεία... εξοχής και στην απογραφή του 1914 σε ολόκληρη την περιοχή ανάμεσα στις οδούς Πατησίων, Αγίου Μελετίου και Ανάφης, που έφτανε ώς τα τότε ενεργά νταμάρια στα Τουρκοβούνια, υπήρχαν μόλις 140 σπίτια!

Διέθεταν κήπους κατάφυτους από ψηλά δέντρα και περιβόλια, που ποτίζονταν από τα νερά του ρέματος Λεβίδη, το οποίο μερικές δεκαετίες αργότερα μπαζώθηκε και είναι η σημερινή Φωκίωνος Νέγρη. Στη συμβολή των μετέπειτα οδών Αγίας Ζώνης και Καλλιφρονά υπήρχε επίσης η πηγή του Πλάτανου, με άφθονο νερό που προερχόταν από το σημερινό Γαλάτσι, ενώ λίγο πιο κάτω ήταν η στέρνα Γάσπαρη μέσα στο κατάφυτο κτήμα της μεγαλύτερης στο τέλος της οθωμανικής περιόδου οικογένειας της Αθήνας, η οποία είχε το αρχοντικό της στην οδό Αδριανού.

Προνομιούχος περιοχή

Εκτός από πλούσιους υδατικούς πόρους, η πλαγιά πάνω από την Αγία Ζώνη διέθετε πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο, γι' αυτό την επέλεξε ο Κιουταχής για να στήσει το στρατηγείο του και να παρακολουθεί τις κινήσεις των στρατευμάτων του, τα οποία το 1826 πολιόρκησαν την Αθήνα και τελικά την ανακατέλαβαν από τους Ελληνες.

Το μεγαλύτερο μέρος της προνομιούχου περιοχής, που εθεωρείτο κομμάτι του... χωριού των Πατησίων, ανήκε σε Τούρκους τσιφλικάδες.

Η Αθήνα είχε απελευθερωθεί το 1831 από τις ελληνικές δυνάμεις, αλλά αυτοί παρέμειναν ώς τις 31 Μαρτίου 1833 οπότε έγινε η παράδοση της Ακρόπολης στους δημογέροντες και τους εκπροσώπους του Οθωνα.

Σε αυτή τη διετία αναζητούσαν αγοραστές για τα ακίνητά τους ανάμεσα σε εύπορους Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι άρχισαν να μετακομίζουν στη νέα πρωτεύουσα και επένδυαν σε γη που είχε προοπτικές ανάπτυξης.

Η κατάφυτη περιοχή θύμισε κάτι από αγγλική εξοχή στον ναύαρχο σερ Πάλτνι Μάλκολμ, ο οποίος το 1828 είχε διαδεχθεί τον Εντ. Κόδριγκτον στη διοίκηση της ναυτικής μοίρας που διατηρούσε η Αγγλία στη Μεσόγειο και είχε καθοριστικό ρόλο στη νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης και την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Φιλέλληνας και λάτρης της Αθήνας, ο Μάλκολμ αγόρασε δέκα στρέμματα κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης για να φτιάξει την εξοχική κατοικία του στο «χωριό Πατήσια, μισή ώρα μακρυά από την πόλη»!

Τον χειμώνα του 1831, λόγω των συνεχών εχθροπραξιών, η πόλη ήταν «ερείπια επί ερειπίων», όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Ραγκαβής. Είχε διασωθεί μόνον ένα σπίτι κατοικήσιμο, όπως έγραφε ο ιστοριογράφος Διονύσιος Σουρμελής και οι περισσότεροι από τους περίπου 7.000 κατοίκους της είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές που είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα.

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Λουδοβίκος Ρος, που είχε επισκεφθεί την ίδια εποχή την Αθήνα, σημειώνει στις «Αναμνήσεις» του πως ο Μάλκολμ, που είχε έδρα του τη Μάλτα, επέλεξε να χτίσει το εξοχικό του στην Αθήνα για να ενισχύσει τη νέα πρωτεύουσα και να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της.

Τα σχέδια

Τον σχεδιασμό του εξοχικού είχε αναλάβει το πρώτο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έκανε την εμφάνισή του στην απελευθερωμένη Αθήνα. Ο Σταμάτης Κλεάνθης και ο Εντουαρντ Σάουμπερτ γνωρίστηκαν κατά τις σπουδές τους στη Γερμανία και άρχισαν να εκπονούν τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της πόλης πριν ακόμη γίνει γνωστό ότι θα είναι η νέα πρωτεύουσα.

Είχαν παράλληλα αναλάβει την κατασκευή των πρώτων αρχοντικών, τα οποία ακολουθούσαν τις λειτουργικές γραμμές της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής και δεν είχαν ούτε μακρινή συγγένεια με το «βαρύ» νεοκλασικό στιλ που επέβαλαν λίγα χρόνια αργότερα οι αδελφοί Χάνσεν και κυρίως ο Τσίλερ.

Το αρχικό κτίριο έχει απόλυτη συμμετρία ως προς την κεντρική ζώνη, που διαθέτει μπαλκόνι και «στεφανώνεται» από αέτωμα, το οποίο είναι το μοναδικό στολίδι του.

Το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από την ορθολογική διάταξη των χώρων, διαθέτει υπόγειο για τις βοηθητικές λειτουργίες και δύο επίπεδα τα οποία συνδέονταν με εσωτερική σκάλα, όπως σημειώνει η Ολγα Μπαδήμα-Φουντουλάκη στη δίτομη παρουσίαση του έργου του Σταμάτη Κλεάνθη.

Επικαλείται επιστολή του Σάουμπερτ από την οποία προκύπτει ότι το κόστος κατασκευής ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 31.000 χρυσών λιρών. Αλλες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι κόστισε 3.000 λίρες.

1. Τα κάρα στην Αθήνα

Η οικοδόμηση του εξοχικού, που κράτησε περίπου δύο χρόνια, έγινε υπό την έντονη παρουσία των τότε λιγοστών αστυνομικών δυνάμεων, γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι οι δύο αρχιτέκτονες θα έπεφταν στα χέρια των ληστών που δρούσαν σε όλη την Αττική και έκαναν απαγωγές πλουσίων για να ζητήσουν λύτρα. Για τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών ο Μάλκολμ έφερε από τη Μάλτα δύο κάρα, τα οποία ήταν τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην πόλη και οι Αθηναίοι έτρεχαν να χαζέψουν τη «φράγκικη μηχανή».

2. Το ήθελε ο Οθωνας

Ο Αγγλος ναύαρχος έμεινε ώς το 1842 στο εξοχικό του, για το οποίο είχε ενδιαφερθεί ο Οθωνας αλλά τελικά δεν το αγόρασε. Επόμενοι ένοικοί του ήταν οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, η δούκισσα της Πλακεντίας και ο Σπυρίδων Τρικούπης. Ο γιος του, Χαρίλαος Τρικούπης, το πούλησε στον Συριανό λογοτέχνη Δημήτριο Ροδοκανάκη.

3. Σε περιπέτεια

Από το 1905 η έπαυλη ανήκει στο Ασυλο Ανιάτων, που έκανε τις σημαντικότερες προσθήκες στο κτίριο. Ο φορέας, που είχε συγκροτηθεί το 1893 με στόχο την παροχή βοήθειας σε πάσχοντες μέσω δωρεών, απέκτησε το ακίνητο χάρη στην προσφορά της συζύγου του Μάρκου Δραγούμη, η οποία χάρισε τα κοσμήματά της και 100.000 δραχμές. Είναι η έδρα της διοίκησης, που έχει τη διαχείριση σημαντικών ακινήτων και για την οποία γίνονται έρευνες από τη Δικαιοσύνη μετά από προσφυγή του Δήμου Αθηναίων. Το Ασυλο κάνει λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στη ρούγα του «Γέρου»
Ως το 1833, χρονιά ανακήρυξης της Αθήνας σε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, η περιοχή γύρω από τον άγιο Γεώργιο Καρύτση ήταν... αδόμητη....
Στη ρούγα του «Γέρου»
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Συγκατοίκηση εποχών
Στις αρχές του 1980 το μέγαρο στον αριθμό 40 της οδού Πανεπιστημίου αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης για την αρχιτεκτονική κοινότητα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε στην Ελλάδα η συνύπαρξη ενός...
Συγκατοίκηση εποχών
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η αθηναϊκή πολυκατοικία
Οι υποψιασμένοι περιπατητές στον μοναδικής ομορφιάς πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου εντοπίζουν εύκολα τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο πολυκατοικίες, από τις οποίες η μία βρίσκεται στον αριθμό 17 και η άλλη...
Η αθηναϊκή πολυκατοικία
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Αρωμα μεσαιωνικής Αθήνας
Βρίσκεται μέσα στον χώρο της αρχαίας Αγοράς και είναι το μόνο κτίσμα που διασώθηκε από την παλιά γειτονιά Βρυσάκι, η οποία απαλλοτριώθηκε για να έρθουν στο φως τα ίχνη της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα....
Αρωμα μεσαιωνικής Αθήνας
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το αρχοντικό των ήχων
Το διώροφο κτίριο στους Αέρηδες είναι ένα από ελάχιστα δείγματα της εικόνας που θα είχε η Αθήνα αν δεν είχαν ακολουθήσει οι αρχιτέκτονες που κατέφθασαν στην πρωτεύουσα μαζί με τον Οθωνα και επέβαλαν τον...
Το αρχοντικό των ήχων
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το αρχηγείο της ηρωίδας μάνας
Στέγασε την «Μπουμπουλίνα», μία από τις πρώτες ομάδες αντίστασης κατά των Γερμανών που οργανώθηκε από μια Ελληνίδα της «διπλανής πόρτας». Η Λένα Καραγιάννη, μάνα επτά παιδιών, έδωσε και τη ζωή της για τη...
Το αρχηγείο της ηρωίδας μάνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας