• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 8.6°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.8°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  70%

Βόμβα τύπου «Little boy» σαν αυτή που ρίχτηκε στη Χιροσίμα

Το μεγαλύτερο έγκλημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

 • A-
 • A+

Στις 6 Αυγούστου του 1945, στη 1.37’, τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα Β-29 απογειώθηκαν από το νησί Τινιάν του Δυτικού Ειρηνικού. Μισή ώρα αργότερα τα ακολούθησε στην ίδια πορεία ένα άλλο βομβαρδιστικό Β-29 που στο πλάι της ατράκτου έγραφε Enola Gay. Ηταν το όνομα της μητέρας του 29χρονου κυβερνήτη του, σμηνάρχου Πολ Τίμπετς. Μ’ αυτό το όνομα βάφτισε το σκάφος.

Το πλήρωμα του Enola Gay, μαζί με τον κυβερνήτη, ήταν δωδεκαμελές. Στην κοιλιά του αεροσκάφους υπήρχε μόνο μία βόμβα που το βάρος της ήταν διπλάσιο αυτό της πιο βαριάς συμβατικής βόμβας. Η εκρηκτική της ύλη ήταν ουράνιο 235. Ηταν ένα νέο όπλο, μια ατομική βόμβα που την είχαν βαφτίσει «Little boy» (αγοράκι) και η αποστολή του πληρώματος του Enola Gay ήταν να τη ρίξει πάνω σε πραγματικό στόχο.

Ενα «αγοράκι» πέφτει στη Χιροσίμα

Στις 7.09’ από τα ανιχνευτικά Β-29 αναγγέλθηκε ότι «ο ουρανός είναι αίθριος πάνω από τη Χιροσίμα». Στις 8.11’ η πόλη φαινόταν καθαρά από τα μέλη του πληρώματος του Enola Gay. Δυόμισι λεπτά αργότερα ο κυβερνήτης Τίμπετς διέταξε τον σκοπευτή του επισμηναγό Τόμας Φίρμπι ν’ αφήσει τη βόμβα στο κενό.

Ωρα οκτώ, δεκαπέντε πρώτα λεπτά και δεκαεφτά δεύτερα. Το «Little boy» εγκαταλείπει το Enola Gay και 45 δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή αστραπή τύφλωσε τους αεροπόρους που φορούσαν γυαλιά οξυγονοκολλητών. Επειτα, ένα τεράστιο κοκκινωπό μανιτάρι υψώθηκε στον ουρανό.

Τι ήταν αυτό που είχε συμβεί; Και τι συνέβαινε εκείνη την ώρα κάτω, στο έδαφος της Χιροσίμα; Η ανθρωπότητα θα το μάθαινε πολύ αργότερα. Πληροφορήθηκε όμως αυθημερόν για τη ρίψη της βόμβας από τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν.

«Ατομική βόμβα -είπε μεταξύ άλλων-, βόμβα συνδυασμένη με την βασικήν δύναμιν του σύμπαντος, τη δύναμιν εκ της οποίας και ο ήλιος αντλεί την ιδικήν του, εξαπελύθη εναντίον εκείνων που έφεραν τον πόλεμον εις την Απω Ανατολήν… Εδαπανήσαμεν 2.000 εκατομμύρια δολλάρια διά την πρωτοφανούς μεγέθους εις την ιστορίαν επιστημονικήν αυτήν κερδοσκοπίαν και ενικήσαμεν… Θα προβώ εις περαιτέρω μελέτας και θ’ απευθύνω κι άλλας συστάσεις προς το Κογκρέσσον ως προς τον τρόπον καθ’ ον η ατομική δύναμις θα αποβή μέσον πανίσχυρον και αναγκαστικής επιδράσεως προς διατήρησιν της παγκοσμίου ειρήνης» («Καθημερινή» 7/8/1945).

Ο «χοντρομπαλάς» στο Ναγκασάκι

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου του 1945 και ώρα 2.30’, από το νησί Τινιάν απογειώθηκαν δύο Β-29, τα οποία είχαν αποστολή να χρησιμοποιηθούν ως μετεωρολογικά-αναγνωριστικά. Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 2.56’ ξεκίνησαν άλλα τρία Β-29. Τα δύο από αυτά είχαν αποστολή να ρίξουν όργανα καταγραφής της έκρηξης στην πόλη που θα βομβαρδιστεί, να φωτογραφίσουν και να κινηματογραφήσουν το γεγονός.

Το τρίτο, με το όνομα «Bockscar», με 13μελές πλήρωμα και κυβερνήτη τον Τσαρλς Σουίνι, μετέφερε μια βόμβα μήκους 3 μέτρων και 24 εκατοστών, με μέγιστη διάμετρο 1 μέτρο και 35 εκατοστά, που ζύγιζε 4.500 κιλά και ήταν βαμμένη κίτρινη με πτερύγια μαύρα.

Αυτή η βόμβα έφερε το κοροϊδευτικό όνομα «Fat man» (Χοντρομπαλάς). Αν και ήταν το ίδιο καταστρεπτική μ’ αυτήν που ρίχτηκε στη Χιροσίμα δεν περιείχε ουράνιο 235, αλλά το ατομικό της φορτίο αποτελούνταν από πλουτώνιο, ένα υπερουρανικό στοιχείο που δεν υπάρχει στη φύση. Η διαταγή που είχε δοθεί ήταν ο «Fat man» να ριχτεί στην ιαπωνική πόλη Κοκούρα, κι εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατό ως δεύτερος στη σειρά στόχος είχε οριστεί το Ναγκασάκι.

Στις 9.50’ το «Bockscar» βρισκόταν πάνω από την Κοκούρα έτοιμο για τη ρίψη, αλλά τα σύννεφα που κάλυπταν την πόλη δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο δεδομένου ότι η ορατότητα ήταν ελάχιστη. Ετσι αποφασίστηκε η ρίψη να γίνει στο Ναγκασάκι.

Ωρα 11.01’ της 9ης Αυγούστου 1945. Ο «Fat man» απελευθερώθηκε από την κοιλιά του σκάφους. Υστερα από 52,5 δευτερόλεπτα έφτασε στο σημείο έκρηξης. Ακολούθησε «μια λάμψη που δεν την αντέχουν τα μάτια, μια έκλυση αστρικής θερμότητας, ένα κύμα πιέσεως που κονιορτοποιεί οποιοδήποτε εμπόδιο σε μια έκταση τριών-τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων από το σημείο Μηδέν και προκαλεί σοβαρές ζημιές στον υλικό πολιτισμό σε τριπλάσια έκταση κι ύστερα μια ορμητική καταιγίδα φωτιάς που κατακαίει κι αποτεφρώνει τα πάντα, ενώ μια στήλη από καπνό, ατμοραδιενεργά υπολείμματα, απανθρακωμένα συντρίμμια και λείψανα ανθρώπων και ζώων ανεβαίνει στον ουρανό» («Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα», εκδόσεις Mondadori-Φυτράκης, σελ. 71).

Την επομένη, 10 Αυγούστου του 1945 και ώρα 2 το πρωί από το αμερικανικό ραδιόφωνο ακούστηκε η φωνή του προέδρου Χ. Τρούμαν να λέει με απίστευτη κυνικότητα τα παρακάτω ανατριχιαστικά λόγια: «Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν εναντίον εκείνων οι οποίοι μας επετέθησαν προδοτικώς στο Περλ Χάρμπορ, οι οποίοι εβασάνισαν τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι παρεβίασαν όλους τους νόμους του διεθνούς δικαίου…

Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν διά να συντομεύσωμεν τον πόλεμον… Θα τη χρησιμοποιήσωμεν και πάλιν. Μόνο η συνθηκολόγησις της Ιαπωνίας θα μας σταματήση. Τους ώμους μας βαραίνει τεραστία ευθύνη. Ευχαριστούμεν τον θεόν διότι είμεθα εμείς, και όχι ο εχθρός, που την φέρομεν. Και παρακαλούμεν τον θεόν να μας φωτίση εις την χρήσιν του οργάνου αυτού συμφώνως προς τας βουλήσεις του» («Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα», εκδόσεις Mondadori-Φυτράκης, σελ. 74».

Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο Ιάπωνας καθηγητής Αράτα Οσάντα, όταν έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα οι κάτοικοί της είχαν αρχίσει να ασχολούνται με τις συνηθισμένες καθημερινές ασχολίες τους. Πολλά μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας έπαιζαν στα σπίτια τους ή έξω, στους δρόμους της γειτονιάς τους. Οι μαθητές της πρώτης και της δευτέρας Δημοτικού έκαναν το μάθημά τους είτε σε προσωρινές αίθουσες, είτε στους ναούς και τις εκκλησίες της περιοχής τους ή βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τα μέρη όπου έκαναν μάθημα.

Πολλοί εργάτες και δημόσιοι υπάλληλοι είχαν αρχίσει τη δουλειά τους, ενώ άλλοι πήγαιναν να δουλέψουν. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες, είχαν ήδη ανοίξει τα μαγαζιά τους. Ετσι βρήκε ο θάνατος που σκόρπισε η ατομική βόμβα τη Χιροσίμα («Τα παιδιά της Χιροσίμα», εκδόσεις Μπουκουμάνη, σελ. 29-30).

Για την εικόνα της φρίκης και της καταστροφής ο Ρεμόν Καρτιέ γράφει: «Η πόλη άρχιζε την εργάσιμη ημέρα της... Μια τρομακτική αστραπή την κατάπιε, αφήνοντας πίσω της μια κολοσσιαία πυρκαγιά, που άναψε και διαδόθηκε μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο. Τα τροχιοδρομικά οχήματα έμειναν γεμάτα με τους απανθρακωμένους επιβάτες τους στριμωγμένους στα καθίσματα ή στοιβαγμένους όρθιους στους εξώστες.

Ενας άνεμος ταχύτητος 1.200 χλμ. την ώρα σηκώθηκε και γκρέμισε τους τοίχους σε μια ακτίνα 1.500 μ., θρυμματίζοντας τα τζάμια των παραθύρων ακόμα και σε απόσταση 12 χλμ. από το σημείο Μηδέν. Ενας πύρινος κυκλώνας, όμοιος με αυτούς που άναψαν οι εκατοντάδες βομβαρδιστικών στη Δρέσδη, στο Αμβούργο ή στο Τόκιο, στροβιλιζόταν επί έξι ώρες.

»Επειτα διαπιστώθηκαν στους επιζώντες παράξενα φαινόμενα: έμετοι, διάρροιες εξαιρετικής εντάσεως, πλήθος μικρών αιμορραγιών στο στόμα και στο λαιμό. Πολλά από τα θύματα που παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα ψυχορραγούν. Ο απολογισμός που θα καταρτισθεί αργότερα θα εμφανίσει 78.150 νεκρούς, 9.284 βαριά τραυματισμένους και 13.938 εξαφανισθέντες.

Δεν υπολογίζονται μέσα σ’ αυτούς οι στρατιωτικοί, 40.000 περίπου, από τους οποίους οι μισοί υπήρξαν θύματα της εκρήξεως. Το γενικό στρατηγείο της 2ης στρατιάς, η έδρα της περιφερειακής διοικήσεως της Δύσεως, η στρατιωτική σχολή και το στρατιωτικό νοσοκομείο εκμηδενίσθηκαν» (Ρεμόν Καρτιέ: «Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», Εκδόσεις Πάπυρος, τόμος β’ 565- 566).

Οι σοβιετικές ιστορικές πηγές παρουσιάζουν την εικόνα της καταστροφής ακόμη μεγαλύτερη: «Για μια στιγμή -αναφέρει η Παγκόσμια Ιστορία της Ακαδημίας Επιστημών- άναψε ένα εκτυφλωτικό φως. Σχηματίστηκε ένα γιγάντιο σύννεφο σε σχήμα μανιταριού. Η πόλη σκεπάστηκε με κουβάρια καπνό. Σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης φούντωσαν πυρκαγιές, τα εννέα δέκατα από τα σπίτια της Χιροσίμα έγιναν στάχτη.

Ανθρωποι πέθαιναν από εγκαύματα, από το εκρηκτικό κύμα. Στη Χιροσίμα ξετυλίγονταν εικόνες γεμάτες απ’ όλες ταυτόχρονα τις φρικαλεότητες της κόλασης» (Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ: «Παγκόσμια ιστορία», εκδόσεις Μέλισσα, τόμος Ι1- Ι2, σελ. 709- 710).

Και ο Σοβιετικός ιστορικός Γ.Α. Ντεμπόριν προσθέτει: «Οι ιθύνοντες κύκλοι των ΗΠΑ έδειξαν πλήρη περιφρόνηση προς τους πιο στοιχειώδεις και καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα έθιμα του πολέμου και τις αρχές του ανθρωπισμού… Οπως αναφέρουν οι Ιάπωνες συγγραφείς, στη Χιροσίμα σκοτώθηκαν όχι λιγότεροι από 247 χιλιάδες άνθρωποι» (Υπουργείο Αμύνης της ΕΣΣΔ- Γ.Α. Ντεμπόριν: «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος», εκδόσεις «20ός ΑΙΩΝΑΣ», Αθήνα 1959, σελ. 459).

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό επαναλήφθηκε και στο Ναγκασάκι. Χιλιάδες φτωχά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα αεριοποιήθηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αλλα λαμπάδιασαν αυτοστιγμεί και λίγο αργότερα δεν έμεινε τίποτε περισσότερο από το απανθρακωμένο σημάδι τους. Οσοι βρέθηκαν πιο μακριά από το σημείο της έκρηξης έπαθαν φρικιαστικά εγκαύματα ή έχασαν το δέρμα τους και κομμάτια από τις σάρκες τους.

Πολλοί πέθαναν καταπλακωμένοι από τα κτίρια που γκρεμίστηκαν ή από θραύσματα γυαλιών και μπαμπού που στροβιλίζονταν στον πυρακτωμένο αέρα. Οι νεκροί, σύμφωνα με κάποιες πηγές, υπολογίζονται από 60.000 έως 80.000, ενώ οι Αμερικανοί τούς κατέβαζαν αργότερα στις 16.000, υπολογίζοντας μόνο τα θύματα με εξακριβωμένη ταυτότητα («Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα», εκδόσεις Mondadori-Φυτράκης, σελ. 72).

Αντίθετα οι Σοβιετικοί μελετητές, υπολογίζοντας τις επιπτώσεις όχι μόνο στο άμεσο χρονικό διάστημα από τη ρίψη της βόμβας αναφέρουν ότι οι νεκροί και οι τραυματίες στο Ναγκασάκι είναι γύρω στις 200.000 (Γ.Α. Ντεμπόριν, στο ίδιο, σελ. 459).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρησιμοποίηση του ατομικού όπλου στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι συνιστά το μεγαλύτερο έγκλημα στη διάρκεια του Βʹ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι έκαναν χρήση αυτού του όπλου για να επιταχύνουν το τέλος του πολέμου. Η αλήθεια είναι πως στόχο είχαν τη μεταπολεμική εποχή, την επίδειξη ισχύος ως επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στον μεταπολεμικό κόσμο.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ γράφει στα απομνημονεύματά του: «Θα ήταν λάθος να πιστέψωμε ότι η τύχη της Ιαπωνίας ερρυθμίσθη από την ατομική βόμβα. Η ήττα της ήταν βεβαία πριν ριφθή η πρώτη βόμβα» (Ουίνστον Τσόρτσιλ: «2ος Παγκόσμιος Πόλεμος», εκδόσεις «Ελληνική Μορφωτική Εστία», τόμος Στʹ, σελ. 464).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Για την ατομική βόμβα και τον Ψυχρό Πόλεμο
Ο Αύγουστος είναι μήνας μνήμης της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Στο κείμενο που ακολουθεί, εισάγεται για πρώτη φορά -από τον Όργουελ- η έννοια του «Ψυχρού Πολέμου» στη διεθνή πολιτική ορολογία. Δημοσιεύθηκε...
Για την ατομική βόμβα και τον Ψυχρό Πόλεμο
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
1.264 μέρες σκλαβιάς είχαν πια τελειώσει
Ηταν 12 Οκτωβρίου του 1944 όταν η Αθήνα απελευθερωνόταν από τον ναζιστικό ζυγό. Την επομένη στην πόλη η μόνη εξουσία ήταν ο λαός, οι μαχητές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Ο λαός της πρωτεύουσας ξεχύθηκε στους δρόμους...
1.264 μέρες σκλαβιάς είχαν πια τελειώσει
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Η αρχή του Ψυχρού Πολέμου
Ο στόχος της καταστροφής στην Ιαπωνία ήταν πιο μακροπρόθεσμος και πιο ουσιαστικός από την καταστροφή δύο πόλεων. Ηταν μια σαφής απειλή προς τη Σοβιετική Ενωση, την οποία ο δυτικός, τότε, κόσμος θεωρούσε...
Η αρχή του Ψυχρού Πολέμου
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, ζωντανό στη λαϊκή μνήμη
Στις 17 Αυγούστου 1944, πριν ακόμη χαράξει η μέρα, η Κοκκινιά βρέθηκε πολιορκημένη από γερμανικά στρατεύματα και γερμανοτσολιάδες. Μέσα σε λίγα λεπτά έκλεισαν όλα τα περάσματα που οδηγούσαν προς τον Πειραιά,...
Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, ζωντανό στη λαϊκή μνήμη
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Η προετοιμασία για την εξέγερση
Τα πρακτικά της ιστορικής συνεδρίασης της Κ.Ε. του Μπολσεβικικού Κόμματος, στις 23 Οκτώβρη 1917, που αποφάσισε την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στις 25 Οκτώβρη η προσωρινή κυβέρνηση είχε ανατραπεί και το μόνο που...
Η προετοιμασία για την εξέγερση
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Κατοχή στην Ελλάδα: Οι ελλείψεις των προϊόντων και οι επιτάξεις των Γερμανών
Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941, τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την έναρξη της Κατοχής για την αθηναϊκή κοινωνία και όλα τα δεινά που τη συνοδεύουν. Οι Γερμανοί...
Κατοχή στην Ελλάδα: Οι ελλείψεις των προϊόντων και οι επιτάξεις των Γερμανών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας