Η Ιταλία ανοίγει τις πύλες των σχολείων της τη Δευτέρα, στις 14 του μηνός, όπως και η χώρα μας. Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετές εξαιρέσεις: οι περιφέρειες της Νάπολης, του Μπάρι, της Σαρδηνίας και οι περιοχές Αμπρούτσο και Μπαζιλικάτα αποφάσισαν να αναβάλουν κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τη λογική ότι από τη στιγμή που στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου οι Ιταλοί θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα που αφορά τη μείωση βουλευτών και γερουσιαστών, αλλά και σε τοπικές εκλογές, δεν έχει νόημα να επισπευσθεί η επιστροφή στα θρανία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι έγινε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατόν για να μπορέσει να εγγυηθεί το ιταλικό Δημόσιο την απαιτούμενη ασφάλεια σε μαθητές, διοικητικούς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, όμως, η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα παραδέχθηκε ότι «φυσικά, δεν μπορεί να υπάρξει μηδενικός κίνδυνος».
Συνολικά, πρόκειται για δέκα εκατομμύρια παιδιά, καθηγητές, δασκάλους και διοικητικούς υπαλλήλους. Είναι εύλογο να υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν το 50% των εκπαιδευτικών υποβλήθηκε στο εθελοντικό τεστ για την ανίχνευση του ιού και το ποσοστό των θετικών ήταν 2,6%.
Την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας, οργανώθηκαν διαδικτυακά συμβούλια με διδάσκοντες και γονείς, με λεπτομερή αναφορά στους νέους κανόνες προφύλαξης και ασφάλειας. Για παράδειγμα, τα παιδιά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τσάντες με ρόδες, ούτε τις κλασικές κασετίνες. Θα μπορούν να φέρνουν μαζί τους ένα μολύβι και ένα στιλό (με κολλημένο πάνω το όνομα του μαθητή) τα οποία θα πρέπει να φυλάσσονται σε αποστειρωμένα πλαστικά σακουλάκια. Σε ό,τι αφορά το φαγητό, προς το παρόν τα παιδιά που μένουν στο σχολείο και το απόγευμα θα τρώνε μέσα στην τάξη, σε χάρτινα, τετράγωνα πακέτα με μικρά αλουμινένια κεσεδάκια που θα παρέχει το σχολείο. Φαγητό σε στιλ ντελίβερι, δηλαδή.
Υπάρχει και το γνωστό και βασικής σημασίας κεφάλαιο με τις μάσκες: ακούστηκαν πολλά και σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργήθηκε σύγχυση. Τελικά, αποφασίστηκε ότι οι μαθητές (όταν κάθονται στα θρανία και τηρείται η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου) δεν θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα. Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες και μετακινήσεις, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική.
Ενα άλλο θέμα στο οποίο έγινε αναλυτική αναφορά και στην Ελλάδα είναι τα μονοθέσια θρανία (σχεδόν τρία εκατομμύρια) που η ιταλική κυβέρνηση παρήγγειλε από τον Ιούλιο. Προς το παρόν, παραδόθηκαν ελάχιστα, αλλά ο Κόντε έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα είναι όλα έτοιμα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η πρόβλεψη είναι αρκετά αισιόδοξη, διότι οι εταιρείες που εξασφάλισαν την εργολαβία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαθέτουν το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για μια τόσο γρήγορη ανταπόκριση.
Στο μεταξύ, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις: τα παιδιά μπορούν να καθίσουν αντικριστά, στις άκρες των κλασικών θρανίων, για να αυξηθεί η απόσταση, αλλά αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο πώς θα μπορούν να κοιτάζουν τον καθηγητή και τον πίνακα. Διαφορετικά, υπάρχει και η άκρως πρακτική λύση που υιοθετήθηκε σε σχολείο της Νάπολης όπου ο διευθυντής αποφάσισε να πριονίσει όλα τα θρανία και να τα μετατρέψει (έστω και λίγο χοντροκομμένα) σε ατομικά.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ότι στο ιστορικό κέντρο αρκετών ιταλικών πόλεων και κωμοπόλεων υπάρχουν γνωστά δημόσια σχολεία μακράς παράδοσης, τα οποία φιλοξενούνται σε πανέμορφα κτίρια δύο και τριών αιώνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν επιπλέον προβλήματα, διότι κάποιες φορές -για παράδειγμα- τα παράθυρα είναι τόσο ψηλά και παλαιά, που, ουσιαστικά, είναι αδύνατον να μπορέσει κανείς να τα ανοίξει για να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξαερισμός.
Στα διάφορα μέτρα προστασίας και πρόληψης των ιταλικών σχολείων, υπάρχει και η λεγόμενη «αίθουσα Covid». Ενα δωμάτιο στο οποίο θα συνοδεύονται τα παιδιά με πυρετό ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, μέχρις ότου μπορέσουν να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Προφανώς, πρόκειται για αναγκαίο μέτρο από υγειονομική άποψη, το οποίο, όμως, μπορεί να βάλει σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση τα παιδιά. Διότι είναι σαφές ότι η αίθουσα αυτή, από την πρώτη κιόλας ημέρα διδασκαλίας, στα μάτια των μαθητών θα μοιάζει με ένα είδος γκέτο.
Οπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, και στην Ιταλία υπάρχει φόβος ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να προκαλέσει αισθητή αύξηση των κρουσμάτων, με μεταφορά του ιού στο σπίτι και μετάδοση σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση Κόντε ξέρει καλά ότι παίζεται ένα τεράστιο στοίχημα και ότι τις τελευταίες εβδομάδες η «πεντάστερη» υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δεν στάθηκε πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν, τουλάχιστον, θα εξασφαλιστεί η αναγκαία ευελιξία, ώστε να διορθωθούν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν οδηγίες και μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικά ή και επιζήμια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας