Γράμμα από το Λονδίνο
Σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι φέρνει η βρετανική επιχειρηματική τάξη τους πολίτες της χώρας. Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην οικονομία και την κοινωνία δεν φαίνεται τελικά να ευνοεί ούτε τη μία ούτε την άλλη. Από την αρχή της πανδημίας, ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να χωρέσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη – από τη μία να μην προκαλέσει αναταράξεις στην οικονομία και από την άλλη να περιορίσει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού. Ομως οι ζημιές σε οικονομία και κοινωνία δείχνουν ότι δεν κατάφερε τίποτα από τα δύο. Mόνο τον Απρίλιο προστέθηκαν 850.000 άνεργοι, ενώ οι νεκροί από κορονοϊό είναι καθημερινά περισσότεροι από όσους καταγράφει από κοινού ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο ίδιος ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, σε συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων είναι ουσιαστικά πολιτικές και όχι επιστημονικές. Την ίδια ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη δρέπει τους καρπούς των μέτρων καραντίνας, στη Μεγάλη Βρετανία εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για δεύτερο κύμα πανδημίας ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.
Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 53.000 Βρετανοί είχαν τον ιό, ενώ κάθε εβδομάδα φαίνεται ότι προστίθενται περίπου 39.000 νέα κρούσματα. Ο ρυθμός αύξησης μάλιστα φαίνεται να παραμένει στα όρια της ανησυχίας (περίπου στο 1 προς 1), όμως σύμφωνα με την οργάνωση Public Health England, σε περιοχές όπως η βορειοδυτική Αγγλία ο ρυθμός αύξησης, αντί να μειώνεται, εντείνεται!
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και παρά τις αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την «επιστροφή στην κανονικότητα» με το άνοιγμα και των υπόλοιπων καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αρκετά χειρότερα από αυτά που οδήγησαν στη λήψη μέτρων τον Μάρτιο. Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Επιστημονικής Ομάδας Εκτάκτων Καταστάσεων, Τζον Εντμουντς, υπογράμμισε ότι αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, θα είχαν σωθεί ζωές.
Μπορεί να φαντάζει παράδοξο, όμως η 14ήμερη καραντίνα για νεοεισερχόμενους στη χώρα ταξιδιώτες ξεκίνησε να ισχύει από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ενώ η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική από τις 15 Ιουνίου. Oι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν. Ο ισχυρός άνδρας της IAG (Διεθνές Λόμπι Αεροπορικών Εταιρειών) Γουίλι Γουόλς, σχολιάζοντας εμφανώς θυμωμένος τα φρέσκα μέτρα καραντίνας, έκανε λόγο για «τορπιλισμό της βιομηχανίας τουρισμού», ενώ απείλησε με νομική προσφυγή ενάντια στην κυβέρνηση. To Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο από την άλλη ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμερίσει ανησυχίες για την πανδημία και να δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να παράξουν ξανά κέρδη.
Με τα συνδικάτα να έχουν προσθέσει μέσα σε λίγους μήνες περίπου 100 χιλιάδες καινούργια μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στον Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό στις δημοσκοπήσεις, η αντιπαράθεση μεταξύ επιχειρηματικής τάξης και κοινωνίας φαίνεται ότι θα έχει μέλλον. Αλλά και οι μειονότητες πληρώνουν βαρύ φόρο για την ανοιχτή οικονομία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητική έκθεση υπογράμμιζε ότι οι «φτωχοί και αναλώσιμοι» Βρετανοί αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τον κορονοϊό από ό,τι οι λευκοί Βρετανοί.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η τηλεργασία δεν αποτέλεσαν ποτέ επιλογή των μειονοτήτων, οι οποίες για να επιβιώσουν δεν σταμάτησαν να εργάζονται εν μέσω πανδημίας με αποτέλεσμα να εκτίθενται στον ιό και να πεθαίνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους εργαζομένους. Η έκθεση είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η εμμονή στην ανοιχτή οικονομία δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις, έχει και αντιεργατικές συνέπειες με ρατσιστικές προεκτάσεις.
Και όσο η Συντηρητική κυβέρνηση δεν κατανοεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως φτηνή καύσιμη ύλη για να κρατήσει τις μηχανές της οικονομίας ζεστές, οποιοδήποτε σενάριο «επιστροφής στην κανονικότητα» θα απομακρύνεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας