Τα προβλήματα δεν έχουν σταματήσει. Η Ιταλία δεν θέλει να δώσει την εικόνα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις άλλες από την πανδημία του κορονοϊού.
Με μεγάλη δυσκολία η Ρώμη κατάφερε να ανοίξει τα εσωτερικά σύνορα στις 3 του μηνός, με ελεύθερη διέλευση των πολιτών σε όλη την επικράτεια. Η Σαρδηνία όμως, η οποία αρχικά ζητούσε υγειονομικό διαβατήριο, τελικά επέβαλε σε όλους τους τουρίστες που φτάνουν από άλλες περιοχές, να απαντούν σε γραπτές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και το αν νόσησαν από κορονοϊό. Παράλληλα, κατά την άφιξή τους, υπάλληλοι των αεροδρομίων του νησιού θα τους υποβάλλουν σε θερμομέτρηση. Σε άλλες περιοχές της χώρας η καταγραφή των προσωπικών αυτών δεδομένων θα γίνεται επί εθελοντικής βάσης.
Υπάρχει, βέβαια, και το μέτωπο του εξωτερικού. Ως γνωστόν ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο θα έρθει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Στην ατζέντα, όπως διοχετεύεται από ιταλικές πηγές, δεν θα είναι μόνο το θέμα του τουρισμού, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη, όπως και οι συναντήσεις με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία.
Στο τουριστικό μέτωπο η κυβέρνηση Κόντε, στη φάση αυτή, θέλει να δείξει στην εσωτερική κοινή γνώμη πως κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψουν άμεσα σε μια κατάσταση «ομαλότητας» οι πτήσεις από και προς την Ιταλία. Μπορεί να ζητηθεί, λοιπόν, να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια με στόχο να σταματήσουν οι επιπλέον έλεγχοι στους Ιταλούς επιβάτες που φτάνουν από τους βόρειους νομούς της χώρας πριν από την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουλίου. Ο Ντι Μάιο θα φέρει μαζί του ένα ντοσιέ στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία των ιταλικών περιφερειών, που δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης σε όλη τη χώρα παραμένει κάτω από τη μονάδα.
Η Ρώμη, δηλαδή, θέλει να αποφύγει να σταλεί το μήνυμα ότι το Μιλάνο ήταν «η Γουχάν της Ευρώπης». Αλλά κι εδώ στην Ιταλία, υπάρχουν επιστήμονες -όπως ο γνωστός μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι- οι οποίοι θεωρούν δικαιολογημένη τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών που δεν ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στους Ιταλούς τουρίστες. Διότι, όπως τονίζουν, καταγράφονται ακόμη κρούσματα και η κατάσταση πρέπει να αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή.
Και η Αυστρία, άλλωστε, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν δεν θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ιταλία. Η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί, ενδεχομένως, τις επόμενες εβδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Μένει να διαπιστωθεί αν η ιταλική διπλωματία, βασιζόμενη στις παραδοσιακές σχέσεις καλής γειτονίας, θα καταφέρει να βρει, με την Αθήνα και τη Βιέννη, μια μέση λύση, η οποία να λάβει υπόψη την ανάγκη ασφάλειας, αλλά και υπεράσπισης του «brand name», όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας