Πυρετός στην Κεντροαριστερά και στη Δεξιά με τις προετοιμασίες των κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Ορισμένοι πολιτικοί βλέπουν μακρύτερα και προβάλλουν από τώρα τις προεδρικές τους φιλοδοξίες. Συμμετέχουν σε εντυπωσιακές εκδηλώσεις και στον κοινωνικό διάλογο για θέματα της επικαιρότητας, όπως η μεταρρύθμιση των συντάξεων, το μεταναστευτικό ζήτημα, η μουσουλμανική μαντίλα και η απαγόρευση των εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, καθώς και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν τα συνδικάτα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο στόχαστρο όσων αντιδρούν στην πολιτική του και στο προεδρικό του στιλ. Ο Γάλλος πρόεδρος κάνει περιοδείες με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, επιδιώκοντας να προβάλει και τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη.
Σε επίσκεψή του στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας συμμετείχε κυρίως σε γιορτές και πανηγυρισμούς, ενώ οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με διαδηλώσεις και γενική απεργία για να του επισημάνουν καυτά προβλήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, το κόστος διαβίωσης και οι κοινωνικές ανισότητες. Σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζεται τον Νοέμβριο σε διάφορους κλάδους.
Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώνουν διαδηλώσεις για την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη του κινήματός τους. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν την «50ή πράξη» τους στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας. Τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν για συμμετοχή στην απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στις 5 Δεκεμβρίου, που ενδέχεται να είναι κυλιόμενη.
«Η κυβέρνηση δεν ακούει, γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε με μέγιστη ταχύτητα», τόνισε ο γ.γ. του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ. Ο Μακρόν δηλώνει ότι θα υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο Β για καθυστέρηση, πιθανότατα για αρκετά χρόνια, της έναρξης ισχύος της επίμαχης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Στην Κεντροαριστερά, ο τέως πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τρέφει ακόμα προεδρικές φιλοδοξίες και λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις για την προβολή των βιβλίων του.
Στο νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Απάντηση στη δημοκρατική κρίση», υποστηρίζει την καθιέρωση ενός «πραγματικού προεδρικού καθεστώτος, χωρίς πρωθυπουργό αλλά με αύξηση των εξουσιών του Κοινοβουλίου».
«Ποιος μπορεί να αρνηθεί την ανησυχία που έχει εγκατασταθεί στη δημοκρατία», γράφει στον πρόλογο, βλέποντας «δύο απαντήσεις» σε αυτή την κρίση: «θεσμική» ή «πολιτική». «Οι θεσμοί μας είναι όλο και λιγότερο ικανοί να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες των Γάλλων», επισημαίνει. «Ο πρόεδρος έχει υπερβολική δύναμη, σε αντίθεση με τις Εθνοσυνελεύσεις, των οποίων οι εκτελεστικές εξουσίες είναι μειωμένες. Ο πρωθυπουργός έχει σταματήσει να προστατεύει τον αρχηγό του κράτους, στον οποίο οι Γάλλοι βλέπουν πάντα τον υπεύθυνο για όλα», τονίζει.
Οι προτάσεις του Ολάντ δεν έπεισαν. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να αποδυναμώσουμε τους θεσμούς». «Δεν μπορούμε να προσθέσουμε θεσμικές δυσκολίες», ενώ η κοινωνία «βιώνει εντάσεις».
Στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, οι αδελφοκτόνες έριδες βρίσκονται σε ύφεση μετά την εσωκομματική εκλογή του 59χρονου Κριστιάν Ζακόμπ, που ψηφίστηκε από τον πρώτο γύρο με υψηλό ποσοστό 62,58%. Ο νέος επικεφαλής επιδιώκει να επιτύχει την ενότητα και να «ανοικοδομήσει» ένα κόμμα που βρίσκεται σε κρίση.
Υστερα από χρόνια συνδικαλισμού στον αγροτικό τομέα, ο Ζακόμπ διετέλεσε τρεις φορές υπουργός και επί εννιά χρόνια ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δεξιάς. Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το επιτελείο του που απαρτίζεται από νέους πολιτικούς με στόχο την αναζωογόνηση του κόμματος.
Χαρακτηριστική επιλογή του νέου ηγέτη ήταν η παρουσία στο πλευρό του τού πρώην υπουργού Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν, πιθανού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2022 που υποστηρίζεται από τον Νικολά Σαρκοζί και άλλα ηγετικά στελέχη.
«Επιθυμία μας είναι να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των Γάλλων. Να μας δουν να εργαζόμαστε με πνεύμα ενότητας, να είμαστε συμφιλιωμένοι και με σαφή σκοπό μας την πραγματοποίηση της εναλλαγής ηγεσίας», δήλωσε ο Ζακόμπ.
Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και έκανε εξόρμηση στη μιντιακή αρένα για να προβάλει τις δικές της φιλοδοξίες. Επέλεξε να αποκαλύψει πομπωδώς σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας. Ο στόχος της είναι πλέον ξεκάθαρος, παρότι είχε συντηρήσει ένα είδος ψευδομυστηρίου σχετικά με τις προθέσεις της για τις προεδρικές εκλογές.
«Ημουν δύο φορές προεδρική υποψήφια. Ναι, θα βάλω υποψηφιότητα και για τρίτη φορά. Το θέλω», τόνισε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας