Τα διαδοχικά ταξίδια της Γερμανίδας καγκελαρίου αυτές τις ημέρες, πρώτα στην Οσάκα της Ιαπωνίας για το G20 και ύστερα στις Βρυξέλλες, ήταν και ένα προσωπικό «stress test», μετά το δεύτερο επεισόδιο σωματικού τρόμου που είχε τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε δημόσιες εμφανίσεις της.
Ενα τεστ το οποίο όλα δείχνουν πως πέρασε. Η εικόνα της καγκελαρίου να τρέμει σύγκορμη στην επίσημη υποδοχή του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προ δεκαημέρου και, προχθές, στην τελετή διορισμού της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ προκαλεί, όπως είναι επόμενο, ανησυχία και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας της.
Οι διαβεβαιώσεις της ίδιας και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι είναι καλά, που επαναλήφθηκαν και μετά το δύσκολο ταξίδι από την Οσάκα στις Βρυξέλλες, εκλαμβάνονται ως επαρκείς από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη. Εάν όμως ακολουθήσει νέο επεισόδιο, δεν αποκλείεται να χρειαστούν περαιτέρω εξηγήσεις.
Ηδη η «Bild» έθεσε ανοιχτά το ερώτημα πόσο καλά είναι η Α. Μέρκελ και, από την άλλη, η εφημερίδα «Tagesspiegel» επισημαίνει το ενδεχόμενο η υγεία της καγκελαρίου να γίνει αντικείμενο σπέκουλας. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να αντέξει η γερμανική κυβέρνηση αυτήν την ώρα είναι η αμφισβήτηση της ικανότητας της Α. Μέρκελ να ασκεί τα καθήκοντά της.
Η καγκελάριος είναι πολιτικά αποδυναμωμένη στο εσωτερικό της Γερμανίας και στην Ε.Ε. και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού σε συνεχή καθοδική τροχιά.
Την περασμένη Τετάρτη η καγκελάριος κλήθηκε στη Βουλή από τον πρώην πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να απαντήσει εάν συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή την έχει εγκαταλείψει.
Η καγκελάριος απάντησε ότι θέλει «μια λύση που δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μοντέλο του Spitzenkandidat, αλλά θα επιτρέψει ταυτόχρονα να επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών». Απέφυγε όμως κάθε πρόβλεψη εάν θα επιτευχθεί αυτή την Κυριακή.
Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ε.Ε., είναι αδύνατον για την Α. Μέρκελ να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τους Χριστιανοδημοκράτες και τον Εμ. Μακρόν.
Ολα δείχνουν λοιπόν ότι είναι αναγκασμένη να «θυσιάσει» τον Βέμπερ – παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματός της για να μην υποχωρήσει στις προτάσεις του Μακρόν, ακόμη και αν ρισκάρει μια ανοιχτή αντιπαράθεση του Βερολίνου με το Παρίσι.
Η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών χάνει αργά αλλά σταθερά την ηγετική θέση που είχε στη γερμανική πολιτική σκηνή και αυτό σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται από τη συντηρητική πτέρυγα στην τακτική συμβιβασμών της καγκελαρίου.
Το πολιτικό ρήγμα που έχει προκληθεί στις γραμμές των συντηρητικών ψηφοφόρων, ανάμεσα στους «μετριοπαθείς» και τους «σκληρούς» δεξιούς, αντικατοπτρίζεται βαθύτερα σε μια άλλη δημοσκόπηση, του Ινστιτούτου Civey για το περιοδικό «Der Spiegel», στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη δολοφονία του προέδρου της περιφέρειας του Κάσελ και στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών Βάλτερ Λίμπκε από τον ακροδεξιό Στέφαν Ερνστ.
Το 74% θεωρεί την ακροδεξιά τρομοκρατία κίνδυνο για τη Γερμανία, δύο μονάδες πάνω από την προηγούμενη μέτρηση που είχε γίνει τον Μάρτιο. Στο SPD και τους Πράσινους το ποσοστό είναι 94%, στην Αριστερά 82%, στην Ενωση CDU/CSU 75%, στο FDP 58% και στο ακροδεξιό AfD μόλις 13%.
Σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap για το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD η Ενωση κινείται στο 26%, με τους Πράσινους στο 25%, τους Σοσιαλδημοκράτες στο 13% και το AfD στο 12%.
Στη Δυτική Γερμανία το κύμα φυγής από τα κυβερνητικά κόμματα κατευθύνεται προς τους Πράσινους και στην Ανατολική προς την ακροδεξιά Εναλλακτική.
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι στις ανατολικές περιφέρειες θέλουν μια πιο δεξιά πολιτική που να προσεγγίζει τις γραμμές του AfD.
Μόνον το 46% των πολιτών θεωρεί ότι η απόρριψη κάθε είδους συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με το AfD, που ανακοίνωσαν η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρεμπάουερ και ο Μάρκους Σέντερ, συνιστά σωστή θέση, ενώ το 49% έχει αντίθετη άποψη.
Το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές στη Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, όπου η επικράτηση του CDU κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας