Ηταν για δεκαετίες μια απαγορευμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ομως οι πρώτες επανακαλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός.
Τον Μάιο φυτεύτηκαν πιλοτικά δύο εκτάσεις στην Εύβοια και την Κρήτη, 8 και 1,5 στρεμμάτων αντίστοιχα, από ένα συνεργατικό σχήμα.
«Μπήκε ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας», όπως ανακοίνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΑΝΝΑΒΙΟ.
«Συγκίνηση και αισιοδοξία για το μέλλον μετά από πολλά χρόνια αγώνα και προσμονής», ήταν οι πρώτες λέξεις που μας είπε το μέλος του Συνεταιρισμού στα Χανιά, Σεραφείμ Κανδύλας, που έσπειρε βιολογική κάνναβη στο χωράφι του, ένα φυτό που δίνει πολλά υποπροϊόντα, από λάδι και αλεύρι έως χαρτί και υφάσματα, με πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον, αφού θεωρείται φυσικό ζιζανιοκτόνο και…απολυμαντής εδάφους.
Αυτές οι καλλιέργειες που έχουν πειραματικό χαρακτήρα θα παρακολουθούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι σπόροι που θα ταιριάξουν στις ελληνικές εδαφο-κλιματικές συνθήκες.
«Θέλουμε να καλύψουμε ένα κενό σχεδόν μισού αιώνα στην καλλιέργεια κάνναβης. Γι’ αυτό θα κάνουμε περιοδεία σε 12 πόλεις όπου καλλιεργούσαν παλαιότερα προς αναζήτηση όχι μόνον αρχειακού υλικού αλλά και καλλιεργητικής εμπειρίας σε μια προσπάθεια να αναβιώσουμε την παραδοσιακή γνώση κι αν είμαστε τυχεροί να ανακαλύψουμε και παραδοσιακούς σπόρους», μας λέει το μέλος του συνεταιρισμού Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος θεμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και πολιτικής.
Τον αρχικό πυρήνα του συνεταιρισμού, που ιδρύθηκε φέτος τον Απρίλιο, αποτέλεσαν πέντε άτομα, άνεργοι οι περισσότεροι, που έχουν χρόνια ασχοληθεί με τη βιομηχανική κάνναβη, καθώς δύο εξ αυτών είχαν ανοίξει από τα πρώτα Κannabishop το 1998 σε Χαλκίδα και Χανιά και είχαν υποστεί διώξεις, ενώ δύο ακόμη μέλη του δραστηριοποιούνται με τη νομιμοποίησή της σε κινηματικό και πολιτικό επίπεδο.
«Το όνειρό μας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αναπτυχθεί η συνεταιριστική παραγωγή και μεταποίηση βιολογικής βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης ώστε να γίνει πρότυπο ποιότητας σε όλη την Ευρώπη, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το φυτό που μπορεί να παραχθεί χωρίς καθόλου χημικά λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά μέσα για την παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναφέροντας ότι αναπτύσσουν παράλληλες ενημερωτικές δράσεις για τα οφέλη της κλωστικής κάνναβης στην οικονομία και το περιβάλλον ενώ συνεργάζονται με φορείς του εξωτερικού για θέματα τεχνογνωσίας, διεθνούς δικτύωσης και προβολής.
Ανάμεσα στους στόχους της Kannabio είναι επίσης η προώθηση των συνεταιριστικών αρχών της κοινωνικής οικονομίας:
«Δεν βλέπουμε στεγνά εμπορικά το ζήτημα της καλλιέργειας και μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης, αλλά επιδιώκουμε την επιμόρφωση, τη συνδιαμόρφωση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνεισφορά, παράλληλα με την παραγωγή ποιοτικών, βιολογικών προϊόντων ελληνικής προέλευσης. Θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις για την κοινωνικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και του ίδιου του φυτού, ενώ θέλουμε να συμβάλουμε με ενεργό τρόπο στη διαμόρφωση της ελληνικής βιομηχανίας κλωστικής κάνναβης, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου», μας εξηγεί.
Προς αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκουν την καθετοποίηση της παραγωγής με την εμπλοκή του αγρότη από την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση και το τελικό προϊόν μέσα από τη σύσταση παράλληλων εταιρειών που θα λειτουργούν με συνεταιριστικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η μονάδα μεταποίησης, μία οικοτεχνία που θα δημιουργηθεί στη Χαλκίδα για την ελαιοποίηση της κάνναβης αλλά και η σύσταση μιας εταιρείας λαϊκής βάσης προκειμένου να φτιαχτεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, αφού το κόστος της μεταποίησης είναι η πιο σημαντική επένδυση σε ό,τι αφορά την κλωστική κάνναβη.
Ποιες προοπτικές ανοίγονται;
Σήμερα η παγκόσμια αγορά κάνναβης αποτελείται από περισσότερα από 25.000 προϊόντα και η Ε.Ε. εισάγει σημαντικές ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες της.
Ελληνες γεωπόνοι εκτιμούν ότι στην Ελλάδα αναμένεται να έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση αλλά και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από άλλες καλλιέργειες (καλαμποκιού, σιταριού, βαμβακιού, σόγιας).
Νέες εφαρμογές της προστίθενται καθημερινά όπως στον ιατρικό αλλά και τον κατασκευαστικό τομέα.
«Ηδη υπάρχει μεγάλο εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για τις προτάσεις μας, τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 80 καλλιεργητές απ’ όλη τη χώρα έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας ζητώντας πληροφορίες και συνεργασία», συμπληρώνει το μέλος της Κannabio, που πιστεύει ότι του χρόνου θα καλλιεργούνται 200 στρέμματα βιολογικής κάνναβης.
Στοιχεία επικοινωνίας Παραγωγικός Συνεταιρισμός βιολογικής Κλωστικής Κάνναβης, [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας