Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.4° 17.8°
0 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.7° 16.6°
1 BF
67%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 15.0°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
22.0° 17.3°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 15.1°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 16.4°
3 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
35%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.5° 14.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.8° 13.5°
2 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.8°
2 BF
70%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.1° 18.0°
2 BF
48%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.4° 16.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Μηνάς, ο Πέτρος, η Ελένη και ο Στράτος, τέσσερα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ Ροκάνι

Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία

Το Ροκάνι είναι μια συνεταιριστική ομάδα νέων ανθρώπων, τεχνίτες από διαφορετικές ειδικότητες -ξυλουργοί, σιδεράδες, ηλεκτρολόγοι, σχεδιαστές- που εμφυσούν νέα ζωή σε χρησιμοποιημένα υλικά και φθαρμένα υλικά, δημιουργώντας νέα προϊόντα, με μεράκι, φαντασία, τέχνη και συλλογική δουλειά.

Μιλήσαμε με τον Χρήστο Χατζηγιαννάκη, μαθηματικό και ξυλουργό, μέλος του επταμελούς εγχειρήματος το «Ροκάνι» για την πορεία, τα όνειρά τους αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Συνέντευξη

●Πώς ξεκίνησε το Ροκάνι;

Ξεκινήσαμε το 2016 από μια παρέα νέων ανθρώπων που ασχολούμασταν με τη χειροτεχνία και τις κατασκευές. Αυτή τη στιγμή στον συνεταιρισμό συμμετέχουν 7 μέλη, ενώ η ευρύτερη ομάδα είμαστε δέκα άτομα.

Η νομική μας μορφή είναι ΚΟΙΝΣΕΠ. Σκοπός μας είναι η δημιουργία θετικού αντικτύπου μέσω του upcycling και της κυκλικής οικονομίας.

● Πώς θα εξηγούσατε αυτές τις δύο έννοιες σε κάποιον που τις ακούει για πρώτη φορά;

Κυκλική οικονομία είναι όταν ένα προϊόν ή υπηρεσία έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η προστιθέμενη αξία των επί μέρους στοιχείων του να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Upcycling είναι η δημιουργική επανάχρηση απορριφθέντων υλικών για την κατασκευή προϊόντων ανώτερης αξίας με σκοπό τη διατήρηση της προστιθέμενης αξίας και ιστορίας των υλικών.

● Εχετε συστήσει τον «Συντονισμό Φορέων ΚΑΛΟ» Αττικής μαζί με άλλες ΚΟΙΝΣΕΠ. Τι επιδιώκετε μέσα από αυτό;

Είναι μια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στην οποία συμμετείχαμε ως ιδρυτικά μέλη μαζί με άλλους συνεταιρισμούς από διαφορετικούς κλάδους, όπως οι Βirdland, Αctionplus, Coo Coo Creation, Σύμπραξις Μεσογαίας κ.ά.

Σκοπός μας είναι να ανταλλάσσουμε τεχνογνωσίες και καλές πρακτικές, επιλύοντας τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται π.χ. στις επαφές με τους δημόσιους φορείς και τα νομικά ζητήματα.

Αλλά κυρίως πλέον θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την έννοια της κοινωνικής οικονομίας ως συλλογικότητα.

● Υπάρχει μια τάση επιστροφής στη χειροτεχνία και την επανάχρηση, τη φιλοσοφία τού «κάν’ το μόνος σου». Πού την αποδίδετε;

Δεν μπορώ με βεβαιότητα να είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Σίγουρα ο κόσμος κάνει μια επιστροφή στο παραδοσιακό, το χειροποίητο. Είναι και οι τάσεις των νεότερων ανθρώπων, των λεγόμενων «millennials» (σ.σ. γεννημένοι στη δεκαετία του ‘80 και μετά) που θέλουν τα πιο custom, προσωποποιημένα προϊόντα, δεν αρέσκονται στο βιομηχανοποιημένο προϊόν.

Παράλληλα όμως θέλουν οι επιλογές τους να συνδυάζονται με κοινωνική ωφέλεια.

● Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Η πλειονότητα όσων έρχονται σε μας είναι νέοι άνθρωποι. Σε μεγάλο ποσοστό ασχολούνται και οι ίδιοι με κατασκευές και χειροτεχνία, είναι αρχιτέκτονες, σχεδιαστές. Ομως πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας είναι εταιρείες, γραφεία, μαγαζιά. Συνήθως αναλαμβάνουμε τον συνολικο σχεδιασμό του χώρου μιας επιχείρησης -εκτός αν το πρότζεκτ έρχεται έτοιμο π.χ. από κάποιον αρχιτέκτονα.

Ομως έχουμε και εμείς οι ίδιοι σχεδιαστές: η Εύα, που είναι νέο μέλος του συνεταιρισμού, έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο στη Σύρο. Φροντίζουμε οι κατασκευές μας να εξυπηρετούν τον πελάτη, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικοί και ανθρωποκεντρικοί.

● Γιατί κάποιος να προτιμήσει εσάς αντί για κάποια μεγάλη επιχείρηση επίπλων;

Σίγουρα η κοινωνική διάσταση είναι ένα κριτήριο, όμως δεν το προβάλλουμε ως πρώτο. Ενα προϊόν από μας έχει περισσότερο χαρακτήρα, δεν περνάει απαρατήρητο. Καθετί που φτιάχνουμε είναι customised, εξατομικευμένο για τις ανάγκες του χρήστη, από το σχέδιο ώς τη βαφή και την κατασκευή. Κινούμαστε στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, ώστε όλα τα αντικείμενα να είναι εργονομικά και αποσπώμενα-πολυμορφικά.

Επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που θα πάρουν κάτι από εμάς οποιαδήποτε στιγμή να μας το επιστρέψουν, σε οποιαδήποτε κατάσταση, και να πάρουν μέρος της αξίας του ή να πάρουν κάτι άλλο.

● Τι θεωρείτε ότι πρέπει να βελτιωθεί στην Κ.ΑΛ.Ο στην Ελλάδα;

Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα στο θέμα συνεταιρισμών εργαζομένων. Εμείς ως ΚΟΙΝΣΕΠ πολλές φορές είχαμε δυσκολία γιατί υπήρχε έλλειψη ενημέρωσης από άλλους φορείς. Εφορία, δήμοι, τράπεζες.

Πολλοί φορείς ΚΟΙΝΣΕΠ είχαν δυσκολίες να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Αν προχωρήσουν τα προγράμματα επιδοτήσεων για φορείς Κ.ΑΛ.Ο., πρέπει να υπάρξει μέριμνα ως προς αυτό.

Προσωπικά θεωρώ ότι ο νόμος για την Κ.ΑΛ.Ο. είναι σε καλή κατεύθυνση. Εμείς περιμένουμε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για να εξασφαλίσουμε καλύτερες υποδομές από άποψη χώρου και εργαλείων.

Οι περισσότερες ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν το πρόβλημα ότι είναι αποκλεισμένες απο χρηματικές ροές. Δεν μπορούν να στραφούν ούτε σε τράπεζα για δάνειο, ούτε σε επενδυτή λόγω της φύσης του συνεταιρισμού. Η μόνη πηγή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι το Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία ως φορέας χρηματοδότησης φορέων Κ.ΑΛ.Ο.

 Πληροφορίες: rokani.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας