Το Ραμαζάνι που ολοκληρώνεται τα επόμενα 24ωρα είναι η πλέον αυστηρή νηστεία των μουσουλμάνων και απαγορεύει την κατανάλωση φαγητού και ποτού (ακόμη και νερού) από την ανατολή ώς τη δύση του ήλιου.
Τι γίνεται όμως με τους ποδοσφαιριστές που το ακολουθούν πιστά; Επτά από τις εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες: η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Σενεγάλη, η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές το τηρούν και αυτό τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Δεν έχουν δυνάμεις ούτε καν να προπονηθούν και αυτό είναι πολύ λογικό.
Η Τυνησία βρήκε ένα ημίμετρο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στα δύο φιλικά προετοιμασίας που έδωσε με Πορτογαλία και Τουρκία, όταν έπεφτε ο ήλιος (δηλαδή στο δεύτερο ημίχρονο), υπήρχε εντολή στον τερματοφύλακα Μουέζ Χασέν να πέφτει δύο φορές στο έδαφος για ώρα, προφασιζόμενος τον τραυματία. Τότε όλοι οι παίκτες πήγαιναν στον πάγκο για να φάνε χουρμάδες και να πιουν νερό!
Ο γιατρός της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπουελέλα, δήλωσε πως «είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τα πάντα. Τις ώρες ύπνου των παικτών και φυσικά των γευμάτων. Μέσα σε 6-7 ώρες το βράδυ πρέπει να γίνει μια γερή προπόνηση και να φάνε όλοι δύο καλά γεύματα».
Το Ραμαζάνι τελειώνει αύριο το βράδυ, μόλις τελειώσει το ματς της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία, ενώ την πρώτη «ελεύθερη» μέρα παίζουν Μαρόκο-Ιράν, αλλά και η Αίγυπτος με την Ουρουγουάη.
«Υποτίθεται πως όλα θα επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς, όμως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα επαναπροσαρμογής», είπε ο Αμπουελέλα.
Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι δεν νηστεύουν όλοι. Γι’ αυτό και οι... αινιγματικές δηλώσεις του προπονητή της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ: «Το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου δεν είναι μπορεί να συνυπάρξει με το Ραμαζάνι. Εγώ πέρα από προπονητής είμαι και υπεύθυνος για την υγεία των παικτών μου».
Θ.Α.
Οι μισοί Βραζιλιάνοι δεν... ασχολούνται
Το 53% των Βραζιλιάνων δεν ασχολείται με το Μουντιάλ! Δεν είναι ψέμα, είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης δημοσκόπησης που γίνεται πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση στη χώρα που λατρεύει την μπάλα. Η συνεχής οικονομική ύφεση, τα σκάνδαλα διαφθοράς και μια μεγάλη απεργία των οδηγών φορτηγών απασχολούν τον κόσμο. Την πλάτη τους στη «σελεσάο» γυρνούν περισσότερο οι γυναίκες, όσοι ζουν στο νότιο μέρος της χώρας και οι άνθρωποι ηλικίας 35-44. Ανάλογη «αδιαφορία» υπήρχε και πριν από το Μουντιάλ του 1994, το οποίο κατέκτησε τελικά η Βραζιλία στρέφοντας το ενδιαφέρον των πάντων μέσα στη χώρα.
Θ.Α.
↳ Ο Φιλίπε Κοουτίνιο έκλεισε τα 26 χρόνια του χθες και οι συμπαίκτες του στην Εθνική Βραζιλίας τού έκαναν έκπληξη με τούρτα. Οχι κανονική όμως, αλλά τα... υλικά της ξεχωριστά. Νεϊμάρ και Γκαμπριέλ Ζεσούς τού έριξαν στο κεφάλι αυγά και αλεύρι, με τους υπόλοιπους να χασκογελάνε...
Ξεχωριστή περίπτωση
Ο Τόμας Ντιλέινι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που δεν έχει κανείς από τους υπόλοιπους 735 παίκτες του Μουντιάλ. Ο 26χρονος Δανός μέσος πάσχει από δαλτωνισμό, τη διαταραχή της όρασης στην οποία το μάτι δεν μπορεί να διακρίνει ορισμένα χρώματα, όπως το πράσινο και το κόκκινο. Το αποκάλυψε ο ίδιος και παραδέχθηκε παράλληλα ότι ταλαιπωρήθηκε στο πρόσφατο φιλικό των Δανών με το Μεξικό: «Οταν συμπαίκτες και αντίπαλοι βρίσκονται μακριά ή στην περιφέρεια, τότε δύσκολα διακρίνονται. Το πράσινο και το κόκκινο φαίνονται σαν σκιές του ίδιου χρώματος»... Με τη Γαλλία (μπλε) και την Αυστραλία (κίτρινα) στον ίδιο όμιλο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Οσο για το Περού που επίσης έχει κόκκινα, ξεχωρίζει από τη μεγάλη διαγώνια λωρίδα στη φανέλα...
Β.Π.
Ακροδεξιά «παρέμβαση»
Για τις σχέσεις τους και την προτίμησή τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν «κατηγορούνται» οι Μεσούτ Οζίλ και Ιλκάι Γκιντογκάν. Οι δύο διεθνείς Γερμανοί ποδοσφαιριστές, με τουρκική καταγωγή, βρίσκονται στο στόχαστρο αρκετών οπαδών φασιστικών αποχρώσεων, αλλά και του AfD. Η νομική εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος έθεσε ερώτημα στα social media «γιατί ο Γκιντογκάν παίζει στη Γερμανία αφού πρόεδρός του είναι ο Ερντογάν;», για να λάβει ουσιαστικά απάντηση από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιοακίμ Λεβ: «Δεν βοηθά τη χώρα να λέγονται τέτοια πράγματα για τους παίκτες μας και να αποδοκιμάζονται».
Θ.Α.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας