• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 19.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 17.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.0°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.3°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  76%

Ακροβολισμένοι Γερμανοί στα ορεινά της Κρήτης

Οι μαχητές της ελευθερίας έγιναν «τρομοκράτες»

 • A-
 • A+

Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τα γερμανικά στρατεύματα αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε ένα κίνημα, ­ένοπλο και μη, αντίστασης από το μεγαλύτερο μέρος του κρητικού λαού εναντίων των κατακτητών.

Σε έγγραφα από τη γερμανική διοίκηση Φρουρίου Κρήτης χαρακτηρίζονται όσοι προβάλλουν ένοπλη αντίσταση, υπερασπιζόμενοι πάτρια εδάφη,­ τιμή,­ ελευθερία, ­αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια ενάντια στον ξένο κατακτητή ­αποικιοκράτη ως «συμμορίτες» και «τρομοκράτες», σύμφωνα με το διαχρονικό δόγμα των στυγερών, απάνθρωπων, ολοκληρωτικών καθεστώτων «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Σε πρώτη φάση λήφθηκαν μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού και εκφοβισμού από τη γερμανική διοίκηση, όπως η σύγκληση συνεδρίασης από τον διοικητή Φρουρίου Κρήτης την 29η Ιουλίου στα Χανιά υπό την παρουσία των ανώτατων διοικητικών αρχών της νήσου, της εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, της χωροφυλακής, έχοντας στόχο τη γνωστοποίηση των προθέσεών του όσον αφορά τη συμπεριφορά της δύναμης κατοχής προς τον γηγενή πληθυσμό, απευθύνοντας έκκληση προς τους αντιπροσώπους τούτους για άμεση λήψη μέτρων, όπως ενίσχυση της χωροφυλακής εναντίον των «συμμοριών και των τρομοκρατών», εκφώνηση «λόγων διαφώτισης» από τους επισκόπους και διδακτικού προσωπικού στα σχολεία ενώπιον μαθητών και γονιών, με την ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των καθηγητών και μαθητών -­των θρασιμιών, όπως θα τους χαρακτήριζαν κάποιοι στη σύγχρονη εποχή- που «δραστηριοποιούνται στα ιδεώδη του κομμουνισμού», οδηγώντας τον λαό προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να τον δραστηριοποιήσουν στον αγώνα εναντίον των «συμμοριών» με την ενεργό συμμετοχή όσων Κρητικών αγαπούν την τάξη.

«Από την επιτυχία της επικείμενης δράσης όλων αυτών των προσώπων που ασκούν μεγάλη επιρροή, θα εξαρτιόταν πώς θα διαμορφωνόταν στο μέλλον η συνύπαρξη ανάμεσα στον πληθυσμό της Κρήτης και στον γερμανικό στρατό».

Σε διακήρυξη του υπουργού κυβερνήτη Κρήτης Ι. Πασαδάκη συστήνεται στον κρητικό λαό εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων, «τα οποία έχουν εκ νέου διαταράξει την ηρεμία του νησιού κι έχουν γίνει αιτία πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους», να είναι συνετός, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε έναν σκληρό πόλεμο κι ότι οι στρατιωτικοί διοικητές παρά τη «μεγαθυμία ως άνθρωποι», είναι αντίθετα υποχρεωμένοι εξαιτίας της υπηρεσίας που ασκούν και της ευθύνης που έχουν, να χρησιμοποιούν τα πιο αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των στρατιωτικών σωμάτων κατοχής, αναφέροντας πως δεν θα πρέπει να περιμένουν «επιείκεια και έλεος για άδικες πράξεις», οι οποίες διεπράχθησαν εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και ότι τέτοιες πράξεις τιμωρούνται σκληρά από οποιονδήποτε στρατό στον κόσμο.

Σημειώνει ακόμα ότι η θέση τους πρέπει να είναι με την πλευρά των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και ότι τούτοι δεν μισούν καθόλου τον πληθυσμό της Κρήτης και δεν θέλουν να τον βλάψουν.

Στρέφονται μόνον εναντίον των «συνωμοτών και συμμοριτών».

Στο στρατιωτικό σκέλος τα αντίποινα κατά της ένοπλης ή μη αντίστασης ήταν σκληρά, απάνθρωπα, αναμοχλεύοντας αρχέγονα ένστικτα πολεμικής φυλής, μη τηρώντας το «διεθνές πολιτισμένο στρατιωτικό δίκαιο» που εκάστοτε επικαλούνται οι αρχές ενός «στα όρια του πολιτισμού» πολέμου.

Σε στρατιωτικό έγγραφο από την 5η Μεραρχία πεζικού γνωστοποιείται: «Σε χωριά πρέπει άμεσα να συλλαμβάνονται όμηροι (άνδρες από δεκαοχτώ έως πενήντα πέντε ετών) και σε αυτούς όπως στους υπόλοιπους κατοίκους να γνωστοποιείται ότι σε περίπτωση κάθε είδους πράξεων του εχθρού εναντίον του γερμανικού στρατού θα πραγματοποιηθεί άμεσα εκτέλεση. Για κάθε Γερμανό στρατιώτη θα εκτελούνται δέκα Ελληνες, επιπλέον θα πυρποληθούν τα πλησίον ευρισκόμενα χωριά». Από τη γενική διοίκηση 11ου αεροπορικού σώματος υπήρξε εντολή συγκρότησης ειδικών στρατιωτικών δικαστηρίων σχετικά με κακοποιήσεις Γερμανών στρατιωτών και άσκηση αντίποινων ως μέσων εκφοβισμού για το μέλλον.

»Ως μέτρα αντιποίνων ανακοινώθηκαν: εκτελέσεις, αναγκαστική φορολόγηση, πυρπόληση χωριών (έχοντας προηγουμένως προηγηθεί η εξασφάλιση όλων των μετρητών, τα οποία εν τέλει θα φαίνονταν χρήσιμα στα μέλη του γερμανικού στρατού), εξόντωση του ανδρικού πληθυσμού σε ολόκληρες περιοχές. «Προκύπτει σε αυτό το σημείο ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν όλα τα μέτρα με μεγάλη ταχύτητα, υπό τον παραμερισμό όλων των τυπικοτήτων και υπό τη συνειδητή κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων. Προς όλη την κατάσταση πραγμάτων είναι τούτο ζήτημα του στρατού και όχι των τακτικών δικαστηρίων. Δεν λαμβάνονται υπόψη για κτήνη και δολοφόνους».

Σε έγγραφο από τον διοικητή Φρουρίου Κρήτης καταγράφονται μέτρα εναντίον «ύπουλων, εκφράζοντας δειλία αιφνιδιαστικών επιθέσεων, συμμοριών εναντίον γερμανικών οχημάτων», όπως η προσαγωγή -ως ασπίδες προστασίας- σε στρατιωτικές φάλαγγες οχημάτων Ελληνίδων νεαρής ηλικίας, «εύπορων κύκλων, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη γερμανική δύναμη κατοχής ή γνωστοί ως αγγλόφιλοι, κόρες ανωτέρων ιερέων, ιατρών, δικηγόρων κτλ.».

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέλη γερμανόφιλων οικογενειών. Η σύλληψη των κοριτσιών να πραγματοποιηθεί χωρίς διάκριση… Ολοι οι στρατιώτες πρέπει διεξοδικά να διδαχθούν ότι βιαιοπραγίες εναντίον των κοριτσιών που ταξιδεύουν μαζί θα τιμωρηθούν αυστηρά. Τα κορίτσια πρέπει να αφεθούν απείραχτα αργότερα... σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις συμμοριών στις πομπές, θα χρησιμοποιηθούν τα νεαρά κορίτσια ως όμηροι και θα ταξιδέψουν μέχρι τον τελικό προορισμό ή θα παραδοθούν στο επόμενο στράτευμα. Μόνο σε περιπτώσεις προσπάθειας διαφυγής θα εκτελεστούν».

Από έγγραφο του διοικητή του Φρουρίου Κρήτης απαιτείται λόγω αιφνιδιαστικών επιθέσεων από αντάρτες καμιά πλέον «ανοχή απέναντι σε αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η άμεση σύλληψή τους είναι η πρώτη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη επιβολή. Σε εκ νέου αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον Γερμανών στρατιωτών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πλησίον ευρισκόμενα χωριά θα δεχθούν αιφνιδιαστικά τα συγκεντρωτικά πυρά του πυροβολικού.

»Ως περαιτέρω μέτρα σχεδιάζεται να εκκενώσουμε χωριά με ιδιαίτερα εχθρικό προς εμάς πληθυσμό και να ισοπεδώσουμε εντελώς το έδαφος… Συντόμως πρέπει μέσω άμεσης και αποφασιστικής δραστηριότητας από τη μεριά μας, να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός πληθυσμός ότι η τρομοκρατία που ασκείται από τους συμμορίτες θα ανταποδοθεί με μεγαλύτερης έντασης αντίστοιχες πράξεις».

Τρομοκράτες όσοι αντιστέκονται, όσοι δεν υποτάσσονται, όσοι μάχονται τον κατακτητή όχι με προσευχές και ευχολόγια, ο κατακτητής δεν μισεί τον πληθυσμό, όπως και οι δήμιοι δεν μισούν τα θύματά τους.

Απλά εκτελούν το καθήκον τους σαν από ψηλά κινούμενες μαριονέτες στο θέατρο σκιών ενός πολέμου συμφερόντων.

Ανθρωποι-μηχανές που με ψυχρό χέρι και ατσάλι αντί συνείδησης βιαιοπραγούν σε βάρος μιας κοινωνίας, ενός λαού, ενός κόσμου με στρατιωτικά και στον σύγχρονο κόσμο με οικονομικά μέσα.

* μεταφραστής των Αρχείων των Γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής 1941-1944, που απέκτησε η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη από το Στρατιωτικό Αρχείο του Freiburg

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Βαριά και ιδιαίτερη επίκαιρη κληρονομιά
Στην απελπισμένη Ευρώπη από την καταχνιά της επέλασης του φασισμού -μετά το έπος της Αλβανίας -, η Μάχη της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941) πυροδότησε ξανά την ελπίδα για ελευθερία και δημοκρατία των λαών και έγινε...
Βαριά και ιδιαίτερη επίκαιρη κληρονομιά
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Το νέο τοπίο του πολέμου
Καινοτομίες σε τρία επίπεδα κατέστησαν τη μάχη αυτή σημαντική και, σε κάποιο βαθμό προφητική, ως προς την εξέλιξη του πολέμου. H σύγκρουση στην Kρήτη απέδειξε, για πρώτη φορά, ότι η κατάληψη ενός μεγάλου...
Το νέο τοπίο του πολέμου
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Οι αλεξιπτωτιστές δεν τα κατάφεραν
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση της Ιστορίας, συνιστώντας μια σύγκρουση τεράστιας εμβέλειας σε γεωγραφική κλίμακα αλλά και ως προς τον συνολικό αριθμό των θυμάτων ενώ...
Οι αλεξιπτωτιστές δεν τα κατάφεραν
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Αντίσταση στις ωμότητες
Στις αρχές Ιουνίου 1941 η κατάληψη της Κρήτης ολοκλήρωσε την κατοχή της Ελλάδας αλλά και την εκστρατεία της Βέρμαχτ στα Βαλκάνια. Το νοτιοανατολικό άκρο της «Νέας Ευρώπης» είχε θωρακιστεί, οι Βρετανοί απείχαν...
Αντίσταση στις ωμότητες
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Οι πρωτιές...
Η Μάχη της Κρήτης το 1941, εκτός της σημασίας που κατέχει στην ελληνική ιστορία, ξεχωρίζει και για κάποιες παγκόσμιες πρωτιές, όπως ότι η εισβολή έγινε για πρώτη φορά αποκλειστικά με αερομεταφερόμενες μονάδες...
Οι πρωτιές...
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μια μάχη χωρίς κέρδη
H Μάχη της Kρήτης δεν θα μπορούσε, σύμφωνα με τα μεγέθη, να περιληφθεί στις μεγάλες μάχες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Oι 65.000 στρατιώτες που πήραν μέρος στη μάχη αυτή βρίσκονται κάτω από τους μέσους όρους των...
Μια μάχη χωρίς κέρδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας