• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 2.8°C
  0 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 5.2°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 8.4°C
  4 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  47%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.0°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.6°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  36%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 1.9°C
  5 BF
  51%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 2.2°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 2.5°C
  2 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  2 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 5.4°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  45%

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε προειδοποιήσει τις τότε κυβερνήσεις των Παπανδρέου και Σαμαρά να μη συνάψουν τα δηλητηριώδη δάνεια «διάσωσης»

EUROKINISSI

Ας σώσουμε την Ελλάδα! Ας ξαναχτίσουμε την Ευρώπη!

 • A-
 • A+

Τα επονομαζόμενα «μέτρα διάσωσης» της Τρόικας, που αποτελείται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν έσωσαν την Ελλάδα, αλλά την οδήγησαν σε μία βαθύτερη καταστροφή: ακόμα υψηλότερο δημόσιο χρέος, ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, υψηλότερη ανεργία και δριμύτερη φτώχεια. Η διάσωση εξυπηρέτησε κυρίως τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε προειδοποιήσει τις τότε κυβερνήσεις των Παπανδρέου και Σαμαρά να μη συνάψουν τα δηλητηριώδη δάνεια «διάσωσης». Ωστόσο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας συνήψαν τα δάνεια αυτά - σε συμφωνία με τα κόμματα εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

I. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση κατέστησε διαθέσιμα, ως πρώτο βήμα, 200 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για τα φτωχότερα θύματα της κρίσης, και μάλιστα χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεση του Γιούνκερ ή του Σόιμπλε. Υποστηρίζουμε περαιτέρω τέτοια μέτρα, που συμβαδίζουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα της προστασίας κατά της φτώχειας και της απώλειας της κατοικίας, καθώς και με την προστασία της υγείας και το δικαίωμα στην παιδεία.

Υποστηρίζουμε το κούρεμα του χρέους. Οποιος ξέρει πόσο κάνει ένα κι ένα, γνωρίζει ότι η Ελλάδα, την οποία η τρόικα έφερε στην σημερινή τραγική κατάστασή της, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της. Αυτή η καταστροφική λογική δεν πρόκειται να αλλάξει, αν η Ελλάδα συνεχίσει να κακοποιείται με τον ίδιο τρόπο.

Απαιτούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι συνυπεύθυνοι για την υπερχρέωση της Ελλάδας: τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα μέλη των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι σύμβουλοί τους. Αυτοί είναι οι υπόλογοι για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, που βασίστηκε σε παραποιημένα στοιχεία, για τις αξιολογήσεις, για τα δάνεια που επιβλήθηκαν και τις καταστροφικές συνέπειες τους.

ΙΙ. Είμαστε υπέρ τού να συμβαδίζει η ενδεχόμενη αποπληρωμή όχι ολόκληρου, αλλά μόνο του νόμιμου χρέους, με την οικονομική ανάκαμψη, την τήρηση των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς και με την κυριαρχία των ελληνικών κοινοβουλευτικών θεσμών.

Υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση στην αναθεώρηση πρακτικών των πρώην κυβερνήσεων: υπερβολικές αναθέσεις σε συμβούλους από τον αγγλοαμερικανικό χώρο, οικονομικά προνόμια για υπουργούς και βουλευτές (αυτοκίνητα, γενναιόδωρες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδίων κ.ά.). Θα θέλαμε αυτό να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις περισσότερες κυβερνήσεις και κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε.

Απαιτούμε η Ε.Ε και οι κυβερνήσεις της να σταματήσουν να θέτουν στη διάθεση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων το εργαλείο της φοροδιαφυγής. Αυτό ισχύει κυρίως για το Λουξεμβούργο, που μετατράπηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο παγκοσμίως, επί διακυβέρνησης του πρώην και επί πολλά έτη πρωθυπουργού της χώρας και νυν προέδρου της Επιτροπής Γιούνκερ. Το ίδιο ισχύει και για τη Μεγάλη Βρετανία, που χορήγησε μέσω της ρύθμισης «non-domiciled» βρετανικό διαβατήριο σε 116.000 εξαιρετικά εύπορους αλλοδαπούς, μεταξύ αυτών και σε πολλούς Ελληνες πολυεκατομμυριούχους, διασφαλίζοντας έτσι στην πράξη τη φορολογική τους απαλλαγή.

Υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα που οδηγούν στη μείωση των δυσανάλογων στρατιωτικών δαπανών για την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν συνέπεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967, που είχε στηριχθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εφτασε η στιγμή για την άρση των συνεπειών αυτών.

Υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα της δικαιοσύνης που αποσκοπούν στην αποκάλυψη της κυβερνητικής διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών. Υποστηρίζουμε επίσης την απαίτηση να καταβάλουν αποζημίωση προς την Ελλάδα οι γερμανικές και γαλλικές εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού.

ΙΙΙ. Η Ε.Ε. διακηρύσσει ότι αποτελεί ειρηνευτική δύναμη. Ωστόσο, η συμφιλίωση μετά την εθνικοσοσιαλιστική κατοχή της Ευρώπης ήταν, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο επιφανειακή. Ιδίως η γερμανική κυβέρνηση απώθησε στοχευμένα το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Η γερμανική πλευρά πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις. Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη σύσταση ενός «συμβουλίου σοφών» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανεξαρτήτως αυτού, πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο, στο οποίο καταναγκάστηκε η Ελλάδα το 1942 από το χιτλερικό καθεστώς.

Οι υπεύθυνοι γνωρίζουν, πώς μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της μία υπερχρεωμένη και γονατισμένη εθνική οικονομία. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, νόμιμη διάδοχος του «Τρίτου Ράιχ», απαλλάχθηκε τo 1953 με τη Συμφωνία του Λονδίνου από τα περισσότερα προπολεμικά και πολεμικά χρέη, προωθήθηκαν οι επενδύσεις, ανοικοδομήθηκε το κοινωνικό κράτος, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απέκτησαν εκ νέου δικαιώματα. Γιατί να αποκρύψουμε από την Ελλάδα - θύμα όλα εκείνα που διασφαλίστηκαν στη νόμιμη διάδοχο του Τρίτου Ράιχ;

ΙV. Η Ευρώπη πρέπει να ανοικοδομηθεί εκ νέου. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχει οικολογικό και κοινωνικό προσανατολισμό και να συμβαδίζει με τη δικαιοσύνη, την εδραίωση και ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών. Το μίσος, η ταπείνωση και η περιφρόνηση έναντι της Ελλάδας δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ενθαρρύνουμε όλες τις πρωτοβουλίες, τα κινήματα και τα κόμματα, τα οποία έχουν ταχθεί σε ένα δρόμο ανάλογο με αυτόν που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Υποστηρίζουμε κάθε μορφή ανταλλαγής πληροφοριών, δικτύωσης και δράσεων διαδήλωσης. Υπάρχουν και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε, στα οποία εκκρεμεί η αλλαγή των κυβερνήσεων εκείνων, που λόγω πεποίθησης, εκβιασμού, διαφθοράς ή ανοησίας παραμένουν προσκολλημένες στην πολιτική της τρόικας.

FaktenCheck: Hellas

Ακολουθήστε μας στο Google news
FAKTENCHECK
Λιτότητα και τρόικα
Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – και μάλιστα ανεξάρτητα από την έκβαση των «τελικών» επαφών μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μόνο τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο η χώρα θα πρέπει να πληρώσει προς τους...
Λιτότητα και τρόικα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός Αντιρατσιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ!
Βαθύ είναι το ρήγμα που καταγράφεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα που συγκροτούν την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της να αποκλείσει «σιωπηλά» το...
Εκτός Αντιρατσιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος ρήμαξε τη μεσαία τάξη;
Η μεσαία τάξη υπήρξε το κυρίως θύμα της οικονομικής κρίσης. Η μεσαία τάξη είναι αυτή που σήκωσε τα περισσότερα φορολογικά βάρη. Η μεσαία τάξη είναι αυτή που είχε τα περισσότερα όνειρα κοινωνικής ανάδειξης και...
Ποιος ρήμαξε τη μεσαία τάξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουλη η παρέμβαση των φασιστών σε αγροτικά μπλόκα
Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2012 που εμφανίστηκαν με αυξημένα εκλογικά ποσοστά οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να παρέμβουν όχι απλώς εκλογικά στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ή σε μεμονωμένες...
Υπουλη η παρέμβαση των φασιστών σε αγροτικά μπλόκα
FAKTENCHECK
Ο Γιούνκερ – ένας φίλος;
Ο Τσίπρας είναι «φίλος» του. Αυτά λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και συμπληρώνει: «Για να μείνει ωστόσο φίλος μου, πρέπει να τηρεί ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες». Κάτι που αυτός δεν έκανε στις αρχές Ιουνίου. Και...
Ο Γιούνκερ – ένας φίλος;
FAKTENCHECK
Μία άλλη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Λονδίνο και από τα τέλη του Ιανουαρίου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Λαπαβίτσας είναι εκπρόσωπος της αριστερής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ....
Μία άλλη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας