• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.8°C / 7.3°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 9.0°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.6°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.0°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.5°C / -0.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  1 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 7.5°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.0°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%

Η άμμος είναι χρήσιμη για... πάρκινγκ

 • A-
 • A+

Στον υγρότοπο της Επανομής, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας, ως ειδική ζώνη διατήρησης και ως καταφύγιο άγριας ζωής, οχήματα του δήμου εισέβαλαν ισοπεδώνοντας τις αμμοθίνες.

Στη συνέχεια μετέφεραν την άμμο σε χώρο beach bar για τη δημιουργία πάρκινγκ.

Ο υδροβιότοπος της Επανομής λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών πτηνών ενώ τα φυτά που φύονται στις αμμοθίνες συγκρατούν με τις ρίζες τους το λιγοστό έδαφος που υπάρχει.

Η παρέμβαση των οχημάτων του δήμου -και όχι για πρώτη φορά- σημειώθηκε σε έκταση που αποτελεί χώρο φωλεοποίησης για τον θαλασσοσφυριχτή (charadrius alexandrinus) -είδος πουλιού.

Εκεί επίσης φύεται και ο κρίνος της θάλασσας (pancratium maritimum).

Ησσονος σημασίας, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχτεί, η προστασία της βιοποικιλότητας για τον δήμο, που παραβιάζει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη νομοθεσία.

To μείζον είναι να... αναφύονται καινούργια beach bars.

«Τα οχήματα του δήμου αποψίλωσαν μια έκταση 3,5 στρεμμάτων. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την αυτοψία που διενήργησε η Δασική Υπηρεσία» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μπούσμπουρας, βιολόγος, μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Τα beach bars, που έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και μια δεκαετία, αυξάνονται και πληθύνονται. Ομως εδώ φωλιάζουν πολλά αποδημητικά πουλιά και σπάνια φυτά φυτρώνουν. Μπαίνουν με τα γκρέιντερ και ισοπεδώνουν τα πάντα» προσθέτει ο κ. Μπούσμπουρας.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών από την Ορνιθολογική Εταιρεία ενώ καλούνται οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να τη διερευνήσουν.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Κωνσταντίνας Ντεμίρη, υπεύθυνης περιβαλλοντικής πολιτικής της οργάνωσης, τα beach bars, σύμφωνα με τις δορυφορικές απεικονίσεις, συνιστούν μόνιμες κατασκευές ενώ τονίζεται ότι αντίστοιχες ενέργειες έχουν πολλάκις καταγραφεί στην περιοχή.

Μάλιστα υπογραμμίζεται πως ακόμη και η άμμος θεωρείται περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου και επομένως ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

«Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις απαγορεύονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ρητά, ενώ έρχονται σε αντίθεση και με τις δράσεις του προγράμματος LIFE+ (πρόγραμμα στο οποίο εταίρος ήταν και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποκατάσταση και προστασία των λιμνοθαλασσών Επανομής και Αγγελοχωρίου). Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται, παραβιάζονται οι ακόλουθες διατάξεις του Ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας: H απαγόρευση «κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως (...) ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες (...) καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».

Επίσης: «Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται η θήρα, η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων (...) ενώ δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων» τονίζεται με έμφαση.

Καλείται δε ο δήμος να προβεί στα δέοντα για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε και ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας-Αλληλεγγύης Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις επί των καταγγελιών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Η καταστροφή και το ξεπούλημα της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς θα είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ: Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Από την κάψουλα του χρόνου στη... ρωγμή του
Στο Κοινωφελές Ιδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή μεταβιβάστηκε απότη Μονή Τοπλού πριν από αρκετά χρόνια, έκταση 25.000 στρεμμάτων, με ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και...
Από την κάψουλα του χρόνου στη... ρωγμή του
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ: Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Ολα όσα αρνηθήκαμε...
Στην παραλία της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, που την αποκαλούν εξαιτίας της φυσικής της ομορφιάς Σαχάρα ή Χρυσή Αμμουδιά, υπάρχει καταγεγραμμένο υγροτοπικό σύστημα αμμοθινών με την ονομασία Ελος Μοίρας. Η...
Ολα όσα αρνηθήκαμε...
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ: Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Επιλεκτική ερμηνεία της νομιμότητας
«Οι κατάρες της περιοχής μας είναι το φυσικό της κάλλος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Πεντελικό Ορος». Ετσι αντιμετωπίζεται από την πλειονότητα των δημοτικών αρχόντων ο Μαραθώνας. Και όταν το θέαμα...
Επιλεκτική ερμηνεία της νομιμότητας
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ: Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Ο βασιλιάς της Wall Street που λατρεύει τους φοίνικες
Στην Ιο ο Ελληνοαμερικανός εκατομμυριούχος Αγγελος Μιχαλόπουλος μόνο άγνωστος δεν είναι. Κατέχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 17% της έκτασης του νησιού, ενώ χάρη στις άοκνες προσπάθειές του πέτυχε την...
Ο βασιλιάς της Wall Street που λατρεύει τους φοίνικες
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ: Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Μια... δραστήρια δήμαρχος
Στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού ένας μικρός παράκτιος υγροβιότοπος που τροφοδοτείται από πηγές γλυκού νερού και ρέματα και υπάγεται σε δύο κωδικούς Natura 2000 κατά τη διάρκεια ελέγχου το 2014 για παράβαση της...
Μια... δραστήρια δήμαρχος
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ: Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Η άνιση μάχη για τη σωτηρία γης και ακτών
Το φυσικό μας περιβάλλον και η ιστορική μας κληρονομιά συνιστούν τους πολύτιμους και μοναδικούς εθνικούς μας πόρους και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τη βαριά μας βιομηχανία. Και αυτό αποτελεί κοινό τόπο....
Η άνιση μάχη για τη σωτηρία γης και ακτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας