• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.1°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 11.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.6°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 10.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 10.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  34%

Οι αρχαιότητες κινδυνεύουν να αποτελέσουν το ντεκόρ στις πίστες του γκολφ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Από την κάψουλα του χρόνου στη... ρωγμή του

 • A-
 • A+

Στο Κοινωφελές Ιδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή μεταβιβάστηκε πριν από αρκετά χρόνια έκταση 25.000 στρεμμάτων.

Μια έκταση με ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εξαιρετικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Εκταση που αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000, ενώ εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας πoυ το 2015 ορίστηκε από την UNESCO ως γεωπάρκο.

Η περιοχή περιλαμβάνει το φοινικόδασος Βάι, τον αρχαιολογικό τόπο Ιτάνου, τον υγρότοπο Μαριδάτη καθώς και δασικές εκτάσεις.

Στη Μονή Τοπλού, που προέβη στη μεταβίβαση αυτής της έκτασης, ανήκουν συνολικά 45.000 στρέμματα ενώ ο ηγούμενος είναι και ο μοναδικός καλόγερος της Μονής.

Το Δ.Σ. της «Παναγίας Ακρωτηριανής», στο οποίο μετέχει και ο ηγούμενος όπως και ο δήμαρχος της Σητείας, παραχωρεί στη συνέχεια την έκταση των 25.000 στρεμμάτων στη χρηματιστηριακή εταιρεία του Λονδίνου Loyalward Ltd, δίχως την καταβολή ενός ευρώ.

Μια εταιρεία τα σχέδια της οποίας προδικάζουν περί πιθανής επενδυτικής φούσκας της κτηματαγοράς, όπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Αριστείδης Παπαδάκης εκ μέρους του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Οικοκρήτη.

Σε πρώτη φάση η εταιρεία παρουσιάζει το φαραωνικό επενδυτικό της σχέδιο, που περιλαμβάνει 7.000 κλίνες, τρία γήπεδα γκολφ και πολλές πισίνες.

Το σχέδιο ακυρώνεται κατόπιν προσφυγής στο ΣτΕ φορέων και πολιτών, ενώ το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο απευθύνει έκκληση κάνοντας λόγο για 100 αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή που συνιστούν «μοναδική κάψουλα χρόνου».

Ομως με τις γνωστές διαδικασίες fast track εγκρίνεται με Π.Δ. τον περασμένο Μάρτιο σχέδιο ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της εταιρείας, μικρότερης δυναμικότητας.

Το ύψος της επένδυσης προσδιορίζεται στα 270 εκατομμύρια και βρίσκεται στην ίδια έκταση γης.

Τα σχέδια προβλέπουν πέντε ξενοδοχεία 1.963 κλινών, γήπεδο γκολφ και βοηθητικές υποδομές, όπως δρόμοι, μονάδα αφαλάτωσης, εγκαταστάσεις αναψυχής και άλλα πολλά.

«Σε όλη την Ευρώπη μπορεί να βρει κανείς άφθονα παραδείγματα όπου οι προστατευόμενες περιοχές λειτουργούν με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των φυσικών πόρων και του υγιούς περιβάλλοντος, ώστε να συμβάλουν σε επαρκές και σταθερό εισόδημα για τις τοπικές κοινωνίες, το οποίο μάλιστα αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Στη χώρα μας, αντί να αποτελούν πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία και για την εθνική οικονομία, αφήνονται στις ορέξεις ολίγων επενδυτών και οδηγούνται στην υποβάθμιση (...) συρρικνώνοντας στην πραγματικότητα τον αριθμό των θέσεων εργασίας, την ποιότητα και την πολυπλοκότητα της απασχόλησης που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ομαλή λειτουργία των περιοχών του Δικτύου Natura», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οικοκρήτη εκφράζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη ανησυχία της για το γεγονός ότι «στην πλέον ξηροθερμική περιοχή της Ευρώπης θα απαιτούνται για την άρδευση του γκολφ 480-1.280 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ετησίως καθώς και 300.000 κ.μ. ετησίως για τις ανάγκες ύδρευσης των ξενοδοχείων».

Στις 10 Μαΐου 17 φορείς και πολίτες καταθέτουν στο ΣτΕ νέα αίτηση ακύρωσης του Π.Δ.

«Το Σύνταγμά μας ορίζει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. (...) Σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς και οι πολίτες για να αποτραπεί η καταστροφή της τεράστιας οικολογικής και αρχαιολογικής σημασίας περιοχής του Κάβο Σίδερο, του γειτονικού Κάβο Πλάκο, όπου προωθείται ανάλογο εγχείρημα, και όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας» σημειώνει η Οικοκρήτη.

Ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκπέμπει σήμα κινδύνου σημειώνοντας πως οι εντοπισμένες αρχαιότητες της περιοχής κινδυνεύουν να αποτελέσουν το ντεκόρ στις πίστες του γκολφ.

«Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού βασίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και τον σεβασμό τους, αλλά και στην ιστορική μνήμη που μας διδάσκει πολλά και στο σήμερα. Το τοπίο, ο αρχαιολογικός πλούτος και η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι ο πραγματικός πλούτος, τον οποίο καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε» καταλήγει η ανακοίνωση των αρχαιολόγων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ: Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Η άμμος είναι χρήσιμη για... πάρκινγκ
Στον υγρότοπο της Επανομής, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας, ως ειδική ζώνη διατήρησης και ως καταφύγιο άγριας ζωής, οχήματα του δήμου εισέβαλαν ισοπεδώνοντας τις αμμοθίνες....
Η άμμος είναι χρήσιμη για... πάρκινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
Πρωτοβουλία για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης και αύξηση της βιωσιμότητας των παράκτιων περιοχών, έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο Blue Ιslands.
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μάχη της άμμου στη Σταλίδα
Ενας αδυσώπητος πόλεμος μαίνεται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης όπου επιβάλλεται (ως συνήθως) ο νόμος του ισχυρού. Ο λόγος για τις καταπατήσεις αιγιαλού και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες από...
Η μάχη της άμμου στη Σταλίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για γνωστά ξενοδοχεία από το δίκτυο ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ
Τη συστηματική καταπάτηση και καταστροφή αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του δημοσίου από ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις της Κρήτης, καταγγέλει το Παγκρήτιο Δίκτυο...
Καταγγελία για γνωστά ξενοδοχεία από το δίκτυο ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
113 γαλάζιες σημαίες στην Κρήτη για το 2018
Συνολικά 113 παραλίες της Κρήτης βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε 47 χώρες στον σχετικό κατάλογο με συνολικά 519 βραβευμένες ακτές για το έτος 2018. Η...
113 γαλάζιες σημαίες στην Κρήτη για το 2018
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα έργα του Γαργαδόρου
Με μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών» συναντήθηκε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, σχετικά με το έργο στην παραλία του Γαργαδόρου. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας...
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα έργα του Γαργαδόρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας