• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 26.3°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.6°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.2°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 22.4°C
  2 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 27.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 22.8°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 25.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  49%

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» κατά της ΑΕΠΙ

 • A-
 • A+

Ενα κίνημα «δεν πληρώνω» γεννιέται σιγά σιγά ανάμεσα στους χρήστες της μουσικής, τα μπαρ δηλαδή, τις καφετέριες και τα εστιατόρια - τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να πληρώνουν συνδρομή στην ΑΕΠΙ.

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις πως μέρος των εισπραχθέντων χρημάτων πηγαίνει σε υπέρογκους μισθούς των μελών του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας και όχι στους δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς), οι μαγαζάτορες είναι έξαλλοι. Το νέο κίνημα αναμένεται να διογκωθεί.

«Μην τολμήσει να εμφανιστεί πράκτορας της ΑΕΠΙ στο μαγαζί μου», μας έλεγε χθες ένας ιδιοκτήτης μικρού καφέ-μπαρ στο κέντρο της Αθήνας αποτυπώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και τα συναισθήματα της πλειονότητας των ιδιοκτητών.

52.000 ευρώ τον μήνα

Το πόρισμα του ελέγχου ορκωτών λογιστών στην ΑΕΠΙ έφερε στο φως τερατώδη πράγματα. Μέσα σε μία χρονιά, μόνο, το 2011, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εισέπραξε 625.565 ευρώ, δηλαδή μισθό άνω των 52.000 ευρώ μηνιαίως.

Κάπως ριγμένος ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έπαιρνε 195.544 ευρώ, ούτε 16 χιλιάρικα τον μήνα. Τουλάχιστον ο γενικός διευθυντής της ΑΕΠΙ ανέβαινε στα 294.450 ευρώ τον χρόνο και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Γραμματείας στα 466.266 ευρώ (δηλαδή 38 χιλιάδες ευρώ τον μήνα).

Είχε δίκιο ο πρόεδρος της Αυτοδιαχείρισης (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων) Γιάννης Γλέζος που τα λέει χρόνια τώρα:

«Οταν πριν από τόσους μήνες, δημοσίως και επωνύμως, τα έγραφα και τα έλεγα όλα αυτά, ουδείς από όσους τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα δεν στάθηκε στο πλευρό μου, αλλά και κανείς δεν τόλμησε να αντικρούσει τα αδιάσειστα οικονομικά στοιχεία που έδωσα πρώτος στη δημοσιότητα», αναφέρει σε δήλωσή του.

«Αντιθέτως, κάποια μέλη της ΑΕΠΙ, που επιθυμούσαν να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο όπως ακριβώς το ήθελε η ΑΕΠΙ, έλεγαν ότι μιλούσα με εμπάθεια και ότι προσπαθούσα να μαζέψω μέλη για την Αυτοδιαχείριση».

Αλλη πονεμένη ιστορία αυτή. Το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Τον Δεκέμβριο του 2015 το έβγαλε για διαβούλευση το υπουργείο Πολιτισμού και 14 μήνες μετά δεν το έχει φέρει ακόμα στη Βουλή. Απίστευτα πράγματα.

Λέει και ακόμη κάτι ο Γιάννης Γλέζος: «Μου κάνει εντύπωση η απουσία οποιασδήποτε δημόσιας ανακοίνωσης για το θέμα από το ΜΕΤΡΟΝ και το ΣΩΜΣΕ [σωματεία μελών της ΑΕΠΙ], με των οποίων τα χρήματα γίνονταν όλα αυτά». Η αλήθεια είναι πως το ΜΕΤΡΟΝ και το ΣΩΜΣΕ ανακοίνωσαν πως θα... βγάλουν ανακοίνωση!

«Καλοστημένο πάρτυ»

«Μετά τη δημοσίευση του πορίσματος του οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ το Δ.Σ. του ΜΕΤΡΟΝ συνεδρίασε σήμερα από κοινού με το Δ.Σ. του ΣΩΜΣΕ. Θα στείλουμε ενημερωτικό σημείωμα στα μέλη των σωματείων, στο οποίο θα τα ενημερώνουμε για τις εξελίξεις και για τις κοινές προτάσεις των Δ.Σ. Οι συνάδελφοι να ξέρουν ότι με ψυχραιμία και προσοχή το ΜΕΤΡΟΝ στηρίζει τα συμφέροντά τους».

Στην πραγματικότητα, το κίνημα «δεν πληρώνω» από τους χρήστες μουσικής στρέφεται ενάντια στους δημιουργούς και όχι στην ΑΕΠΙ και σίγουρα είναι ο χειρότερος τρόπος θεραπείας του προβλήματος.

«Απίστευτα είναι τα στοιχεία για την ΑΕΠΙ, η οποία διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Ελληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς, μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης», σημειώνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης.

«Πρόκειται για αποκαλύψεις που, αν επιβεβαιωθούν, δείχνουν ένα καλοστημένο πάρτι εκατομμυρίων που καρπώνονταν οι λίγοι, εκλεκτοί της ΑΕΠΙ, εις βάρος τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών».

Κι ερωτά σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί σχετικά με τα ευρήματα του πορίσματος. Το υπουργείο Πολιτισμού προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος. Ούτε μία λέξη δεν βρήκε να πει;

Αλλο πνευματικά και άλλο συγγενικά δικαιώματα

Την πληρώνει χωρίς να φταίει και ο οργανισμός «GEA - GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ» που είναι υπεύθυνος για τα συγγενικά δικαιώματα (εντελώς διαφορετικά από τα πνευματικά).

Ο GEA έχει τεράστια διαφορά σε σύγκριση με την ΑΕΠΙ: δεν είναι Ανώνυμη Εταιρεία αλλά Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης.

«Με λύπη παρατηρούμε ότι, με αφορμή το πόρισμα, στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάλλεται συλλήβδην ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα», λένε σε ανακοίνωσή τους.

«Ο οργανισμός μας διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα επί της ηχογραφημένης μουσικής, δηλαδή τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών, και των παραγωγών των ηχογραφημάτων. Η λειτουργία του είναι μη κερδοσκοπική. Διοικείται αμισθί από τους δικαιούχους και ανήκει σε αυτούς.

»Κάθε χρόνο υπόκειται εθελούσια σε εξωτερικό οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία. Το πόρισμα αναρτάται στον ιστότοπό μας.

»Διατυπώνουμε την ευχή οι αρχές της μη κερδοσκοπικής λειτουργίας και της αυτοδιοίκησης, παγκόσμιες αξίες και πυλώνες της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων, να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων (συνθετών και στιχουργών)».

related-articles]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Στην αντεπίθεση περνάει η ΑΕΠΙ
Σε μια σειρά από ενέργειες περνάει η διοίκηση της ΑΕΠΙ, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα. Ετσι, με χθεσινή της ανακοίνωση και μετά τη δημόσια κατακραυγή,...
Στην αντεπίθεση περνάει η ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Σπάνε τη σιωπή οι δημιουργοί σχετικά με την ΑΕΠΙ
Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έστειλε στον εισαγγελέα το πόρισμα που αποκαλύπτει τους σκανδαλώδεις μισθούς των στελεχών της εταιρείας από τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, που αρχίζουν να εξεγείρονται με τη σειρά...
Σπάνε τη σιωπή οι δημιουργοί σχετικά με την ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Νέες πιέσεις για αλλαγές στα πνευματικά δικαιώματα
Με μία πρωτοφανή κίνηση την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση της ΑΕΠΙ αποφάσισε να δώσει άλλη μία «μάχη» ούτως ώστε να μην απολέσει τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνει διαχρονικά. Οπλο της, όλα αυτά τα χρόνια, ο...
Νέες πιέσεις για αλλαγές στα πνευματικά δικαιώματα
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
«Παίζουν» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την έκθεση-καταπέλτη των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά της ΑΕΠΙ Α.Ε. αλλά και τους ελέγχους των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους, η υπόθεση πέρασε πλέον...
«Παίζουν» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Προβλέπει ανεξάρτητο επίτροπο εξυγίανσης
Από χθες το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προφανώς έπαιξαν ρόλο και όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τους μισθούς-μαμούθ στην ΑΕΠΙ και τα...
Προβλέπει ανεξάρτητο επίτροπο εξυγίανσης
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
ΑΕΠΙ: οι μέτοχοι κερνούσαν, οι μέτοχοι έπιναν!
'Εκθεση «καταπέλτης» των ορκωτών λογιστών επιβεβαιώνει πλήρως τα δημοσιεύματα της «Εφ. Συν.» για τον τρόπο διοίκησης, τις ζημίες, τα παραπλανητικά στοιχεία και τις αιτίες για τις οποίες οι Ελληνες δημιουργοί...
ΑΕΠΙ: οι μέτοχοι κερνούσαν, οι μέτοχοι έπιναν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας