• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.9°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.4°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.1°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 10.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 8.9°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 7.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 6.0°C
  0 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 8.3°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  54%

Με διήμερο τελεσίγραφο η ΑΕΠΙ εκβίασε τα μέλη της για συμφωνία τους σε ανοιχτή επιστολή προς τη νέα υπουργό Πολιτισμού, με την οποία ζητά μεγαλύτερη προστασία «έναντι των μεθοδεύσεων των χρηστών μουσικής»

Νέες πιέσεις για αλλαγές στα πνευματικά δικαιώματα

 • A-
 • A+

Με μία πρωτοφανή κίνηση την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση της ΑΕΠΙ αποφάσισε να δώσει άλλη μία «μάχη» ούτως ώστε να μην απολέσει τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνει διαχρονικά.

Οπλο της, όλα αυτά τα χρόνια, ο δικαιολογημένος φόβος των πνευματικών δημιουργών μήπως και χαθούν τα πολλά για ορισμένους και τα λιγοστά για τους περισσότερους έσοδα που τους εξασφαλίζει η Εταιρεία.

Οπλο της, επίσης, οι ανοιχτές απειλές για μετακόμιση της εταιρείας στην Κύπρο. Κάπως έτσι κατάφερε να πετύχει τροποποιήσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, ώστε να περιορίζονται οι δυνατότητες ελέγχων στα οικονομικά και στη διαχείριση των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Τώρα λοιπόν που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου, θεώρησε η ΑΕΠΙ καλό να μεγιστοποιήσει ξανά τις απαιτήσεις της.

Με ανοιχτό γράμμα προς την υπουργό και αφού τη συγχαίρει, η διοίκηση της ΑΕΠΙ αναφέρει: «Στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, που πρόκειται να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 26/2014, επιχειρήθηκε να συμπεριληφθεί μία σειρά αντισυνταγματικών και αντικοινοτικών διατάξεων που δεν είχαν σχέση με το περιεχόμενο της εν λόγω Οδηγίας.

Αντίθετα, οι διατάξεις αυτές, σε μεγάλο βαθμό, αποσκοπούσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των χρηστών μουσικής να απαλλαγούν από τη νόμιμη υποχρέωσή τους για καταβολή της προβλεπόμενης από τον νόμο αμοιβής για τη χρήση και εκμετάλλευση των έργων μας στις επιχειρήσεις τους.

Μετά τη σθεναρή αντίδρασή μας ως δημιουργών και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης που μας εκπροσωπούν, ορισμένες από τις διατάξεις αυτές έχουν αφαιρεθεί, ωστόσο στο νέο νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς στη Συνέντευξη Τύπου στις 13/10/2016, υπάρχουν σημεία που χρειάζονται πιο προσεκτική και ξεκάθαρη διατύπωση, ώστε να διασφαλιστούν τα πνευματικά μας δικαιώματα έναντι των μεθοδεύσεων των χρηστών μουσικής».

Στη συνέχεια η ΑΕΠΙ ζητά συνάντηση με τη Λυδία Κονιόρδου. Ισως για να πιέσει για επιπλέον αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Το πρωτοφανές όμως της επιστολής αυτής είναι ότι συνοδεύτηκε με προσωπικό μήνυμα προς τα χιλιάδες μέλη της ΑΕΠΙ, με το οποίο διευκρινίζεται ότι αν μέσα σε δύο ημέρες, και συγκεκριμένα μέχρι την περασμένη Παρασκευή, δεν αποστείλουν σημείωμα με τη διαφωνία τους, τότε η υπογραφή τους θα συνοδεύει το γράμμα της ΑΕΠΙ προς τη Λυδία Κονιόρδου.

Η «Εφ.Συν.», έχοντας ασχοληθεί αναλυτικά με τα προβλήματα των πνευματικών δημιουργών, με το νομοσχέδιο και με τη δράση της ΑΕΠΙ, έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από θυμωμένους δημιουργούς που εύλογα είναι έξαλλοι με την εκβιαστική αυτή επιστολή απόσπασης των υπογραφών τους.

Αντίδραση του ΜΕΤΡΟΝ

Αμεση ήταν και η αντίδραση του σωματείου ΜΕΤΡΟΝ, μέλους της ΑΕΠΙ, που εκπροσωπεί 126 δημιουργούς πνευματικών δικαιωμάτων, προς τη διοίκηση της εταιρείας.

«Συμφωνούμε πως επιβάλλεται να συναντηθούμε με τη νέα υπουργό Πολιτισμού» γράφουν προς τη διοίκηση της ΑΕΠΙ.

«Ζητούμε να παραστούμε μαζί με τους εκπροσώπους της ΑΕΠΙ στη συνάντηση με τη νέα υπουργό, όπως και να προηγηθεί ενημέρωσή μας και προετοιμασία πιθανών κοινών μας θέσεων.

»Αδεια χρήσης των υπογραφών μας για την κοινοποίηση της επιστολής σας προς οιοδήποτε πολιτικό ή διοικητικό Φορέα δεν μπορούμε να σας δώσουμε εν λευκώ, αφού δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από σας για τα εξής θέματα:

α) Ακριβώς ποια είναι τα σημεία που χρειάζονται με βάση την επιστολή σας πιο προσεκτική και ξεκάθαρη διατύπωση στο σχέδιο νόμου, ώστε να διασφαλιστούν τα πνευματικά μας δικαιώματα έναντι των μεθοδεύσεων των χρηστών μουσικής;

β) Ποιοι είναι οι δημιουργοί που απευθύνουν το κάλεσμα (και που θα στελεχώσουν την αντιπροσωπεία δημιουργών) και σε ποιες επιστολές προς το υπουργείο αναφέρεστε;

»Επίσης, γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται εκπροσώπηση του ΜΕΤΡΟΝ ως αναγνωρισμένου σωματείου; Αναμένουμε πρόσκλησή σας ώστε να στηρίξουμε από κοινού στη συνάντηση τα δικαιώματά μας έναντι των χρηστών, αλλά και να ενημερωθούμε για τις υπόλοιπες πτυχές του νόμου και τις προθέσεις του υπουργείου».

Την επιστολή υπογράφει το Δ.Σ. του ΜΕΤΡΟΝ: Φοίβος Δεληβοριάς, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αντώνης Πλέσσας, Γιώργος Ανδρέου, Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Φοίβος Τασσόπουλος.

Είναι βέβαιο ότι εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου θα ενταθούν οι πιέσεις όλων των ενδιαφερομένων προς τη νέα υπουργό την ίδια στιγμή που ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς, πότε και αν τελικά η μεταφορά της ΑΕΠΙ στην Κύπρο ακυρώθηκε.

Προφανώς οι πράξεις αυτού του «δράματος» δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η συνέχεια αναμένεται, όχι βέβαια στο «σανίδι» αλλά πλέον μέσα στη Βουλή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Σπάνε τη σιωπή οι δημιουργοί σχετικά με την ΑΕΠΙ
Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έστειλε στον εισαγγελέα το πόρισμα που αποκαλύπτει τους σκανδαλώδεις μισθούς των στελεχών της εταιρείας από τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, που αρχίζουν να εξεγείρονται με τη σειρά...
Σπάνε τη σιωπή οι δημιουργοί σχετικά με την ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Στην αντεπίθεση περνάει η ΑΕΠΙ
Σε μια σειρά από ενέργειες περνάει η διοίκηση της ΑΕΠΙ, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα. Ετσι, με χθεσινή της ανακοίνωση και μετά τη δημόσια κατακραυγή,...
Στην αντεπίθεση περνάει η ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» κατά της ΑΕΠΙ
Ενα κίνημα «δεν πληρώνω» γεννιέται σιγά σιγά ανάμεσα στους χρήστες της μουσικής, δηλαδή τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να πληρώνουν συνδρομή στην ΑΕΠΙ. Μετά και...
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» κατά της ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
«Κυρία Κονιόρδου, ΤΕΛΟΣ»
Με μια εξαιρετικά σκληρή δημόσια επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού το σωματείο δημιουργών «ΑΣΜΑ 450+» διακόπτει κάθε επαφή μαζί της θεωρώντας πως η Λυδία Κονιόρδου «επέλεξε όχι το μέρος των συναδέλφων της...
«Κυρία Κονιόρδου, ΤΕΛΟΣ»
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
«Παίζουν» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την έκθεση-καταπέλτη των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά της ΑΕΠΙ Α.Ε. αλλά και τους ελέγχους των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους, η υπόθεση πέρασε πλέον...
«Παίζουν» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Προβλέπει ανεξάρτητο επίτροπο εξυγίανσης
Από χθες το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προφανώς έπαιξαν ρόλο και όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τους μισθούς-μαμούθ στην ΑΕΠΙ και τα...
Προβλέπει ανεξάρτητο επίτροπο εξυγίανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας