• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.0°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%

Στη Λευκωσία η έδρα της ΑΕΠΙ, που θα λειτουργεί με υποκατάστημα στην Ελλάδα

Η ΑΕΠΙ πάει στην Κύπρο και με... αλλαγμένο καταστατικό

 • A-
 • A+

Κούνησε και τυπικά πλέον το μαντίλι στους Ελληνες δημιουργούς η δεσπόζουσα στον χώρο Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΠΙ, ο μεγαλύτερος δηλαδή Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η δημοσίευση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της τελευταίας τροποποίησης του καταστατικού της ΑΕΠΙ Α.Ε. στις 4/8/2016 δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την τελεσίδικη απόφαση των μετόχων της εταιρείας.

Δικαιώνεται έτσι η «Εφ.Συν.» που σε σειρά δημοσιευμάτων της (όλα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας: Φάκελος ΑΕΠΙ) παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αυτή πορεύτηκε επί δεκαετίες, τα προβλήματα των δημιουργών και των χρηστών, τις καταγγελίες και τους ελλιπείς ελέγχους, τις θυγατρικές εταιρείες με την ίδια έδρα και τα κοινά λογιστήρια, τις ζημίες, τις απολαβές αλλά και τα μη κατανεμημένα ποσά αγνώστων ή εκλιπόντων (χωρίς συγγενείς) δημιουργών.

Φυσικά η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε και τη βιαστική και εν κρυπτώ απόφαση της εταιρείας μετακόμισής της στην Κύπρο, μόλις η πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν να εφαρμόσουν με νόμο τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και να βάλουν τάξη ελέγχοντας πλέον συστηματικά τις αδιαφανείς μεθόδους διοίκησης παρόμοιων οργανισμών που χειρίζονται τον πνευματικό πλούτο της χώρας και των δημιουργών της.

Την ώρα λοιπόν που το νομοσχέδιο για τη «συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας υπουργείου» κατατίθεται στη Βουλή (το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) η ΑΕΠΙ φεύγει από την Ελλάδα!

Και, εννοείται, όχι μόνο για φορολογικούς λόγους. Σημειώνεται επιπλέον ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμα ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.

Επίσης, στα μέσα Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην ΑΕΠΙ έλεγχοι από φορολογικές αρχές, τα ευρήματα των οποίων όμως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Αν θυμάστε, η ίδια η εταιρεία είχε σπεύσει να ανακοινώσει απαντώντας στην «Εφ.Συν.» ότι με νέα απόφαση του Δ.Σ. (το οποίο όμως είχε ήδη καταργηθεί) και της γενικής συνέλευσης των μετόχων η μεταφορά στην Κύπρο ανεστάλη.

Η μεταφορά της ΑΕΠΙ στην Κύπρο λοιπόν είναι πια δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η σοβαρή ανησυχία των μελών της για τον τρόπο που θα συνεχίσει αυτή η δεσπόζουσα εταιρεία τη λειτουργία της, για τη διασύνδεσή της με τις «οικογενειακές» θυγατρικές που παραμένουν στην Ελλάδα, για τους θεσμικούς ελέγχους που είναι άγνωστο πώς και από ποιον θα διενεργούνται, για τις δικαστικές υποθέσεις και το πώς θα εκδικάζονται και πλήθος άλλων εύλογων ερωτημάτων.

Τόσο η εταιρεία όσο και η πολιτεία καλούνται να δώσουν απαντήσεις, πρώτα απ' όλα στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας, στους συνθέτες και τους στιχουργούς μας.

Το νέο καταστατικό

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του ΓΕΜΗ και το νέο καταστατικό, η ΑΕΠΙ Α.Ε. θα φέρει και τον τίτλο AEPI S.A. στις σχέσεις της με την αλλοδαπή.

Εδρα της ορίζεται η Λευκωσία Κύπρου κι εκεί θα εκδικάζεται κάθε υπόθεση που θα την αφορά.

Στην Ελλάδα (όπως και στο εξωτερικό) θα διατηρεί μόνο υποκαταστήματα και πρακτορεία.

Οπως καταλαβαίνετε, η ΑΕΠΙ Α.Ε. θα λειτουργεί πια υπό το νομικό καθεστώς της Κύπρου.

Το νέο, τροποποιημένο καταστατικό αναφέρει όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μετόχων και τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των μελών του Δ.Σ. και της Γ.Σ., αλλά και το πότε και με ποιους όρους απαλλάσσονται από τις ευθύνες αυτές.

Περιγράφει το πότε και με άδεια τίνος οι μέτοχοι μπορούν να μετέχουν σε εταιρείες με παρόμοιους σκοπούς, το πώς εκλέγεται από τη Γ.Σ. ο εκάστοτε ορκωτός ελεγκτής και πώς γίνεται η εκκαθάριση της εταιρείας αν χρειαστεί.

Η ημερομηνία της κατάθεσης του νέου καταστατικού είναι η 31η Μαρτίου του 2016 και την υπογράφει ο τέως (;) πρόεδρος Κ. Τριπολίτης.

Iσολογισμός με πολλές ενστάσεις

Επίσης στο Γενικό Μητρώο έχει καταχωριστεί και ο τελευταίος αναλυτικός ισολογισμός (για το έτος 2014), στοιχεία του οποίου σας έχουμε παρουσιάσει ήδη.

Εκεί καταγράψαμε και τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι ελεγκτές για την επισφαλή πορεία των οικονομικών της εταιρείας που περισσότερο στηρίζεται σε μελλοντικές εκτιμήσεις για τα έσοδα «παραβλέποντας» τις ζημίες και τα χρέη, το τραπεζικό δάνειο των 2,9 εκατ. που επανεμφανίζεται αμείωτο κάθε χρόνο, το παθητικό των 64 εκατ. ευρώ και τον τελευταίο πλήρη τακτικό φορολογικό έλεγχο που, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, έλαβε χώρα το 2005!

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περαίωση μέχρι το έτος 2009 από τη ΦΑΕ Αθηνών ενώ, μετέπειτα, ο έλεγχος γινόταν από τους εκλεγμένους ορκωτούς λογιστές.

Η εταιρεία αποδίδει την προβληματική πορεία της στην οικονομική κρίση και στο «κούρεμα» των ομολόγων, αναγγέλλοντας παράλληλα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για να εξυγιάνει τα οικονομικά.

Το «συμβολικό» δε στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η οικονομική διευθύντρια που συντάσσει κατά κύριο λόγο αυτό το σχέδιο είναι η ίδια που είχε προσπαθήσει να συντάξει ένα παρόμοιο την εποχή της κατάρρευσης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν και στο προσάρτημα που κατατέθηκε με τον ισολογισμό.

Εκεί υπάρχει αναφορά στις παρεκκλίσεις που έγιναν χάριν της πραγματικής εικόνας, όπως η απουσία ετήσιων οικονομικών καταστάσεων με απόλυτη σαφήνεια σύμφωνα με τον νόμο.

Δεν έγιναν το 2014 οι προβλεπόμενες αποσβέσεις στα περιουσιακά στοιχεία.

Οι αποτιμήσεις των χρηματοοικονομικών μέσων δεν έγιναν στην εύλογη αξία.

Επίσης έχουν ενδιαφέρον τα οχήματα της εταιρείας (;) που αναφέρονται στο προσάρτημα: Range Rover, Chrysler IEX, Audi A3, Combinat EE (μοτοποδήλατο), Honda Astrea, Daelim Citi (2), Chongoing Lifay, Paggio MP3.

Αναφέρονται ακόμα τα έξοδα εξοπλισμού γραφείων, ο εξοπλισμός σε ακίνητα τρίτων, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και υπολογιστών κ.λπ.

Με σύνολο αναπόσβεστης αξίας 9,8 εκατ. ευρώ που συμπληρώνονται από άλλα 3,8 εκατ. από άλλης μορφής έξοδα (έρευνες, ψηφιακό μέλλον, προγραμματισμός μηχανοργάνωσης κ.λπ.).

Το προσάρτημα αναφέρει ότι δεν σχηματίστηκαν προβλέψεις για υποτίμηση παγίων περιουσιακών στοιχείων, ενώ υπολογίζονται άλλα 780.000 ευρώ έξοδα για έργα πληροφορικής και τεκμηρίωσης για το αρχείο κ.λπ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο προσάρτημα οι οικονομικές δοσοληψίες με τις θυγατρικές εταιρείες της ΑΕΠΙ, την ΕΔΙΣ Α.Ε., την OPUS ΕΠΕ, τη ΛΥΜΠΕΡΗ Π.Μ., τη ΣΟΠΕ Ο.Ε. και τη Β2FLOW Α.Ε.

Για παράδειγμα, εμφανίζεται να πληρώνουν ενοίκια η μία εταιρεία στην άλλη (π.χ. η ΑΕΠΙ στην ΕΔΙΣ), ενώ όλες δηλώνουν ως έδρα τους το κτίριο της ΑΕΠΙ, έχουν κοινά λογιστήρια και ανήκουν σε μέλη της ίδιας οικογένειας που κατέχει και την ΑΕΠΙ.

Η «οικογενειακή» θυγατρική

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το τελευταίο κωδικοποιημένο καταστατικό της «θυγατρικής» ΕΔΙΣ Α.Ε. (σκοπός της η παροχή υπηρεσιών σε τρίτους διά μέσου της εκμετάλλευσης συστημάτων μηχανοργάνωσης κ.λπ.), που έχει αναλυτική περιγραφή των αυξήσεων αλλά και των… μειώσεων κεφαλαίου.

Εξάλλου το συγκεκριμένο άρθρο 5 που περιγράφει τις συνεχείς αυξομειώσεις είναι και αυτό που τροποποιήθηκε.

Ενώ υπήρχαν συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου από την ίδρυση της εταιρείας στις 8/5/2015 με απόφαση της Γ.Σ. των μετόχων «το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε με επιστροφή μετρητών στους μετόχους.

Η ονομαστική αξία εκάστης μετοχής μειώθηκε κατά 1,11 ευρώ και συγκεκριμένα, από το ποσό των 7,55 ευρώ στο ποσό των 6,44 ευρώ ανά μετοχή.

Ετσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας το οποίο είναι διηρημένο σε 441.000 ονομαστικές μετοχές μειώθηκε από το ποσό των 3.329.550,00 ευρώ στο ποσό των 2.840.040,00 ευρώ».

Με βάση αυτή την τροποποίηση αναπροσαρμόστηκαν ή καταργήθηκαν άλλες διατάξεις που αφορούν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μετόχων.

Σημειώνουμε ότι όπως προκύπτει ο μοναδικός πελάτης της ΕΔΙΣ Α.Ε. που είναι η ΑΕΠΙ έχει καταβάλει μόνο τον προηγούμενο χρόνο στη θυγατρική της σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είναι προφανές από ποιους ακριβώς πόρους χρηματοδοτήθηκαν τα μεγάλης αξίας ακίνητα που εμφανίζονται στον ισολογισμό της ΕΔΙΣ.

Το καταστατικό καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ στις 18/6/2015.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
ΑΕΠΙ: Σιωπηλή ανάκληση της μετακόμισης
Παρά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από την προηγούμενη απόφασή της, η ΑΕΠΙ δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει δημιουργούς και κοινό για μία τόσο σπουδαία απόφαση. Στην «Εφ.Συν.» έστειλε μακροσκελή επιστολή...
ΑΕΠΙ: Σιωπηλή ανάκληση της μετακόμισης
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ ανακαλεί (ετεροχρονισμένα) τη μετακόμιση στην Κύπρο
Είτε οι τόσο σημαντικές αποφάσεις του ΔΣ της ΑΕΠΙ που αφορούν τόσες χιλιάδες δημιουργούς λαμβάνονται κάπως...αβασάνιστα, είτε υπήρχαν πράγματι άλλοι λόγοι που σταμάτησε η εταιρεία τον διαχειριστικό έλεγχο και...
Η ΑΕΠΙ ανακαλεί (ετεροχρονισμένα) τη μετακόμιση στην Κύπρο
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Ερωτήματα για τις δραστηριότητες της ΑΕΠΙ
Οι Ελληνες δημιουργοί ανησυχούν για την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των δικαιωμάτων τους, θεωρούν πως δεν προστατεύονται και πως ο νόμος δίνει «τα κλειδιά των πνευματικών δικαιωμάτων με έμμεσο τρόπο στους...
Ερωτήματα για τις δραστηριότητες της ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ απαντάει στην «Εφ.Συν.»
Επιστολή-απάντηση έστειλε η ΑΕΠΙ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τα δημοσιεύματά μας των τελευταίων ημερών. Ιδού, κατ’ αρχάς, όσα μας γράφει για το επίμαχο ζήτημα της μετακόμισης της εταιρείας στην Κύπρο.
Η ΑΕΠΙ απαντάει στην «Εφ.Συν.»
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
ΑΕΠΙ: Φεύγω κι αφήνω πίσω μου... ατελείς οικονομικούς ελέγχους
Η μετακόμιση στην Κύπρο δεν οφείλεται, κατά τα φαινόμενα, σε φορολογικούς λόγους. Αν κρίνουμε από τις διαπιστώσεις ορκωτού λογιστή και έρευνες, που διέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και δεν ολοκληρώθηκαν λόγω...
ΑΕΠΙ: Φεύγω κι αφήνω πίσω μου... ατελείς οικονομικούς ελέγχους
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Εκτός CISAC η ΑΕΠΙ, εντός η Αυτοδιαχείριση
Αποβλήθηκε για έναν χρόνο από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εταιριών Συλλογικής Διαχείρισης CISAC η ΑΕΠΙ, «επειδή δε συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας» μας πληροφορεί η ίδια η...
Εκτός CISAC η ΑΕΠΙ, εντός η Αυτοδιαχείριση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας