• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 15.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  77%

ΑΕΠΙ: Σιωπηλή ανάκληση της μετακόμισης

 • A-
 • A+

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ (16 Ιουνίου) ανακαλύπτουμε στην «Εφ.Συν.» πως η ΑΕΠΙ δημοσίευσε στο ΓΕΜΗ την προηγούμενη ημέρα (15 Ιουνίου) το πρακτικό ενός έκτακτου Δ.Σ. που πραγματοποίησε στις 30 Μαΐου (!).

Το ανακαλύπτουμε και το αναρτούμε το ίδιο βράδυ στο site της εφημερίδας μας, στο www.efsyn.gr. Σε αυτό το Δ.Σ. λοιπόν φαίνεται πως ανακλήθηκε η απόφαση της εταιρείας να μετακομίσει στην Κύπρο! Μπίνγκο. Ούτε ανακοινώσεις ούτε δηλώσεις ούτε τίποτε από τη... σεμνή εταιρεία.

Παρά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από την προηγούμενη απόφασή της, η ΑΕΠΙ δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει δημιουργούς και κοινό για μία τόσο σπουδαία ανάκληση. Να κατευνάσει τα πνεύματα έστω, μήπως και η αναστάτωση ελάμβανε τέλος.

Το ακόμα πιο περίεργο όμως είναι άλλο. Μία ημέρα νωρίτερα (14 Ιουνίου), μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ του πρακτικού της ανάκλησης (που, επαναλαμβάνουμε, έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου), η ΑΕΠΙ μας έστειλε μακροσκελή επιστολή αναφέροντας χίλια δυο πράγματα αλλά όχι το σημαντικότερο: αυτήν ακριβώς την ανάκληση της απόφασής της, για την οποία, άλλωστε, μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει!

Προφανώς ο συντάκτης της επιστολής δεν το θεώρησε και τόσο σοβαρό για να μας το αναφέρει. Αντιθέτως μάλιστα, έλεγε πράγματα που μάλλον μας οδηγούσαν προς την αντίθετη από την... ανάκληση κατεύθυνση.

Ιδού:

Δεν προκύπτει η εξωχώρια εγκατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως διαστρεβλωτικά αναφέρετε στα κείμενά σας, αλλά αποτελεί τούτο απλά μια κίνηση και σκέψη, και μέρος των δράσεών μας ενόψει των κοινοτικών εξελίξεων, για επαναδιατύπωση των όρων και του πλαισίου της δραστηριότητάς μας, που δεν επιφέρει καμία συνέπεια στους δημιουργούς, αντιθέτως είναι προς όφελός τους

Λειψή ενημέρωση

Και το πήγαν ακόμα παραπέρα στην επιστολή, εξηγούσαν περαιτέρω γιατί πήραν την απόφαση να την... κάνουν για την Κύπρο. Δηλαδή με την επιστολή τους στις 14 Ιουνίου δικαιολογούσαν μία απόφαση που είχαν ανακαλέσει ένα δεκαπενθήμερο πριν!

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τουλάχιστον δεν ενημέρωναν τα μέλη τους (τους έστειλαν άλλη επιστολή στις 16 Ιουνίου) πως ανακάλεσαν τη μεταφορά της εταιρείας στην Κύπρο, να ηρεμήσουν μια και τα αφορούσε άμεσα;

Αντιθέτως, ακόμα και σε αυτούς έλεγαν άλλα, άσχετα, του τύπου θα συνεχίσετε να πληρώνεστε «με τον ίδιο ΑΦΜ από τον οποίο θα συνεχίζουν να τιμολογούνται όσα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται στην Ελλάδα». Ε, βέβαια, αφού ανακάλεσαν την απόφαση, πώς θα πλήρωνε η ΑΕΠΙ; Με ΑΦΜ Κύπρου;

Τουλάχιστον ενημέρωσε η ΑΕΠΙ τους δημιουργούς πως θα τους πλήρωνε κανονικά τα ποσά που είχαν να λαμβάνουν από δικαιώματα. Και προσαυξημένα μάλιστα, θα μοιράσει η εταιρεία στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του μηνός περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ συνολικά.

Δεν τους εξηγεί βέβαια πώς θα γίνει η διανομή και η αλήθεια είναι πως ουδείς σχεδόν γνωρίζει πώς ακριβώς γίνεται. Ειδικά όταν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού και πόσο παίζονται τα τραγούδια του κάθε δημιουργού.

Επειδή η δισκογραφία βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιωμάτων προκύπτει από τη δημόσια εκτέλεση, από τα ραδιόφωνα και τα μαγαζιά, μπαρ και καφετέριες. Κανένας κανονισμός διανομής δεν μπορεί να είναι απολύτως δίκαιος, υποστηρίζουν οι γνώστες του ζητήματος.

Ωστόσο, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι ποσοστώσεις χρήσεων ευνοούν κυρίως τους... εμπορικούς καλλιτέχνες του λαϊκού πενταγράμμου (και της... παραλιακής, για να καταλαβαινόμαστε) που καρπώνονται κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ το εξάμηνο.

Μεγάλα ποσά στα «αδιάθετα»

Διαχειρίζεται πολλά χρήματα η ΑΕΠΙ και ορισμένα από αυτά παραμένουν αδιάθετα. Υπάρχουν ποσά που έχουν εγκαταλειφθεί από δικαιούχους, αλλά κι εκείνα τα «αγνώστου» όπως λέγονται, που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ. Ενώ υπάρχουν και οι «δικαιούχοι με υπόλοιπα και χωρίς πληρωμές για 10 χρόνια», δικαιούχοι δηλαδή που δεν έχουν εισπράξει κάτι από την ΑΕΠΙ για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ορισμένοι από αυτούς είναι αποβιώσαντες, με άγνωστους ή χωρίς κληρονόμους, σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να μην έχει εμφανισθεί ο δικαιούχος για άγνωστους λόγους. Ολα αυτά είναι δικαιώματα (χρήματα) που μετά την επεξεργασία της διανομής παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Μέρος τους μπαίνει σε επαναδιανομές (κάθε Δεκέμβριο), αλλά πάντα παραμένει ένα μεγάλο υπόλοιπο. Για το 2015 το ποσό που αφορά τους «δικαιούχους με υπόλοιπα και χωρίς πληρωμές για 10 χρόνια» υπολογίζεται σε περίπου 150 χιλιάδες ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που παραμένει σε εκκρεμότητα φτάνει τα 1,4 εκατ. ευρώ, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο.

Το 2015 τιμολογήθηκε από την ΑΕΠΙ ένα ποσό που μπορεί να προσεγγίζει και τα 20 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια της εταιρείας κυμαίνεται από 32% μέχρι 37,5%. Τα υπόλοιπα μοιράζονται ως δικαιώματα, εσωτερικού αλλά και εξωτερικού (για τους ξένους καλλιτέχνες).

Το 60% των δικαιωμάτων πάει στους δημιουργούς-μέλη της ΑΕΠΙ στην Ελλάδα καθώς και στους ξένους εκδότες που βρίσκονται εδώ. Τα πιο πολλά τα παίρνουν, όπως είναι αναμενόμενο, οι πολυεθνικές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ πάει στην Κύπρο και με... αλλαγμένο καταστατικό
ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»: Δεδομένη και τυπικά είναι πλέον η μετεγκατάσταση στη Λευκωσία, ενώ γεννιούνται εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα τόσο αυτής όσο και των τροποποιήσεων στο...
Η ΑΕΠΙ πάει στην Κύπρο και με... αλλαγμένο καταστατικό
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ ανακαλεί (ετεροχρονισμένα) τη μετακόμιση στην Κύπρο
Είτε οι τόσο σημαντικές αποφάσεις του ΔΣ της ΑΕΠΙ που αφορούν τόσες χιλιάδες δημιουργούς λαμβάνονται κάπως...αβασάνιστα, είτε υπήρχαν πράγματι άλλοι λόγοι που σταμάτησε η εταιρεία τον διαχειριστικό έλεγχο και...
Η ΑΕΠΙ ανακαλεί (ετεροχρονισμένα) τη μετακόμιση στην Κύπρο
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Ερωτήματα για τις δραστηριότητες της ΑΕΠΙ
Οι Ελληνες δημιουργοί ανησυχούν για την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των δικαιωμάτων τους, θεωρούν πως δεν προστατεύονται και πως ο νόμος δίνει «τα κλειδιά των πνευματικών δικαιωμάτων με έμμεσο τρόπο στους...
Ερωτήματα για τις δραστηριότητες της ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ απαντάει στην «Εφ.Συν.»
Επιστολή-απάντηση έστειλε η ΑΕΠΙ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τα δημοσιεύματά μας των τελευταίων ημερών. Ιδού, κατ’ αρχάς, όσα μας γράφει για το επίμαχο ζήτημα της μετακόμισης της εταιρείας στην Κύπρο.
Η ΑΕΠΙ απαντάει στην «Εφ.Συν.»
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
«Μας αντιμετωπίζουν σαν νταβατζήδες»
Αυτό που μετράει κυρίως είναι ότι οι εισπράκτορες δουλεύουν με προμήθεια, ο αποδοτικότερος τρόπος για να δείχνουν μεγαλύτερο... ζήλο. Εξυπνη η ΑΕΠΙ, δεν κόβει μισθό αλλά προσφέρει στους εισπράκτορές της...
«Μας αντιμετωπίζουν σαν νταβατζήδες»
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
ΑΕΠΙ: καρότο για τα μέλη, μαστίγιο για το νομοσχέδιο
Με επιστολή προς τα μέλη της τα διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθούν κανονικά τα οφειλόμενα ποσά Ιουνίου, και προσπάθησε να τα πείσει ότι για το κακό νομοσχέδιο φταίνε αποκλειστικά οι ξένοι, τα μονοπώλια και οι...
ΑΕΠΙ: καρότο για τα μέλη, μαστίγιο για το νομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας