• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.1°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.3°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  63%

Η ΑΕΠΙ απαντάει στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Επιστολή-απάντηση έστειλε η ΑΕΠΙ στην «Εφ.Συν.» για τα δημοσιεύματά μας των τελευταίων ημερών. Ιδού, κατ’ αρχάς, όσα μας γράφει για το επίμαχο ζήτημα της μετακόμισης της εταιρείας στην Κύπρο:

«Στα άνω άρθρα σας φιλοξενήσατε το από 21.3.2016 Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας, που έχει δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ, με αυθαίρετη βεβαίως ανάγνωση και ερμηνεία του κειμένου του, που κατέληξε μάλιστα, μετά από δικά σας μεροληπτικά σχόλια σε κάκιστη παρερμηνεία.

Η εφημερίδα σας, σύμφωνα με τους κανόνες της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, όφειλε, πριν προβεί στα άνω δημοσιεύματα, να ζητήσει και την δική μας θέση, ώστε να εξακριβώσει την ακρίβεια και ορθότητα των εν λόγω δηλώσεων και να αποφευχθούν τα ατοπήματα, που διεπράχθησαν στον ευαίσθητο χώρο των ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος, από προχειρότητα και βιασύνη, θέλουμε να πιστεύουμε και όχι ηθελημένα.

»Διότι από το άνω πρακτικό του Δ.Σ. της εταιρείας μας δεν προκύπτει η εξωχώρια εγκατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως διαστρεβλωτικά αναφέρετε στα κείμενά σας, αλλά αποτελεί τούτο απλά μια κίνηση και σκέψη, και μέρος των δράσεών μας ενόψει των κοινοτικών εξελίξεων, για επαναδιατύπωση των όρων και του πλαισίου της δραστηριότητάς μας, που δεν επιφέρει καμία συνέπεια στους δημιουργούς, αντιθέτως είναι προς όφελός τους.

»Καθόσον, μάλιστα, το πνευματικό έργο, από την αρχή της γένεσής του, είναι ένα διεθνές προϊόν, κυκλοφορεί δηλ. συγχρόνως σε όλο τον κόσμο, σήμερα δε με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση της χορήγησης των αδειών, απαιτεί άλλου είδους διαχείριση και προστασία, διότι έχει αλλάξει άρδην σε όλο τον κόσμο και ο τρόπος λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, σε ατομικό δηλ. αλλά και σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ τους».

Η ΑΕΠΙ αναφέρεται και στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο Πνευματικών Δικαιωμάτων θεωρώντας πως «θα εξαφανίσει το Ελληνικό ρεπερτόριο και θα πλήξει την ΑΕΠΙ» και σημειώνοντας πως «στοχεύει στο να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνον αυτούς που κάνουν χρήση /εκμετάλλευση των πνευματικών έργων, υπονομεύοντας έτσι την επιβίωση των Ελλήνων πνευματικών δημιουργών».

Γράφει συγκεκριμένα: «Το άρθρο 45 του Νομοσχεδίου, με μια δαιδαλώδη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια, καταργεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των δημιουργών 1ον) να αδειοδοτούν τα έργα τους, 2ον) να προστατεύονται με ποινικές διατάξεις και, 3ον), να εισπράττουν εύλογη αμοιβή από αυτούς που χρησιμοποιούν και πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τα έργα τους.

»Το ίδιο αυτό παρεμφερές άρθρο, είχαν μεθοδεύσει ορισμένα συμφέροντα, να το συμπεριλάβουν στον Ν. 2121/93, που ευτυχώς τότε οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην επεξεργασία του υπό ψήφιση κειμένου του νόμου, γνωρίζοντας άριστα τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας και υπηρετώντας με πίστη το δίκαιο των δημιουργών του πνεύματος, δεν το συμπεριέλαβαν τελικά στο ψηφισθέν κείμενο του άνω νόμου 2121/1993, ο οποίος νόμος έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία, επί 23 δηλ. συναπτά έτη και έχει προστατέψει σε μέγιστο βαθμό τους πνευματικούς δημιουργούς και το έργο τους, προάγοντας δι’ αυτού του τρόπου τον πολιτισμό στην χώρα μας, που συνεχίζει να είναι ένα από τα σοβαρά κεφάλαιά της, εντός και εκτός αυτής».

Απάντηση της «Εφ.Συν.»

Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο ζητήσαμε (και ζητάμε) την άποψη της ΑΕΠΙ, αλλά μέχρι και συνέντευξη θέλαμε ώστε να μας διατυπώσουν τις απόψεις τους κι εμείς να θέσουμε τα ερωτήματά μας. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή.

Επί της ουσίας όμως, προφανώς και δεν μετακομίζουν τα πνευματικά δικαιώματα αλλά η ΑΕΠΙ (είτε θεωρεί τον εαυτό της Α.Ε. είτε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης) που τα διαχειρίζεται, μαζί με τα κέρδη, τις ζημίες και το σύνολο των οικονομικών της στοιχείων. Η απάντηση της ΑΕΠΙ δεν λέει λέξη για την ήδη προαποφασισμένη μετακόμιση, τη στιγμή που στο ίδιο διάστημα κατέθετε υπομνήματα και προτάσεις για το νομοσχέδιο και βρισκόταν -υποτίθεται- σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς.

Δεν μας λέει επίσης ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της επιβεβλημένης -σύμφωνα με το δικό της έγγραφο σιωπής- μετακόμισης, γιατί δεν έγινε ευρύτατος διάλογος μεταξύ των χιλιάδων μελών της, γιατί δεν γνώριζαν τίποτα οι εργαζόμενοι, πώς επιλέχτηκαν όσοι επιλέχτηκαν να αποτελούν τους επικεφαλής της κυπριακής πλέον ΑΕΠΙ LTD και τελικά για ποιον λόγο, αν όλα ήταν διαφανή, δίκαια και προστατευτικά για όλους τους δημιουργούς, δεν αποδέχονται τον πλήρη διαχειριστικό έλεγχο.

Αντίθετα και παρά τις διαβεβαιώσεις των διεθνούς αξιοπιστίας ελεγκτών ότι δεν θα εξεταστούν προσωπικά δεδομένα, προτίμησαν να καταφύγουν σε παρόμοιες προφάσεις. Τέλος, εφόσον η εταιρεία έχει ζημία εκατομμυρίων, κενά στους ισολογισμούς, λαθεμένες καταγραφές (σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή), ανεξήγητα πολλές θυγατρικές εταιρείες με κοινή έδρα, κοινούς λογιστές και κυρίως τους ίδιους επικεφαλής που συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς, πώς ισχυρίζεται ότι όλα έβαιναν καλώς; Για να αφήσουμε εντελώς εκτός τις δεκάδες επώνυμες καταγγελίες που διατυπώνονται επί 18 συναπτά χρόνια και είναι αδύνατο να οφείλονται μόνο σε κακόβουλους. Οντως ο πολιτισμός είναι ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο για να το διαχειρίζονται τόσο λίγοι, ακόμα κι αν αυτοί είναι οι καλύτεροι!

Ανησυχούν οι Ελληνες δημιουργοί

Λάβαμε και επιστολή των Ελλήνων δημιουργών προς τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά. «Με πολύ μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι παρ’ όλες τις αιτιολογημένες και δίκαιες προφορικές και έγγραφες αντιρρήσεις μας σε ορισμένα άρθρα του Νομοσχεδίου για την προστασία των δικαιωμάτων μας, ορισμένοι συνεργάτες σας, και ειδικότερα ο ΟΠΙ, σας έχουν μεταπείσει για το αντίθετο» σημειώνουν και όπου ΟΠΙ, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Νομοσχέδιο», συνεχίζουν, «παραβιάζει συστηματικά θεμελιώδεις κοινοτικές διατάξεις, φαλκιδεύει ωμά το Σύνταγμα και διαστρεβλώνει κάθε νομική ρύθμιση για την προστασία των δικαιωμάτων μας, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την εγκυρότητά της και υπόνοιες για την αμεροληψία της

Και καταλήγουν:

Κύριε Υπουργέ, είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι εσείς προσωπικά δεν προκρίνετε ούτε επιθυμείτε να μας αφαιρέσετε την κυριότητα και τον έλεγχο επί των έργων μας, να βάλετε τα έργα μας σε διατίμηση προς όφελος όσων τα εκμεταλλεύονται, να απαλλοτριώσετε τη μοναδική μας περιουσία ως δημιουργών των έργων μας και να μας στερήσετε από κάθε νομική προστασία όπως διασφαλίζεται από τη Διεθνή και Κοινοτική νομοθεσία

ΥΓ. Στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» αποδόθηκε στη ΜΕΤΡΟΝ το αίτημα ελέγχου της ΑΕΠΙ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα υπέβαλε μια πρωτοβουλία δημιουργών και υιοθετήθηκε εκ των υστέρων από άλλους οργανισμούς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
ΑΕΠΙ: Σιωπηλή ανάκληση της μετακόμισης
Παρά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από την προηγούμενη απόφασή της, η ΑΕΠΙ δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει δημιουργούς και κοινό για μία τόσο σπουδαία απόφαση. Στην «Εφ.Συν.» έστειλε μακροσκελή επιστολή...
ΑΕΠΙ: Σιωπηλή ανάκληση της μετακόμισης
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ ανακαλεί (ετεροχρονισμένα) τη μετακόμιση στην Κύπρο
Είτε οι τόσο σημαντικές αποφάσεις του ΔΣ της ΑΕΠΙ που αφορούν τόσες χιλιάδες δημιουργούς λαμβάνονται κάπως...αβασάνιστα, είτε υπήρχαν πράγματι άλλοι λόγοι που σταμάτησε η εταιρεία τον διαχειριστικό έλεγχο και...
Η ΑΕΠΙ ανακαλεί (ετεροχρονισμένα) τη μετακόμιση στην Κύπρο
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Ερωτήματα για τις δραστηριότητες της ΑΕΠΙ
Οι Ελληνες δημιουργοί ανησυχούν για την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των δικαιωμάτων τους, θεωρούν πως δεν προστατεύονται και πως ο νόμος δίνει «τα κλειδιά των πνευματικών δικαιωμάτων με έμμεσο τρόπο στους...
Ερωτήματα για τις δραστηριότητες της ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ πάει στην Κύπρο και με... αλλαγμένο καταστατικό
ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»: Δεδομένη και τυπικά είναι πλέον η μετεγκατάσταση στη Λευκωσία, ενώ γεννιούνται εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα τόσο αυτής όσο και των τροποποιήσεων στο...
Η ΑΕΠΙ πάει στην Κύπρο και με... αλλαγμένο καταστατικό
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
«Μας αντιμετωπίζουν σαν νταβατζήδες»
Αυτό που μετράει κυρίως είναι ότι οι εισπράκτορες δουλεύουν με προμήθεια, ο αποδοτικότερος τρόπος για να δείχνουν μεγαλύτερο... ζήλο. Εξυπνη η ΑΕΠΙ, δεν κόβει μισθό αλλά προσφέρει στους εισπράκτορές της...
«Μας αντιμετωπίζουν σαν νταβατζήδες»
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
ΑΕΠΙ: καρότο για τα μέλη, μαστίγιο για το νομοσχέδιο
Με επιστολή προς τα μέλη της τα διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθούν κανονικά τα οφειλόμενα ποσά Ιουνίου, και προσπάθησε να τα πείσει ότι για το κακό νομοσχέδιο φταίνε αποκλειστικά οι ξένοι, τα μονοπώλια και οι...
ΑΕΠΙ: καρότο για τα μέλη, μαστίγιο για το νομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας