• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.5°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 32.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 34.3°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.7°C / 33.9°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.6°C / 34.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.7°C / 30.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.5°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.3°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.4°C / 34.3°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  33°C 31.7°C / 33.3°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  38%
ΕUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Φως στο τούνελ για τους δημιουργούς

 • A-
 • A+

Με μία κίνηση ματ, η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, απέκτησε στέγη και εξοπλισμό και ξεκινάει άμεσα τη λειτουργία της. 

Αυτό θα γίνει στο κτίριο της ΑΕΠΙ, στην οδό Σάμου 53, στο Μαρούσι ενώ απέκτησε και ολόκληρη την υποδομή της (πληροφοριακό σύστημα και φυσικά αρχεία). «Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ, η οποία ΔΕΝ περιλαμβάνει μεταβίβαση των χρεών τους στους δημιουργούς». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Πέτρος Ξανθόπουλος της ΑΕΠΙ κατέθεσε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης της εταιρίας. 

Η υπηρεσία θα προσλάβει προσωπικό από τους παλιούς υπαλλήλους της ΑΕΠΙ (ξεκινώντας με 20 από αυτούς) και σιγά-σιγά θα πάρει και τους υπολοίπους. Το καλό είναι που επιλύθηκε το κρίσιμο θέμα του Αρχείου των έργων των Ελλήνων Δημιουργών χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς να συνάψει συμβάσεις χρήσης του έργου τους. «Ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να μπορεί να έχει ένας δημιουργός τον απόλυτο έλεγχο των μεταδόσεων, των χρήσεων και των εισπράξεων από τα έργα του, όπως γίνεται παντού στον κόσμο» υποστηρίζουν από την Ειδική Υπηρεσία.

Στις άμεσες ενέργειες της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, όπως αυτές αναφέρονται στην ανακοίνωσή της, περιλαμβάνονται τα παρακάτω: 
Η σύγκληση ως τον Σεπτέμβριο της Γενικής Συνέλευσης των μελών, για να εκλεγεί Εποπτικό Συμβούλιο, ώστε οι ίδιοι οι δημιουργοί να αποφασίσουν για τα θέματα λειτουργίας του οργανισμού που θα τους εκπροσωπεί.
Η πρώτη διανομή να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη Γενική Συνέλευση των μελών.
Προγραμματισμένη συνάντηση με τη CISAC τις επόμενες ημέρες, της οποίας την τεχνογνωσία επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε με πρωταρχικό μέλημα την προστασία του εθνικού μας ρεπερτορίου, αλλά και τη δίκαιη απόδοση στους ξένους δικαιούχους. Προφανώς η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας θα ακολουθεί τους διεθνείς κανονισμούς στην απόδοση των Δικαιωμάτων και γι’ αυτόν τον σκοπό θα εκσυγχρονιστεί το πληροφοριακό σύστημα Διανομής με πιστοποίηση της διαδικασίας από φορείς και πανεπιστήμια.
Επιδιώκουμε γόνιμη επαφή με την Ένωση Ελλήνων Εκδοτών, για τη συμμετοχή όλων στην Ειδική Υπηρεσία και την εκπροσώπησή τους στο Εποπτικό Συμβούλιο κατά το ένα τρίτο. 
Επικοινωνούμε με όλους τους μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού και τους ενημερώνουμε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εκπροσωπεί, όπως λέει, «πάνω από 14.500 Έλληνες δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς), κληρονόμους, μεγάλους πολυεθνικούς και Έλληνες Εκδότες μουσικής και τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης» και καλεί «όλους τους  Έλληνες δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων και τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης να συμπράξουν  στην ενοποίηση του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου ώστε να αποφευχθεί  ο κατακερματισμός της αγοράς που θα ωφελήσει αλλότρια από αυτούς συμφέροντα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Συμφώνησαν Αυτοδιαχείριση και CISAC
Υπογράφηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου από τον Γιάννη Γλέζο, πρόεδρο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (AUTODIA), τον Gadi Oron, γενικό διευθυντή της CISAC και τον Eric Baptiste, πρόεδρο του ΔΣ της CISAC (Παγκόσμια...
Συμφώνησαν Αυτοδιαχείριση και CISAC
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ είναι επί της ουσίας πτωχευμένη
Τα σωματεία ΑΣΜΑ 450+ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών απευθύνουν επιστολή σε Τσίπρα και Κονιόρδου. Υπογραμμίζουν ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαγκιστρωθούν οι...
Η ΑΕΠΙ είναι επί της ουσίας πτωχευμένη
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Νέα σύννεφα για τους Έλληνες δημιουργούς
Φαίνεται ότι παρά τη διάλυση της ΑΕΠΙ μετά τις κακουργηματικές διώξεις εναντίον των ιδιοκτητών της με βάση τα στοιχεία και τις εκθέσεις των ελεγκτικών αρχών και των ορκωτών λογιστών, η θλιβερή ιστορία για τους...
Νέα σύννεφα για τους Έλληνες δημιουργούς
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Οι αποφάσεις είναι προειλημμένες
Ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών «ΜΕΤΡΟΝ» με επιστολή του προς την εφημερίδα μας θέτει τα δικά του ερωτήματα για το μισθωτήριο του κτιρίου της ΑΕΠΙ από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) του...
Οι αποφάσεις είναι προειλημμένες
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Αποκάλυψη: το μισθωτήριο της ΑΕΠΙ (που) δεν είναι φάντασμα
Το efsyn.gr αποκαλύπτει σήμερα το μισθωτήριο του κτιρίου της ΑΕΠΙ, το μισθωτήριο μέσω του οποίου η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) του υπουργείου Πολιτισμού νοίκιασε το κτίριο που ανήκε στην...
Αποκάλυψη: το μισθωτήριο της ΑΕΠΙ (που) δεν είναι φάντασμα
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Ο Θάνος Μικρούτσικος στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων
Ο γνωστός συνθέτης επέλεξε να ενταχθεί στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά του δικαιώματα. Όπως έχει πει, η «πιο μεγάλη απειλή για τη δουλειά και...
Ο Θάνος Μικρούτσικος στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας