• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αισιοδοξία για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας

 • A-
 • A+

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των 450 πνευματικών δημιουργών και κληρονόμων, μετά τη χθεσινή ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής της τροπολογίας που αφορά στην τοποθέτηση προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και τη τροποποίηση του άρθρου 54, καλωσορίζουν την τροπολογία «ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΑΕΠΙ και την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών», όπως έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός.

Παρά τις επιφυλάξεις τους «εξαιτίας ασαφειών», πιστεύουν πως «αν η κυβέρνηση τολμήσει στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη βουλή, να προβλέπει θεσμό επιτρόπου διοριζόμενο από τον - την υπουργό, παύοντας  διοίκηση της ΑΕΠΙ που διερευνάται για κακουργηματικές πράξεις, οι δημιουργοί θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κι αυτό παραμένει το βασικό αίτημά μας».

Με τη νέα τροπολογία «η διοίκηση περιορίζεται  και τίθεται υπό την επίβλεψη του επιτρόπου ο οποίος σε περίπτωση διαφωνίας έχει τον τελευταίο λόγο» υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία.

Αφού κάνουν αναφορά στην τροπολογία, δηλώνουν πως «δεν εγκαταλείπουμε σε καμία περίπτωση και τα υπόλοιπα καθαρά και δίκαια αιτήματά μας τα οποία απευθύναμε στον πρωθυπουργό και την υπουργό πολιτισμού».

Και ζητούν «να έρθει το συντομότερο προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση, το οποίο θα πρέπει να προβλέπει θεσμό επιτρόπου, (διοριζόμενο από τον Υπουργό και όχι από δικαστήριο), ο οποίος θα υποκαθιστά το ΔΣ σε όλες του τις αρμοδιότητες με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σ' έναν μη κερδοσκοπικό φορέα ελεγχόμενο από τους δημιουργούς».

Επίσης ζητούν «την ενίσχυση των αποφασιστικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Εποπτικού Συμβουλίου που θα εκλέγεται από τους δικαιούχους ώστε να ασκεί ουσιαστική εποπτεία στη διοίκηση ή τον επίτροπο του οργανισμού».

Δύσκολο το έργο του επιτρόπου στην ΑΕΠΙ

Στο σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, της καταστροφικής διοίκησης που είχε αποτέλεσμα τον πλουτισμό των ιδιοκτητών και των εκλεκτών σε βάρος των χιλιάδων πνευματικών δημιουργών της Ελλάδας και τις ζημιές εκατομμυρίων, παρενέβη, όπως είναι γνωστό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας διορισμό επιτρόπου.

Ωστόσο, ενώ όλοι περίμεναν τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση άμεσα ώστε να μη χαθεί χρόνος μετά τη διενέργεια των ελέγχων, φαίνεται ότι η τροπολογία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να προχωρήσουν ο έλεγχος και η εξυγίανση. Καθώς βρέθηκαν πλήθος επιλήψιμα στοιχεία στη λειτουργία της ΑΕΠΙ, ο επίτροπος δεν είναι δυνατόν να συνδιοικήσει με τους ιδιοκτήτες-μέλη του Δ.Σ. της. Εξίσου ξεκάθαρο οφείλει να είναι το ότι ο επίτροπος καλείται να παρέμβει εφόσον, όπως τώρα, υπάρχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα μία απλή δήλωση των ιδιοκτητών το ενδεχόμενο να εισρεύσουν χρήματα στην εταιρεία. Είναι κρίσιμο να είναι ξεκάθαρες οι προϋποθέσεις διορισμού επιτρόπου για να μην μπορεί να προσβάλει δικαστικά την απόφαση η ΑΕΠΙ, ειδικά όταν, όπως ανακοίνωσε, έχει (ξανα)συντάξει σχέδιο εξυγίανσης προκειμένου να μην υποστεί τον διορισμό επιτρόπου.

Προϋπόθεση

Επισημαίνουμε ότι όταν διορίζεται επίτροπος σε παρόμοιες περιπτώσεις και προκειμένου να καταργηθεί η διοίκηση οφείλει πρώτα η υπόθεση να έχει φτάσει στο δικαστήριο, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση και ειδικά μετά τους οικονομικούς ελέγχους των αρμόδιων κρατικών αρχών είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Είναι γεγονός ότι πολύ δύσκολα θα μπορεί να ενεργήσει ένας επίτροπος γρήγορα και αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων αν χρειαστεί να συνδιοικήσει με ένα ελεγχόμενο για τις ζημιογόνες πράξεις του Δ.Σ. Μόνο έχοντας την πλήρη ευθύνη και με τη βοήθεια των συνεργατών και των υπαλλήλων θα καταφέρει να προχωρήσει στην πλήρη εξυγίανση, κρατώντας προφανώς ενήμερο για τις πράξεις και αποφάσεις του και το υπουργείο Πολιτισμού.

Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους το θολό τοπίο των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης προς όφελος των δημιουργών και φυσικά και των χρηστών. Οσο για την επίμαχη τροπολογία, οφείλει να ξεκαθαρίζει πλήρως τον τρόπο εξυγίανσης της ΑΕΠΙ Α.Ε. Αλλωστε, αυτό το νόημα είχε και η πρωθυπουργική παρέμβαση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Καταχρηστικές προμήθειες παρακρατούσε η ΑΕΠΙ
Το Διοικητικό Εφετείο καταδίκασε την παράλειψη αναλυτικής λογοδοσίας για τα έσοδα και τα έξοδα ανά κατηγορία δικαιώματος αλλά και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αμοιβολόγιο,...
Καταχρηστικές προμήθειες παρακρατούσε η ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
«Παίζουν» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την έκθεση-καταπέλτη των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά της ΑΕΠΙ Α.Ε. αλλά και τους ελέγχους των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους, η υπόθεση πέρασε πλέον...
«Παίζουν» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Στην αντεπίθεση περνάει η ΑΕΠΙ
Σε μια σειρά από ενέργειες περνάει η διοίκηση της ΑΕΠΙ, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα. Ετσι, με χθεσινή της ανακοίνωση και μετά τη δημόσια κατακραυγή,...
Στην αντεπίθεση περνάει η ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Φαιδρές δικαιολογίες από την ΑΕΠΙ
Εβγαλε χθες μια ανακοίνωση η ΑΕΠΙ που μπορεί να χαρακτηριστεί έως και μνημειώδης. Ειδικά εκεί που λέει πως «τα τελευταία χρόνια έχουν εξορθολογιστεί οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ.». Με απλά ελληνικά αυτό...
Φαιδρές δικαιολογίες από την ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Σπάνε τη σιωπή οι δημιουργοί σχετικά με την ΑΕΠΙ
Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έστειλε στον εισαγγελέα το πόρισμα που αποκαλύπτει τους σκανδαλώδεις μισθούς των στελεχών της εταιρείας από τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, που αρχίζουν να εξεγείρονται με τη σειρά...
Σπάνε τη σιωπή οι δημιουργοί σχετικά με την ΑΕΠΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ
Προβλέπει ανεξάρτητο επίτροπο εξυγίανσης
Από χθες το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προφανώς έπαιξαν ρόλο και όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τους μισθούς-μαμούθ στην ΑΕΠΙ και τα...
Προβλέπει ανεξάρτητο επίτροπο εξυγίανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας