Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει η ΑΕΠΙ, την ώρα ακριβώς που οι δημιουργοί-μέλη της στρέφονται πλέον ευθέως εναντίον της.
«Η ΑΕΠΙ προχωρά δυναμικά στην επόμενη μέρα της ενισχύοντας με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και γνώσης αλλά και δημιουργούς το διοικητικό της συμβούλιο και καταδεικνύοντας έμπρακτα την πρόθεσή της για ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και της οικονομικής της θέσης μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ)», ανακοινώνει η ίδια η ΑΕΠΙ.
Ωστόσο, οι δημιουργοί δεν πείθονται και στέλνουν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, επιστολή που υπογράφουν ήδη περισσότεροι από 100 (ολόκληρη η επιστολή μαζί με τις υπογραφές), ζητώντας την τοποθέτηση επιτρόπου στην εταιρεία.
«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και κάνουμε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία με την τοποθέτηση επιτρόπου κατά τα τραπεζικά πρότυπα με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ελέγχεται από τους δημιουργούς, κάνοντας χρήση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στο εποπτικό συμβούλιο».
Ζητούν επίσης από την ελληνική Δικαιοσύνη «να μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή απόδοση δικαιοσύνης στον ευαίσθητο και εύθραυστο τομέα της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων» και από τους χρήστες μουσικής «να σεβαστούν τη νομιμότητα και να συνεχίσουν ως οφείλουν να πληρώνουν για τη χρήση των έργων ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και διανομή και να επανέλθει ισορροπία στην αγορά».
Κι εξηγούν τη διαφορά: «Υποστηρίζουμε ότι είναι άλλο οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ, άλλο εμείς και άλλο η νομιμότητα προς το περιουσιακό μας δικαίωμα. Τιμωρώντας τους Ελληνες δημιουργούς μουσικής και τραγουδιού -που ήδη ζουν πολύ δύσκολα μετά την πλήρη κατάρρευση της δισκογραφίας- δεν επιτυγχάνεται κανενός είδους δικαιοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα φροντίσουμε σοβαρά και αυστηρά τα του οίκου μας με τη συνδρομή της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης».
Την ίδια ώρα η ΑΕΠΙ ανακοινώνει σχεδόν θριαμβευτικά νέα εποχή, νέα σχέδια και νέο πρόσωπο χωρίς ούτε μία νύξη για τα υπέρογκα ποσά που μοιράστηκαν τόσα χρόνια οι ιδιοκτήτες και χωρίς να βάζει προς το παρόν ούτε ένα ευρώ στο καταχρεωμένο ταμείο.
Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, «το νέο Δ.Σ. θα οριστεί σε γενική συνέλευση της εταιρείας που προγραμματίζεται στις 10 Μαρτίου 2017. Πρόεδρος του ανανεωμένου Δ.Σ. θα προταθεί να αναλάβει ο κ. Ηλίας Φιλίππου. Ο κ. Φιλίππου είναι διακεκριμένος Ελληνας στιχουργός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών [...] Επίσης υπόψη της εποπτεύουσας αρχής τέθηκε και γνωμάτευση της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας "KPMG Σύμβουλοι Α.Ε.". Η γνωμάτευση αυτή συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΑΕΠΙ με στόχο να εξεταστούν αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της ΑΕΠΙ, ενώ αξιολογήθηκε και αποτιμήθηκε και το επιχειρηματικό σχέδιό της έως το 2020».
Εκκληση
Οι δημιουργοί, κλείνοντας την επιστολή τους, απευθύνουν έκκληση προς όλους μας:
«Βρισκόμαστε ανυπεράσπιστοι μέσα σε μια δύσκολη κρίση, ανάμεσα σε πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, ζητούμε βοήθεια κι ελπίζουμε πως η φωνή μας θα εισακουσθεί».
Ανάμεσα στον ανοιχτό κατάλογο των 102 μέχρι στιγμής υπογραφών δημιουργών που στέλνουν την επιστολή-έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού βρίσκονται οι:
Αγγελάκας Γιάννης, Ανδρικάκης Αντώνης, Βαρδής Γιάννης, Γαλάνη Δήμητρα, Δεληβοριάς Φοίβος, Θαλασσινός Παντελής, Καλατζόπουλος Παναγιώτης, Καλδάρας Κώστας, Κουγιουμτζή Μαρία (κληρονόμος Σ. Κουγιουμτζή), Κυπουργός Νίκος, Λαμπρίδη Φωτεινή, Λοΐζου Μυρσίνη, Μπακιρτζής Αργύρης, Μυτακίδης Μιχάλης (Active member), Παντελίδης Παντελής (κληρονόμοι), Παυλίδης Παύλος, Πλάτωνος Λένα, Πλέσσας Αντώνης, Πολυκανδριώτης Θανάσης, Ρεμπούτσικα Ευανθία, Τρανουδάκης Μιχάλης, Τσιτσάνη Βικτωρία (κληρονόμος Β. Τσιτσάνη), Τσιτσάνης Κώστας (κληρονόμος Β. Τσιτσάνη), Χαρούλης Γιάννης, Χατζιδάκις Γιώργος (κληρονόμος Μ. Χατζιδάκι), Χριστοδούλου Γιώργης (δείτε τον πλήρη κατάλογο).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας