Το νησί της Ιρλανδίας εκπροσωπείται από μία μόνο ομάδα στις διεθνείς διοργανώσεις ράγκμπι, αλλά από δύο στο ποδόσφαιρο. Γιατί άραγε;
Η απορία προκύπτει ειδικά φέτος, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Εϊρε και η Β. Ιρλανδία συνυπάρχουν σε τελική φάση της ίδιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Για την απάντηση πρέπει να πάμε κατ’ αρχάς 95 χρόνια πίσω, στο 1921, όταν το μεγαλύτερο μέρος της Ιρλανδίας ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το βορειοανατολικό μέρος, η Βόρεια Ιρλανδία δηλαδή, έμεινε υπό το στέμμα και μάλιστα έχει τον ίδιο εθνικό ύμνο με την Αγγλία.
Από το 1921, η IFA (Irish Football Association - ιρλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία), που είχε ιδρυθεί στην ενωμένη Ιρλανδία το 1880, εξακολούθησε να ελέγχει το άθλημα στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Για το Εϊρε δημιουργήθηκε η FAI (Football Association of Ireland - Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιρλανδίας).
Οι εθνικές ομάδες των δύο ομοσπονδιών συνυπήρχαν και συνεργάζονταν από το 1924 έως το 1950, με τους Βορειοϊρλανδούς να καλούν παίκτες και από την υπόλοιπη Ιρλανδία αν η καταγωγή ενός από τους δύο γονείς το επέτρεπε.
Ομως το 1951 μπήκε στη μέση η FIFA και επέβαλε τον πλήρη και αυστηρό διαχωρισμό των δύο εθνικών ομάδων, βάσει του τόπου γέννησης των ποδοσφαιριστών.
Ο λόγος ήταν καθαρά πολιτικός. Η παγκόσμια ομοσπονδία επιθυμούσε την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων ομοσπονδιών, δύο ομάδων και... κυρίως δύο ψήφων!
Κάτι που δεν απαιτήθηκε ποτέ από την Irish Football Rugby Union που χειρίζεται το ράγκμπι σε ολόκληρο το νησί.
Β.Π.
Για τύχη ή διόλου τυχαία;
Είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του Ζεράρ Πικέ που οτιδήποτε κάνει ή λέει περνάει από λούπα.
Το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Ισπανίας πριν από τον αγώνα με την Κροατία, ο Καταλανός στόπερ είχε περασμένο το δεξί χέρι του στους ώμους του Νταβίδ ντε Χέα και σε στοπ-καρέ της τηλεοπτικής εικόνας φαίνεται σαν να εκτείνει το μεσαίο δάχτυλο.
Εγινε ο κακός χαμός στα social media και στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ίδιος είπε ότι σταύρωσε τα δάχτυλα -η κίνηση για καλή τύχη- και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουμε να αναζητούμε προβλήματα όπου δεν υπάρχουν και ας προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όλοι μαζί το Euro».
Β.Π.
Ολα για τη μάνα
Ανεξάρτητα από την τύχη που είχε η Τουρκία (χθες τα μεσάνυχτα θα μάθαινε αν θα συνεχίσει στη διοργάνωση), η εμφάνιση και η νίκη με 2-0 επί της Τσεχίας ανάγκασαν τους παίκτες της να ξεσπάσουν.
Ο πλέον δημοφιλής, ο Αρντά Τουράν της Μπαρτσελόνα, άκουσε τα περισσότερα και μετά το τέλος του ματς δήλωσε:
«Ακούσαμε πολλά τόσες μέρες και με το ζόρι κρατήθηκα να μη βάλω τα κλάματα μετά τη νίκη μας. Ομως, όλον αυτόν τον καιρό, είστε εσείς που κάνατε τη μητέρα μου να κλαίει. Μην ανησυχείτε, κρατάω λογαριασμό για όλους σας»!
Θ.Α.
Τον... τσάμπα ουδείς εμίσησε
Ο προπονητής της Εθνικής Ρωσίας, Λέονιντ Σλούτσκι, ουσιαστικά παραιτήθηκε μετά τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Euro.
Θα περίμενε κανείς πως η ομοσπονδία θα έκανε αμέσως δεκτό το αίτημά τού, αλλά ο πρόεδρος Βιτάλι Μούτκο τού συνέστησε να το ξανασκεφτεί.
Ο Σλούτσκι είναι ο μοναδικός προπονητής στη διοργάνωση που δεν πήρε χρήματα, καθώς είχε συμφωνήσει με μηδενικό συμβόλαιο και κάποια μπόνους σε περίπτωση επιτυχίας, η οποία δεν ήρθε ποτέ.
Στο Μουντιάλ του 2014, οι Ρώσοι απέτυχαν και πάλι, έχοντας στον πάγκο τον Φάμπιο Καπέλο, που εισέπραττε κοντά 10.000.000 τον χρόνο!
Θ.Α.
Σαν σήμερα: 23/6/1992
Ο πρώτος ημιτελικός του 1984 έχει μείνει στη μνήμη του κόσμου ως ο καλύτερος αγώνας που έγινε ποτέ σε τελική φάση ενός EURO.
Η Γαλλία ήταν, όπως και τώρα, η οικοδέσποινα και αντίπαλός της η Πορτογαλία.
Το ματς έληξε 1-1, στην παράταση οι Ιβηρες πήραν προβάδισμα και λίγο πριν ολοκληρωθεί η έκπληξη έγινε η μεγάλη ανατροπή.
Ο Ντομέρζ στο 114’ σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του γκολ για την ισοφάριση και στο 119’, μια ανάσα πριν από τα πέναλτι, ο Μισέλ Πλατινί έκανε το 3-2 για τους «μπλε», πιστοποιώντας πως οι μεγάλες στιγμές γράφονται από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές.
«Τρομακτική» ήταν η Εθνική Ισπανίας, που έχασε από τους Κροάτες και γι’ αυτό η καταλανική «Mundo Deportivo» πρόσθεσε στο τέλος της λέξης την κατάληξη -ιτς.
Ούτε οι Ιταλοί χάρηκαν με το πρόωρο συναπάντημα με την Ισπανία και αναφώνησαν «Μαμά» όταν προέκυψε ο ορισμός του δευτεριάτικου ματς
«Η μέρα του Ναιιι» ήταν η χθεσινή για τους Πορτογάλους, που πόνταραν πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο για να προκριθούν
Δυνατή Κροατία, μας γράφει η «Vecernji List», μετά τη μεγάλη νίκη επί της Ισπανίας. Και λίγα λένε...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας