Ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, διαβόητος ακροδεξιός ηγέτης ενός συνδέσμου Ρώσων οπαδών, είχε απελαθεί από τη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με 20 ομοϊδεάτες του για συμμετοχή στα επεισόδια στη Μασσαλία και είχε επιστρέψει στη Μόσχα (απ’ όπου και η φωτογραφία το περασμένο Σάββατο).
Ομως ξαναβρέθηκε στο Euro 2016 όπως είχε «απειλήσει». Ταξίδεψε αεροπορικώς έως τη Βαρκελώνη και από εκεί οδικώς στην Τουλούζη.
Η βίζα του για την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ίσχυε απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία. Οπότε, αν πήγαινε σε γαλλικό αεροδρόμιο δεν θα τον άφηναν να περάσει.
Για τον λόγο αυτό προτίμησε να προσγειωθεί στην Ισπανία και κατόπιν να περάσει στη Γαλλία «από έναν ασυνήθιστο δρόμο, προστατευμένος από το σκοτάδι της νύχτας, παριστάνοντας τον τουρίστα».
Μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι, αλλά σίγουρα προκαλεί απορία πώς γίνεται να μπαίνει οποιοσδήποτε, όποτε του «καπνίσει» σε μια χώρα που βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Εφτασε μέχρι το γήπεδο της Τουλούζης όπου διεξαγόταν ο αγώνας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουαλίας, πόσταρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του από το γήπεδο, όμως εκεί συνελήφθη και κρατείται από τις γαλλικές αρχές.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, θα έφευγε πάλι χθες με πτήση τσάρτερ από τη Γαλλία για τη Μόσχα.
Ο Σπρίγκιν είναι μέλος της επιτροπής της ρωσικής κυβέρνησης, ρόλος της οποίας είναι να ελέγχει την πορεία των έργων για το Μουντιάλ 2018 στη Μόσχα.
Εχει παραδεχθεί ότι ποστάρει κατά καιρούς ακροδεξιά σύμβολα στο διαδίκτυο, όμως υποστηρίζει πως δεν είναι ρατσιστής ούτε ο ίδιος ούτε τα υπόλοιπα μέλη του συνδέσμου του.
Στο μεταξύ, οι δύο Αγγλοι οπαδοί που τραυματίστηκαν σοβαρά στα επεισόδια της Μασσαλίας στις 11 Ιουνίου παραμένουν σε κώμα, αλλά η κατάστασή τους είναι σταθερή, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Β.Π.
Νέα μπάλα στο EURO!
Εντελώς ξαφνικά η οργανωτική επιτροπή του EURO ανακοίνωσε χθες πως από τη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης, που ξεκινά το Σάββατο, αλλάζει η μπάλα που θα χρησιμοποιείται στα παιχνίδια! Ετσι, αντί για την «Beau Jeu» θα έχουμε πια τη «Fracas», η οποία μοιάζει αρκετά με την προηγούμενη. Οι Γάλλοι, σε συνεργασία με την Adidas, είχαν αποφασίσει εξ αρχής την αλλαγή αυτή, που δεν είχε γνωστοποιηθεί για λόγους μάρκετινγκ και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη σκασμένη μπάλα στο ματς της Γαλλίας με την Ελβετία.
Θ.Α.
Το σουξέ της φόρμας
Ο Γκάμπορ Κίραλι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του Euro 2016 και ο μοναδικός τερματοφύλακας που φοράει μια παλιά φόρμα τζόκινγκ.
«Την αγοράζω μάλιστα ένα νούμερο μεγαλύτερη, ώστε να έχω ελευθερία κινήσεων», δήλωσε πρόσφατα ο 40χρονος Ούγγρος, που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η απλή γκρίζα φόρμα έχει γίνει cult στη χώρα του και πλέον διατίθεται στο διαδίκτυο, σε 12 διαφορετικά μεγέθη.
Β.Π.
Δεν ξέρουν από στημένα οι Αγγλοι
Ανάμεσα στα πάμπολλα σημεία γκρίνιας που έχουν βρει οι Αγγλοι για την εθνική τους ομάδα, είναι και η εκμετάλλευση των κόρνερ.
Μετά την ισοπαλία της πρεμιέρας κόντρα στη Ρωσία έγινε μείζον θέμα για το γεγονός ότι εκτελεστής ήταν ο (ψηλός) σέντερ φορ Χάρι Κέιν.
Αυτό στην πορεία άλλαξε, όμως αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Στο EURO 2012, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και στα πρώτα τρία ματς της τρέχουσας διοργάνωσης, οι Αγγλοι έχουν χτυπήσει 64 κόρνερ και δεν έχουν σκοράρει σε κανένα.
Τα 26 είναι στο τουρνουά της Γαλλίας και τα 11 στον προχθεσινό αγώνα με τη Σλοβακία. Αποτέλεσμα, όμως, μηδέν...
Θ.Α.
Σαν σήμερα - 22/6/1992
Ουδέποτε οι Ολλανδοί είχαν καλή σχέση με τη διαδικασία των πέναλτι σε μεγάλες διοργανώσεις.
Αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά τέτοια μέρα πριν από 24 χρόνια.
Στον ημιτελικό του EURO της Σουηδίας, οι «οράνιε» αποκλείστηκαν από τους Δανούς. Επειτα από ένα συναρπαστικό ματς που έληξε 2-2, στην ψυχοφθόρο διαδικασία αυτός που δεν «νίκησε» τον εντυπωσιακό Σμάιχελ ήταν ο μεγάλος Μάρκο φαν Μπάστεν.
Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά, στα προημιτελικά του EURO της Αγγλίας, η Ολλανδία αποκλείστηκε από τη Γαλλία και πάλι στα πέναλτι.
Μοιραίος στο... repeat ήταν ο Κλάρενς Ζέεντορφ.
Η ουαλική εφημερίδα Western Mail καλεί όλους να πιστέψουν πως η Ουαλία μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά στη διοργάνωση.
Το παράδειγμα της Ελλάδας το ’04 κάνει τους πάντες να ονειρεύονται.
Λογοπαίγνιο με τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στον όμιλό της η Αγγλία κάνει η Sun, που χαρακτηρίζει την ομάδα «δεύτερης διαλογής».
Ιδια σκέψη είχαν και οι επικεφαλής της έτερης μεγάλης tabloid εφημερίδας της χώρας, της Mirror, για την Εθνική Αγγλίας.
Πολλά νεύρα και καμία πρωτοτυπία από τους Αγγλους συναδέλφους.
Ακόμη και η πιο σοβαρή Daily Telegraph ακολούθησε την πεπατημένη της χθεσινής μέρας.
⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍⋍
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας