• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.1°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 35.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.8°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  44%

O Κωνσταντίνος Ζουράρις είναι βουλευτής Α΄ Θεσ/νίκης των ΑΝ.ΕΛΛ.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Κυβέρνηση υπό κατοχήν»

 • A-
 • A+

Εχουμε ένα προηγούμενο, αγωνιστικά, νικημένο: κατά το φοβερό τρίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος 1944, η εποποιία του ΕΛΑΣ έχει απελευθερώσει το 90% του εδάφους της χώρας και τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.

Ο ΕΛΑΣ εκείνη τη στιγμή είναι τόσο ισχυρός, σχεδόν όσο και ο τακτικός στρατός όταν μπήκαμε στον αντιστασιακό πόλεμο του ‘40. Κι όμως: σε κείνο το φοβερό τρίμηνο, ο συγκεντρωμένος γερμανικός στρατός σε Αθήνα – Πειραιά, με τα υπερενισχυμένα τάγματα ασφαλείας των γερμανοτσολιάδων του σφάζουν και εκτελούν σε Αθήνα και Πειραιά Ελληνες και Ελληνίδες, δηλαδή τον υπό κατοχήν ελληνικό λαό.

Η διαφορά ισχύος μεταξύ των συγκεντρωμένων γερμανικών δυνάμεων σε στρατό, τεθωρακισμένα και αεροπορία και των αντιστοίχων του ΕΛΑΣ δεν επιτρέπει στην ελληνική αντίσταση να δώσει μία μετωπική μάχη στο λεκανοπέδιο Αττικής, ώστε να εμποδίσει τη σφαγή και τη φρίκη (Καισαριανή, κουκουλοφόροι, Κοκκινιά, Μπλόκα Παγκρατίου κ.ά.). Τότε, το πεπρωμένο μας παρακολουθεί τη σημαντικότερη στιγμή του αντιστασιακού μας δυναμικού να μην μπορεί να παρεμποδίσει τους Γερμανούς και τους ανθέλληνες συμμάχους τους.

Χωρίς να προχωρήσουμε σε μία καταχρηστική αναλογία, διότι ευτυχώς η σημερινή κατάσταση κατοχής έχει πολύ ηπιότερα στοιχεία φρίκης, ωστόσο βλέπουμε την -έστω μακρινή- αντιστοίχηση. Η δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς μετά το ’43-’44, εβδομήντα χρόνια μετά, με την εκδηλωθείσα συναίνεση ισχυρής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού το καλοκαίρι του 2015, έκρινε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την τεθωρακισμένη χρηματιστηριακή ισχύ των Βρυξελλών.

Επομένως, έχουμε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς όπου, όπως ο ΕΛΑΣ με τον στρατηγό Σαράφη και τον Αρη Βελουχιώτη από τη Λαμία, έτσι αντιστοίχως η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τους ΑΝ.ΕΛΛ. από τη «Λαμία» της Βουλής των Ελλήνων είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μία τακτική υποχώρησης της αριστερής προελάσεώς μας, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Ο πρώτος, λοιπόν, αυτός χρόνος της δεύτερης αριστερής διακυβερνήσεως της Ελλάδας από την Αριστερά αποτελεί μία εφαρμογή της αποικιοκρατικής και κεφαλαιοκρατικής επελάσεως των Βρυξελλών εις βάρος του ελληνικού λαού και η αριστερή κυβέρνηση αμύνεται στις παρυφές, στις ρωγμές της συμφωνίας, στα διάκενα της εξέλιξης της πολιτικής κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε μέρα.

Είναι, για παράδειγμα, βέβαιο ότι η λαμπρή στάση των νησιωτών μας και της ελληνικής αριστερής κυβερνήσεως στην αντιμετώπιση της ληστρικής επιθετικότητας της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων, όπως και της χυδαίας υποκρισίας των Δυτικών στο θέμα αυτό, έχει ανεβάσει και το κύρος της Αριστεράς στην Ελλάδα και τη διαπραγματευτική της ισχύ, έναντι των Δυτικών τοκογλύφων.

Η αριστερή Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αυτό το τελευταίο εξάμηνο, υπήρξε ιλιγγιωδώς ηθικότερη, ανθρωπινότερη και αποτελεσματικότερη στην περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών, έναντι των 500 εκατ. Ευρωπαίων της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι τα μαθήματα της ευψυχίας και της ανθρωπιάς τα δίνει πάντοτε η Ελλάδα –και μάλιστα η αριστερή Ελλάδα- και όχι η Δύση.

Η προοπτική πρέπει να είναι η συμβολική και πολιτικά πραγματολογική διακυβέρνηση από την Αριστερά άχρι καιρού, διότι ο χρόνος στη συγκεκριμένη πολιτική Ιστορία της Ελλάδας και την εξάρτησή της από τον ξένο παράγοντα, ο χρόνος λέγω, έχει πάντοτε πολιτικό χρώμα. Και το χρώμα πρέπει να παραμείνει αριστερό.

*βουλευτής Α΄ Θεσ/νίκης των ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ενας χρόνος-ορόσημο
Το 2015 ήταν ένας χρόνος-ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν η κρίση, που άρχισε το 2008, αποκάλυψε θεσμικά όρια και οργανωτικά ελλείμματα της ευρωζώνης, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με κορμό τον...
Ενας χρόνος-ορόσημο
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Μια χαμένη χρονιά για την Αριστερά
Τα μνημόνια, που ακολούθησαν την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης το 2010, οδήγησαν στην ύφεση, την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και την εξαθλίωση ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού....
Μια χαμένη χρονιά για την Αριστερά
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
«Η αντίληψη ότι ο Τσίπρας είναι προδότης μάς βλάπτει όλους»
«Αν αποτύχει μια κυβέρνηση όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για όλη την Αριστερά στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Ντάγκμαρ Ενκελμαν, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου «Ρόζα...
«Η αντίληψη ότι ο Τσίπρας είναι προδότης μάς βλάπτει όλους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tα πολλαπλά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ
Τι συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια μετά την εκλογική επιτυχία του; Υποστηρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενιαία ταυτότητα ούτε ομοιογενή φυσιογνωμία, αλλά έχει αποκτήσει πολλαπλά πρόσωπα, τα οποία...
Tα πολλαπλά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» επιτελεί ταυτόχρονα δύο λειτουργίες. Στο επίπεδο της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής στρατηγικής, είναι ίσως το κεντρικό τέχνασμα που χρησιμοποιείται προκειμένου να...
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Ωρα για ρήξεις
Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., όταν κατηγορείται και από τα αριστερά της και από τα «κινήματα της κατσαρόλας» πως εφαρμόζει και προετοιμάζει διαρκώς όλο και σφοδρότερες φοροκαταιγίδες και...
Ωρα για ρήξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας